Atena face plocoane în fața creditorilor și lovește fix în sectorul care îi asigură traiul Atena face plocoane în fața creditorilor și lovește fix în sectorul care îi asigură traiul
Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, a primit un nou plan de reforme din partea guvernului grec, a anunţat purtătorul său de cuvânt, relatează jurnaliștii Le... Atena face plocoane în fața creditorilor și lovește fix în sectorul care îi asigură traiul

Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, a primit un nou plan de reforme din partea guvernului grec, a anunţat purtătorul său de cuvânt, relatează jurnaliștii Le Figaro citați de Mediafax.

“Noile propuneri greceşti au fost primite de preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem”, a anunţat joi seara pe Twitter purtătorul său de cuvânt, Michel Reijns. “Este important ca important ca instituţiile creditoare să le ia în calcul la evaluarea lor”, a subliniat el.

Noul plan de reforme include o creştere a TVA-ului la 23% pentru serviciile de restauraţie şi la 13% pentru industria hotelieră, precum şi reforme în sistemul de pensii şi în domeniul funcţiei publice. În plus, Grecia intenţionează să elimine scutirea de TVA pentru insulele greceşti, până la sfârşitul lui 2016.

De asemenea, Atena prevede creşterea impozitelor pentru societăţi şi armatori. Propunerile vizează şi creşterea imediată a taxelor pentru produsele de lux şi publicitatea la televiziune.

Oficialii de la Atena mai propun relansarea privatizărilor, îngheţate de la sosirea la putere a lui Alexis Tsipras. Prin aceste măsuri, guvernanții din Grecia încearcă să ajungă la un acord cu creditorii şi să obţină un plan de salvare pe o perioadă de trei ani. Guvernul de la Atena a promis că va începe să implementeze unele dintre reformele solicitate de către creditori începând de săptămâna viitoare.

Aceste propuneri urmează să fie analizate în cursul zilei de azi de către creditori, UE, BCE şi FMI, şi aduse în vederea miniștrilor de Finanţe din zona euro sâmbătă. Totodată, duminică, șefii statelor din UE se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta pe tema Greciei.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către BCE. Începând cu data de 1 iulie Grecia a intrat, oficial, în incapacitate de plată și riscă să nu poată să își plătească deloc datoria de 323 de miliarde de euro.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: