50% din recrutările făcute de Smartree în 2016, pentru poziții de specialiști sau middle management 50% din recrutările făcute de Smartree în 2016, pentru poziții de specialiști sau middle management
Potirvit datelor Smartree, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de externalizare a serviciilor de resurse umane, jumătate dintre persoanele recrutate... 50% din recrutările făcute de Smartree în 2016, pentru poziții de specialiști sau middle management

Potirvit datelor Smartree, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa locală de externalizare a serviciilor de resurse umane, jumătate dintre persoanele recrutate în acest an de către companie ocupă funcții de specialiști și middle management, cele mai căutate industrii fiind IT, farma, retail, agricultură, telecomunicații.

Piața locală a forței de muncă din acest an a fost caracterizată de un echilibru în ceea ce privește pozițiile ocupate de români, aceștia fiind recrutați în egală măsură atât pe poziții de seniori, cât și de începători, în diverse domenii de activitate. În continuare, însă, cele mai multe oferte și cereri sunt încadrate în industria de IT.

„Anul 2016 a fost un an provocator din punct de vedere al recrutărilor, fiind marcat de numeroasele oferte pentru angajați cu o experiență semnificativă în anumite domenii. Un alt trend, a cărui continuitate o estimăm și pentru anul viitor, este numărul tot mai mare al pozițiilor deschise pentru joburi temporare”, a declarat Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

Astfel, potrivit acestuia, 50% dintre joburile puse la dispoziție de către clienții Smartree au fost pe contracte de timp determinate.  Acest lucru a generat, pe de altă parte, creșterea echipelor de resurse umane din companiile de IT și shared services, două dintre industriile în care numărul de angajați pe termen scurt este într-o permanentă creștere.

În ceea ce privește solicitările candidaților, motivația acestora la locul de muncă rămâne un criteriu decisiv în alegerea angajatorului. În acest sens, companiile își atrag personalul prin programe de beneficii prin care le pot asigura angajaților un mediu motivațional și cât mai plăcut. Printre instrumentele aplicate se numără cursurile de formare profesională, oportunitățile de team building, dar și servicii relaxante la birou – ședințe de masaj, atelierele creative sau încurajarea unui stil de viață sănătos.

Numărul mic al absolvenților de facultate îngreunează procesul de recrutare

Cu toate că domeniul IT și centrele de shared services rămân în continuare două piețe care oferă un număr mare de joburi, specialiștii în HR afirmă că nu există un echilibru între necesarul și oferta forței de muncă în aceste industrii, iar numărul absolvenților de studii superioare specializate se micșorează de la an la an.

Acest lucru, alături de tendința angajaților de a nu ocupa același loc de muncă pentru o perioadă lungă de timp, au reprezentat principalele provocări de pe piața de recrutare din acest an.

„Studiile de specialitate din SUA arată că tinerii născuți între aniii 1990 și 2000  își mențin locul de muncă pentru cel mult doi ani, un aspect descurajant pentru companiile cu un necesar mare de personal. Dar, cu toate că în România media de ocupare a unui loc de muncă este mai mare decât în Occident, companiile, în mod special multinaționalele, au început să fie precaute și aplică diverse strategii pentru retenția de personal”, a menționat Raluca Peneș, HR Coordinator Smartree.

În acest sens, din ce în ce mai multe companii din România aderă la un program de lucru flexibil, aspect care asigură un grad ridicat de satisfacție în rândul angajaților, îi motivează în a-și păstra același loc de muncă și sporește interacțiunea dintre aceștia.

În ceea ce privește recrutarea internă, în ultimul an echipa Smartree s-a mărit cu noi angajați în domeniul salarizării și cel de dezvoltare software/tehnologie, urmând ca în anul urmator să fie păstrat același trend.  Astfel, pentru 2017, Smartree este în căutare de specialiști în domeniul resurselor umane, consultanți implementare soluții software și programatori.

“Avem o fluctuație normală în zona de office, așa cum se întâmplă în toate companiile. Fiind percepuți ca o școala de payroll și implementare de soluții software de HR, angajații noștri sunt vizați și de alte companii din piață. Încercăm astfel să ne adaptăm noilor tendințe și aplicăm strategii pentru retenția de personal”, a încheiat Raluca Peneș.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: