5 motive pentru care grădinăritul este noul rafinament în lifestyle 5 motive pentru care grădinăritul este noul rafinament în lifestyle
Pandemia de coronavirus a determinat o întoarcere a preocupărilor oamenilor la rădăcini, grădinăritul devenind o activitate preferată inclusiv de cei care până de curând... 5 motive pentru care grădinăritul este noul rafinament în lifestyle

Pandemia de coronavirus a determinat o întoarcere a preocupărilor oamenilor la rădăcini, grădinăritul devenind o activitate preferată inclusiv de cei care până de curând își petreceau timpul liber în activități mai degrabă… urbane. Nu este de mirare că predicțiile privind principalele tendințe în lifestyle în 2020 și în anii ce urmează arată un interes în creștere al consumatorilor față de grădinărit, ca soluție de relaxare și de petrecut timpul cu familia.

Grădinăritul, o activitate chic datorită noilor tehnologii

Odată cu regulile impuse de protejarea de Covid-19, cu toții ne-am dorit o grădină nici prea mare, nici prea mică, unde să retragem și să ne antrenăm, într-un mod plăcut, talentul la grădinărit. Nici că se putea un moment mai potrivit! Datorită noilor tehnologii, activități precum tunderea gazonului devin ușor de făcut, discuțiile între prieteni lăsând deja loc pentru împărtășirea experiențelor lor legate de ele.

“Am fost atât de încântată când am descoperit că există mașini de tuns iarba care funcționează pe baterii! Am ales un model Makita DLM382, pentru prețul și dimensiunile relativ scăzute, fiind numai bună pentru curtea mea de 500 mp. Îmi era teamă că va trebui să o încarc înainte de a termina de tuns iarba, dar mi-a depășit cu mult așteptările; cu 2 acumulatori de 6Ah am tuns aproximativ 250 de mp de gazon și ar mai fi ținut încă pe atât, fără să fie nevoie să încarc bateriile”, le povestește Iuliana prietenilor care au venit în vizită. „Credeam că îmi va fi greu, am mai încercat cu o mașină cu benzină și pornea greu, mirosea, făcea zgomot și îmi trezea din somn bebelușul. Acum nu a fost cazul, nici nu se compară! În plus, are zero emisii de noxe, ceea ce se potrivește cu dorința mea de a trăi eco”.

În siguranță, alături de familie și prieteni, în camera ta din aer liber

Majoritatea oamenilor sunt adepții principiului „nu te muta, îmbunătățește!”. Acest lucru ne ține preocupați de cum putem aduce modificări casei noastre, astfel încât să răspundă nevoilor noastre în schimbare. Așa cum a fost în acest an, foarte vizibilă, dorința de a crea adevărate camere în aer liber, care să ne ofere confortul necesar unei zile petrecute cu familia și prietenii, dincolo de tradiționalul foișor. Grădina devine un spațiu care servește mai multor scopuri: oază de contemplare în liniște, teren de joacă pentru copii, spațiu de distracție pentru reuniuni sociale.

Evadare și conectare

Pe cât de mult ne dorim un loc al nostru, unde să evadăm, departe de lumea dezlănțuită, pe atât de tare simțim nevoia de conectare cu noi și cu natura. Ce se poate compara cu a-ți începe ziua în miros de iarbă proaspăt cosită și a merge la culcare în cântec de greieri, după ce ai admirat cel mai frumos film al serii, oferit de spectacolul cerului?

Secretul longevității

Mulți dintre cei mai longevivi oameni de pe Pământ au ceva în comun: pasiunea pentru grădinărit. Exploratorul Dan Buettner a studiat cinci locuri din lume, pe care le-a numit “zone albastre”, ale căror locuitori sunt recunoscuți pentru longevitatea lor: Okinawa (Japonia), Nicoya (Costa Rica), Icaria (Grecia), Loma Linda (California) și Sardinia (Italia). În fiecare dintre aceste comunități, oamenii grădinăresc până la vârsta de 80, chiar 90 de ani.

Mai puțin stres

După o epocă în care am muncit intens și în general am trăit intens, acum căutăm căile care să ne conducă spre relaxare, cât mai departe de stres. Într-un studiu realizat în Olanda, cercetătorii le-au cerut participanților să facă o activitate stresantă și apoi i-au împărțit în două grupuri.

Timp de 30 de minute, primul grup a citit, într-un spațiu închis, iar cel de-al doilea a grădinărit. Persoanele din primul grup au spus că starea lor de spirit s-a deteriorat, în timp ce cele care au grădinărit nu doar că aveau un nivel mai scăzut de cortizon (hormonul stresului), au declarat că se simt perfect.

„O jumătate de oră într-o seară de primăvară valorează cât o mie de bucăți de aur”, spune un proverb japonez. Mai ales atunci când seara este petrecută în grădina ta, am adăuga noi. O bogăție greu de egalat!

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: