CompaniiParenting

Afterschool gratuit oferit de Fundația eMAG copiilor din mediul rural

Știați că rata abandonului școlar la sate este de peste 30%, iar media pe țară în cadrul Evaluăriii Naționale este sub 5 în contextul în care 4 din 10 copii din mediul rural au note sub 5 la matematică și 2 din 10 copii au note sub 5 la limba română?

De cele mai multe ori, lipsa resurselor materiale (în mediul rural, rata sărăciei este de 3 ori mai mare decât în mediul urban), influența părinților și a comunității dar și rezultatele școlare foarte slabe sunt principalele cauze pentru care acești copii renunță la educație și părăsesc școlile.

Avand ca obiectiv reducerea abandonului școlar în comunitățile rurale, Fundația eMAG alături de Flanco – care va oferi o sponsorizare anuală de 50.000 de euro și va demara și o campanie de donații în cadrul magazinelor pentru a suplimenta această sumă – lansează programul Bursa pentru școala din rural, destinat organizării de programe afterschool, în mod gratruit, în școlile de la sate.

Programul pilot, care se va desfășura pe parcursul unui ciclu școlar, va demara odată cu anul școlar 2016-2017 în cinci comunități din cinci județe: Prahova, Constanța, Neamț, Buzău, Teleorman.

Copiii nostri a”Ne-am orientat în primă fază spre aceste județe pentru că în 4 dintre ele avem deja centre de pregătire pentru programul Hai la Olimpiadă! (prin acesta se urmărește oferirea de posibilități tuturor elevilor care pot și doresc să se pregătească la un nivel peste medie la matematică, fizică și informatică, în prezent, fundația eMAG având 14 centre în 7 județe în care s-au pregătit în acest an peste 2.000 de copii – n.red.) și avem o relație destul de apropiată cu inspectoratele școlare pe al căror ajutor mizăm în diseminarea mesajului nostru și al programului”, ne-a declarat Tudor Vlad, președintele fundației eMAG.

În esență, programul își propune să sprijine elevii de la sate cu rezultate slabe la învățătură să nu abandoneze școala și să îi ajute să promoveze examenul de capacitate. Proiectul este deschis tuturor copiilor din școală din ciclul I-VIII, accentul fiind pus, totuși, pe cei din clasele V-VIII.  ”Prin programul Bursa pentru școala din rural, ne dorim să participăm la reducerea ratei abandonului școlar sub 10% în comunitățile rurale și să îi ajutăm pe elevi să acumuleze cunoștințele necesare pentru promovarea examenului de capacitate cu medie peste 6,” precizează Tudor Vlad.

Alături de sprijinul pentru pregătirea teoretică, în cadrul programelor de afterschool vor fi asigurate copiilor participanți o gustare sau o masă caldă și servicii de consiliere și dezvoltare personală.

Bursa pentru școala din rural este un program de învățare ce vine în completarea programului școlar obligatoriu, oferind oportunități pentru consolidarea competențelor dobândite de copii la școală.

În cadrul programelor de afterschool, profesorii vor organiza grupe de învățare asistată pentru elevii participanţi și, colaborând cu ceilalți actori din comunitate, vor interveni și pentru rezolvarea altor probleme cu care se confruntă elevii, precum: lipsa rechizitelor și a hainelor, lipsa accesului la serviciile medicale de bază, lipsa consilierii de orientare în carieră. Cadrele didactice implicate vor fi recompensate pentru munca depusă.

Pentru a participa la acest program, reprezentanţii școlilor din mediul rural trebuie să aplice pentru un grant în valoare de 7.600 de euro pe an. Banii vor fi folosiți pentru plata profesorilor care vor participa în cadrul programului de afterschool, achiziționarea de rechizite și a utilităților necesare învățarii (calculatoare, dotarea școlilor cu internet, etc.) și pentru asigurarea mesei pentru cei mici.

”Vom avea un fond de rezervă, mai ales că nu am inclus, în acest moment, în grant și bani pentru asigurarea transportului, sau pentru îmbrăcăminte și vom doza banii în funcție de nevolile școlilor care intră în program”, adaugă președintele fundației eMAG. educatie scoala copii

Proiectele finanţate vor fi acele care se concentrază pe rezvolarea problemelor specifice legate de reducerea ratei abandonului școlar și îmbunătățirea performanței școlare prin:

  • Asigurarea sprijinului copiilor în recuperarea cunoștințelor
  • Sprijin în pregătirea temelor
  • Dezvoltarea abilităților de citire și învățare ale acestora
  • Monitorizarea prezenței școlare și încurajarea participării la cursuri
  • Creșterea implicării părinților în procesul educaţional şi în relaţia cu şcoala
  • Furnizarea de servicii de consiliere și dezvoltare personală prin activități de educație nonformală
  • Asigurarea de materiale educaționale în cadrul programului afterschool

Aplicațiile sunt deschise școlilor din cele 5 județe până pe 4 iulie și se depun online aici: http://nouanepasa.ro/aplicatii.

”După primul an vom trage linie și vom vedea cum a decurs, însă rezultate cuantificabile vom avea peste 4 ani. Poate din anul școlar 2017 vom avea chiar 10 școli în program. Ținta noastră este de reduce decalajul educațional între mediul urban și cel rural”, afirmă oficialul fundației eMAG.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button