5 ponturi pentru a vizita Budapesta! 5 ponturi pentru a vizita Budapesta!
Dacă ajungeți în Budapesta nu trebuie să ratați cele nouă poduri care traversează Dunărea și care fac legătura între Buda și Pesta, părțile de... 5 ponturi pentru a vizita Budapesta!

Dacă ajungeți în Budapesta nu trebuie să ratați cele nouă poduri care traversează Dunărea și care fac legătura între Buda și Pesta, părțile de vest și de est ale capitalei Ungariei. Și asta nu e tot. M-am gândit să vă dau și alte motive pentru care trebuie să vizitați una dintre cele mai frumoase capitale europene. Părerea mea!

Am străbătut Budapesta-n lung și lat de vreo cinci ori și aș mai merge de cel puțin încă de atâtea ori. Este un oraș în Top 10 vizitate de mine prin Europa și care mi-a rămas în suflet pentru tot ce oferă. Așa că, după ultima experiență din luna ianuarie pe care am avut-o în Budapesta, vreau să aleg câteva din obiectivele și activitățile care mie mi-au plăcut și care nu trebuie ratate la prima vizită. Dar și la a doua, a treia …

  1. Podurile din Budapesta

Nu o să vă dau detalii dspre toate, însă o să amintesc câte ceva despre cele mai interesante poduri peste care o să călcați atunci când traversați Dunărea din Buda în Pesta. Pentru început trebuie să știți că istoria înregistrată a Budapestei arată că unificarea fostelor Obuda, Buda şi Pesta din 1873 a fost momentul crucial în care s-a decis traiectoria ulterioară a Budapestei.

În plus, cei mai mulţi istorici cad de acord că Budapesta nu ar fi putut să devină metropola înfloritoare pe care o lume întreagă o aprecia la sfârşitul secolului al XIX-lea şi în prima jumătate a secolului al XX-lea fără contribuţia aşa-numitului Pod cu Lanţuri.

Construit cu 14 ani înainte de unire, Podul cu Lanţuri a fost primul pod permanent peste Dunăre, asigurând o conexiune infrastructurală, economică şi culturală fiabilă între Buda şi Pesta, între vest şi est. Se poate afirma pe drept cuvânt că absenţa unei conexiuni de acest fel ar fi putut împiedica sau, cel puţin, amâna unificarea Budapestei. Podul este apreciat şi pentru calităţile sale estetice, fiind înfrumuseţat de minunate decoraţiuni metalice şi generând o privelişte fenomenală noaptea, când este iluminat. Nu este nici cel mai lung (măsurând 375 de metri în lungime), nici cei mai lat pod din Budapesta, însă, este cu siguranță unul dintre cele mai importante.

Alături de Podul cu Lanțuri, pe mine m-a impresionat și Podul Libertății. El este al treilea pod public sudic din Budapesta, localizat la capătul sudic al centrului orașului. Podul a fost construit între anii 1894 și 1896, după planurile lui János Feketeházy. Deși radical diferit ca structură, podul imită conturul general al unui pod cu lanțuri, care a fost considerată o forma estetică preferată la momentul construcției. Podul a fost inaugurat în prezența împăratului Franz Joseph, iar ultimul nit de argint al pilonului din Pesta a fost introdus în structura de fier de către împăratul însuși, podul primind inițial numele monarhului.

Cele două capete ale podului sunt: Gellért tér (la poalele Dealului Gellért, cu Băile Gellért și Hotelul Gellért) și Fővám tér (cu Hala Centrală și apropiata Universitate Economică din Budapesta). El are 333,6 m lungime (împreună cu secțiunile de legătură) și 20,1 m lățime. Părțile de sus a celor patru piloni sunt decorate cu mari statui de bronz ale Turului, o pasăre asemănătoare cu șoimul, proeminentă în mitologia maghiară antică.

Odată ajunși aici o să observați că multe tramvaie obișnuiesc să circule pe pod, care a fost puternic afectat și de traficul auto. În prezen, există o inițiativă de a-l transforma într-un pod pietonal odată ce a patra linie de metrou din Budapesta va fi finalizată.

Cu o lungime de mai bine de 983 de metri, Podul Arpad este cel mai lung pod din Budapesta. Are pasaje pietonale, şine de tramvai, piste pentru biciclete şi, desigur, o parte carosabilă împărţită în două sensuri, fiecare dintre ele cu trei benzi. Începutul proiectului este documentat pentru anul 1939, însă lucrările au fost întârziate şi terminate abia în 1950, când autorităţile comuniste au decis să numească structura Podul Stalin, în ciuda faptului că intenţia iniţială a fost aceea de a-l numi Podul Arpad. Numele a revenit la cel planificat abia în 1958.

O particularitate a acestui pod se referă la faptul că este unul dintre mijloacele de acces la Insula Margareta. În plus, traversând Podul Arpad (de la Pesta către Obuda), turiştii au prilejul de a da peste două dintre cele mai importante muzee din Budapesta, situate foarte aproape de capul podului, anume, Muzeul Vasarely şi Muzeul Kassak.

Podul Elisabeta este situat în partea cea mai îngustă a Dunării din zona Budapestei, cu o lățime de numai 290 m. El este numit după regina Elisabeta (Sissi), o regină și împărăteasă populară a Austro-Ungariei, care a fost asasinată în 1898. Astăzi, marea ei statuie de bronz se află la baza dinspre Buda a podului, în mijlocul unei mici grădini. Spre deosebire de Podul Franz Joseph (în prezent Podul Libertății), podului Elisabeta nu i-a fost schimbat numele în timpul Ungariei comuniste.

Podul a fost construit între anii 1897-1903. După cel de-al doilea război mondial a fost reproiectat și lărgit. El are o structură pe doi piloni portal, fiind susținut de cabluri de oțel. Pilonii podului au fost proiectați de profesorul inginer Virgil Nagy. A fost prevăzut şi cu o linie de tramvai, însă numai până în 1973, când autorităţile au ajuns la concluzia că portanţa sa era depăşită de acest tip de infrastructură. Podul ajunge la 378 de metri în lungime, şi are trei benzi de trafic rutier şi şi o pasaj pietonal.

Cele două capete ale podului sunt:

Piața 15 Martie (cu cea mai veche biserică din Pesta, Inner City Parish Church, construită în secolul al XIII-lea) și celebrul restaurant Mátyás Pince

Piața Döbrentei din Buda cu monumentul Sfântului Gellért de pe Dealul Gellért, o sculptură a Reginei Elisabeta, precum și Băile Rácz și Băile Rudas aflate în apropiere.

Podul Margareta este unul din cele nouă poduri peste Dunăre din Budapesta, legând Buda și Pesta. El este al doilea pod public nordic, precum și al doilea cel mai vechi pod din Budapesta. Particularitatea construcției constă în soluția tehnică ingenioasă prin care cele două segmente ale podului se îmbină în dreptul Insulei Margareta, formând un unghi de 165°. Motivul pentru această geometrie neobișnuită este faptul că mica extensie pentru a se conecta la Insula Margareta a fost introdusă în grabă în proiectul original, dar a fost construită abia peste două decenii, din cauza lipsei de fonduri.

De menționat că toate podurile din Budapesta au fost aruncate în aer în cel de-al Doilea Război Mondial de către trupele de geniști ai Wehrmacht-ului în timpul retragerii lor din ianuarie 1945 în partea dinspre Buda a capitalei asediate. Cu toate acestea, Podul Margareta era deja avariat din 4 noiembrie 1944, atunci când o explozie accidentală a distrus secțiunea estică a podului. 600 de civili și 40 de soldați germani au murit atunci. În timpul reconstrucției, o mare parte din materialul original din oțel a fost scos din fluviu și încorporat în structura reconstruită.

  1. Băile termale din Budapesta

Mi-am făcut un obicei ca de fiecare data când ajung aici să testez câte una, pe rând, din băile termale de renume din Budapesta. În funcție de timpul pe care îl aveți la dispoziâie puteți să acordați acestui răsfăț de la câteva ore și până chiar la o zi întreagă. Prețurile sunt bune, iar oferta este pe măsură. Unde mai pui că multe dintre ele au o arhitectură impresionantă, iar pozele pentru facebook și instagram ies excelent.

Prima data am ales la întâmplare, dar am dat peste Băile termale Széchenyi, unul dintre cele mai mari centre spa din Europa și, totodată, prima baie din Pesta înființată în scopuri medicale. De menționat că izvoarele sale termale au fost descoperite în 1879, fiind cele mai adânci și cele mai fierbinți ( 74 – 75 C. ) din capital Ungariei. Băile sunt amenajate în stilul neo-baroc și au fost construite în 1913, iar piscina în 1927. Zonele în aer liber, cu apă caldă, sunt la fel de căutate atât vara cât și iarna. Întregul complex găzduiește nu mai puțin de 15 bazine cu apa termală aflate în interior și 3 piscine în exterior. În plus, pe lânga cele 18 bazine, la Szechenyi am găsit și zece saune, iar în oferta complexului sunt și numeroase tratamente terapeutice, tratamente faciale, masaje și multe altele.

A doua oară am ramas impresionat de complexul termal Gellert, una dintre cele mai căutate destinații de weekend ale localnicilor ce stau în apropierea capitalei Ungariei. Apele prezente în piscinele de la Gellert sunt bogate în magneziu, calciu și sulfati care ajuta la tratarea unor afecțiuni serioase precum problemele articulare și vasculare. Centrul spa este bogat în decorațiuni, mozaic artistic, vitralii și sculpturi Art Nouveau, deși interiorul hotelului construit alături a pierdut multe dintre aceste obiecte de-a lungul anilor.

În urmă cu doi ani, într-o zi mohorâtă, cu ploaie din belșug și răcit fiind, am ales această baie publică construită în perioada turcească. Astăzi, băile termale Lukacs include, preintre altele, un centru spa clasic, dar de calitate internațională, cu bazin de înot, bazin de agrement, piscină termală medicală și baie pentru greutate. Există, de asemenea, peretele cu sare, o saună, bazinul Kneipp și o cameră de zi. Ce vreau să mai spun că, după o zi petrecută aici, eram pus pe picioare, iar răceala parcă nici nu existase.

Anul acesta am ales Băile Termale Rudas care vin la pachet cu o istorie bogată în spate. Au fost menționate prima dată în secolul al XVI-lea, în timpul ocupației otomane, iar partea centrală a complexului renovat cuprinde o piscină în formă octogonală, acoperită de un dom uriaș. Se află amplasată între versantul dealului și faleza Dunării, în imediata vecinătate a Podului Elisabeta în piața Döbrentei nr. 9. Istoria spune că este una din cele mai vechi băi termale din Budapesta, fiind construită inițial în 1556 de către turcii otomani, după ocuparea Budei.

Pe listă mai există și băile termale Veli Bej, Kiraly – deschise atât publicului masculin, cât și celui feminin în toate zilele săptămânii – (Atenție: nu toate acceptă cupluri, iar în unele băi sunt zile separate dedicate femeilor/bărbaților), dar și Danubius, ca parte a unui resort renumit aflat pe insula Margaret.

  1. Obiectivele turistice din Budapesta

Știu că orice turist care vine aici vrea să bifeze și câteva din obiectivele turistice cele mai importante ale orașului. De aceea, vreau să menționez din capul locului că pe mine m-a impresionat Bastionul pescarilor, o terasă în stil neogotic și neoromanic, situată la marginea cartierului Várkerület (vechea Cetate a Budei), pe malul drept al Dunării.

Bastionul Pescarilor a fost proiectat și construit între 1895 și 1902, după planurile lui Frigyes Schulek, fiind aproape distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A fost restaurat în perioada 1947-1948 de o echipă condusă de János Schulek, fiul lui Frigyes Schulek. Dacă vă întrebați ce reprezintă cele șapte turnuri care compun Bastionul Pescarilor, e simplu: ele reprezintă cele șapte triburi maghiare care s-au așezat în Câmpia Panonică în 896.

El este construit în apropiere de Biserica Mátyás, un alt punct important de pus pe listă. În conformitate cu tradiția bisericii, ea a fost construită inițial în stil romanic în 1015. Clădirea actuală este realizată, însă, în stil gotic târziu în a doua jumătate a secolului al XIV-lea și a fost restaurată la sfârșitul secolului al XIX-lea. După mărime, ea a fost cea de-a doua biserică din Buda medievală și a șaptea biserică din Regatul medieval al Ungariei. Ea a fost biserica domnească a Regatului Ungariei, loc de botez, încoronare și prohodire a membrilor familiei regale. Își are denumirea de la faptul că aici a avut loc nunta regelui Ungariei, Matia Corvin (1458 – 1490). Este unul dintre cele mai importante sanctuare catolice din Budapesta.

De la Bastionul Pescarilor și Biserica Mátyás  puteți aunge foarte ușor, pe jos, la Castelul Buda – castelul regilor din Budapesta. Castelul a fost construit în secolul al XIV-lea pe marginea de sud a dealului, aproximativ în locul unde se află astăzi, în apropiere de Sectorul Castelului (Várkerület), care este faimos pentru casele și edificiile publice medievale, baroce din secolul al XIX-lea. Este important de reținut că trăsăturile arhitecturale actuale sunt complet diferite de cele originale, din cauza nenumăratelor restaurări și a remodelărilor efectuate ca urmare a numeroaselor lupte de-a lungul secolelor. Totuși, Castelul Buda este înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO al Budapestei, proclamat în 1987. În trecut, a fost denumit și Palatul Regal (Király-Palota), dar și Castelul Regal (Királyi Vár).

Una dintre cele mai simple căi de acces este din piața Széll Kálmán (unde se ajunge cu metroul 2/roșu sau cu tramvaiul 4/6) și de acolo cu autobuzul 16 care pleacă din strada Várfok. Acest autobuz este cunoscut sub numele de „várbusz”, adică „autobuzul castelului” și ajunge la partea de sus a complexului palatului.

Clădirea Parlamentului maghiar este una dintre cele mai vechi clădiri legislative din Europa, un punct de reper notabil din Ungaria și o destinație turistică populară. El se află în Piața Kossuth Lajos, pe malul stâng al Dunării și este, în present, cea mai mare clădire din Ungaria. Clădirea a fost proiectată de renumitul arhitect Imre Steindl între anii 1885–1904, în stil neogotic. Prima ședință a guvernului maghiar a avut loc încă înaintea finalizării construcției, la data de 8 iunie 1896, cu ocazia aniversării unui mileniu de la înființarea statului maghiar.

Similar Palatului Westminster, clădirea Parlamentului este în stil negotic, are o fațadă simetrică și o cupolă centrală. De asemenea, interiorul parlamentului este simetric și are, astfel, două săli absolut din care una este folosită în scopuri politice, iar cealaltă pentru excursii ghidate. Clădirea are 268 de metri lungime și 123 metri lățime. Interiorul său include 10 curți, 13 lifturi de pasageri și de marfă, 27 de intrări (porți), 29 de scări interioare și 691 camere (inclusiv mai mult de 200 de birouri). Cu înălțimea sa de 96 de metri, Parlamentul este una dintre cele două clădiri cele mai înalte din Budapesta, împreună cu Bazilica Sfântul Ștefan.

Parlamentul maghiar este o minune arhitecturală, iar seara îl puteți admira luminată în toată splendoarea în timpul unei croaziere pe Dunăre.

Nu ratați nici Piața Eroilor din Budapesta, o vastă piață monumentală situată între partea de sus a Bulevardului Andrássy care face intrarea în Parcul orașului (Városliget). Atât piața cât și Bulevardul Andrássy au fost înscrise de UNESCO în patrimoniul mondial. Piața este organizată în jurul esplanadei Monumentului Mileniului, construit pentru a celebra o mie de ani de la așezarea ungurilor în câmpia Panoniei. În spatele Monumentului Mileniului se află Castelul Vajdahunyad, iar sub piață se află stația Hősök tere a Metroului din Budapesta, care este o bijuterie. Intrați măcar pentru câteva poze.

De pus pe listă mai este și Bazilica Sfântul Ștefan (biserică romano-catolică), cea mai mare biserică din oraș și a treia cea mai mare din Ungaria, după catedralele din Esztergom și Eger. Dacă aveți timp, dați o fugă și pe Dealul Gellért. În vârful acestuia se află Citadela (Fortăreața), de unde se deschide o panoramă superbă în ambele direcții ale Dunării.

  1. Shopping

Cred că mulți dintre noi avem intenția de a intra într-un magazine din străinătate pentru a cumpăra ceva de acolo sau pentru a compara prețurile cu cele de la noi din țară. Sau, de ce nu, pentru a cumpăra suveniruri pentru cei dragi de acasă. Iar la acest capitol Budapesta abundă în oferte. Celebra stradă Váci utca este plină de magazine unde puteți face shopping, dar și de o sumedenie de restaurant și cafenele.

Ca turist, nu ar trebui să eziți să cercetezi şi celelalte străduţe care intersectează strada Vaci, deoarece aici pot fi identificate numeroase buticuri, dar şi multe vinoteci unde pot fi degustate excelentele vinuri ungureşti. În plus, odată ajunşi pe strada Parizsi, puteți cumpăra faimosul marţipan Szamos, însă nu ar trebui să ezitați să încercați şi excelenta îngheţată produsă de cofetăriile de aici.

Că tot a venit vorba de deserturi, merită un drum și până la New York Café din Budapesta. Acum ceva vreme era clasată pe primul loc într-un top al “celor mai tari cafenele din lume”. Cafeneaua a fost deschisă încă de pe 23 octombrie 1894, iar azi, un cappuccino, bun, ce-i drept, vă va costa circa 7 euro. Prăjiturile sunt și ele de exceție, iar pozele ies de senzație. Pentru amatorii de senzații tari, recomandăm o porție de chimney de la Street Cakes.

Dacă vreți branduri cu adevărat scumpe atunci trebuie să ajungeți pe strada Deak Ferenc. Aici, magazinele au fost amenajate la parterul şi la primul etaj al clădirilor renovate, astfel fiind uşor accesibile turiştilor. Întinse pe aproximativ 1200 de metri pătraţi, magazinele de pe strada Deak Ferenc prezintă mărci celebre recunoscute la nivel mondial: Roberto Cavalli, Gianfranco Ferre, Giorgio Armani, Ralph Lauren, Roccobarocco, Tommy Hilfiger, Mexx, Hugo Boss, Lacoste, S. Oliver, Sisley, Karl Lagerfeld etc.

Noi am mâncat bine în toate localurile din Budapesta în care am intrat, iar dacă vreți “altceva” vă recomand Taverna Dionysos Budapest pentru bucătăria grecească ca la ea acasă (locul e de poveste), dar și restaurantul Frici Papa, unde mănâncă localnicii, dar care a devenit, totodată, popular și printre turiști.

  1. Timp liber

Dacă vreți să pierdeți timpul prin Budapesta, recomandăm și o tură la grădina zoologică și botanică a orașului. Animalele arată bine îngrijite, iar întreaga zonă este amenajată excellent, fiind o bijuterie naturalistică şi arhitecturală a oraşului.

Dacă tot sunteți în Budapesta și v-am spus de cele 9 poduri care trec peste Dunăre, de ce nu faceți voi și o croazieră. Prețurile sunt decente, iar pentru circa două ore de plimbat cu vaporul puteți să surprindeți o sumedenie de poze de excepție. Croaziera trece pe lângă unele din principalele obiective turistice, iar noi vă recomandăm să alegeți momentul în care se întunecă pentru că acestea sunt intens luminate.

Mergeți și la piață. Da, la piață. Hala Comercială Mare se află în capătul străzii Vaci utca, iar în clădirea de peste o sută de ani o să rămâneți uimiți de cununile de ardei roșu și de usturoi, fructe, dulceață, flori, iar la etaj, o serie de bufete care ofera gustări ungurești pe cinste. Hala construită la sfârşitul secolului a fost, la vremea aceea, una dintre cele mai moderne hale comerciale din lume, sistemele de iluminat şi încălzire ale acestei clădiri cu trei niveluri reprezentând soluţii ultramoderne unice. În mijlocul acestei construcţii realizate pe o structură din fier, amintind de o catedrală, trecea un canal prin care piaţa era aprovizionată permanent cu marfă proaspătă.

În martie 2013, canalul de televiziune CNN Travel a plasat această hală comercială în fruntea ierarhiei celor mai remarcabile pieţe europene. Această piaţă atât de îndrăgită a Budapestei se bucură de compania selectă a unor hale comerciale de renume mondial cum sunt Marele Bazar din Istanbul, Mercat de San Josep de la Boqueira din Barcelona, Portobello Road din Londra sau Les Puces din Paris.

La pas prin Budapesta, nu uitați să treceți pe la Muzeul de Artă, Palatul Artelor şi Muzeul Ludwig, dar și pe la Opera Maghiară de Stat, toate clădiri impunătoare. Dacă mai căutați și altceva, recomandăm un tur al Hospital in the Rock sau, de ce nu, la House of Terror.

Pentru deplasare, recomandăm să aveți în buzunar și un TravelCard de 24h/72h/7 days valabil pe toate liniile de transport în comun (foarte bine pus la punct si civilizat). Prețul este unul foarte bun. Iar pentru zilele de iarnă, recomandăm geacă groasă, căciulă și fular!

Surse de informare: wikipedia, budapest-city-guide.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: