3 locuri de poveste în care ne-am întoarce chiar azi 3 locuri de poveste în care ne-am întoarce chiar azi
Sunt multe destinații de poveste pe care le-am vizitat împreună. Sunt și mai multe locurile în care nu am ajuns încă. Dar există unele... 3 locuri de poveste în care ne-am întoarce chiar azi

Sunt multe destinații de poveste pe care le-am vizitat împreună. Sunt și mai multe locurile în care nu am ajuns încă. Dar există unele vacanțe care ți-au rămas la suflet. Locuri din care nu ai mai fi vrut să pleci, sau locuri în care te-ai întoarce chiar acum. Pentru noi, Bordeaux și împrejurimile, Santander și orașele din apropiere sau Munchen și Romantic Road sunt acele locuri în care ne-am întoarce… iar și iar. De ce?

Simplu, să începem cu începutul. Pentru că Facebook ne amintește în aceste zile că au trecut doi ani de la tripul nostru din Santander să pornim la drum cu … Santander. Doi ani în care am mai văzut și alte locuri de poveste. Doi ani în care multe s-au întâmplat, dar nouă ne-a rămas în minte acel orașel… și nu numai atât. A fost punctul de plecare catre Bilbao, San Sebastian sau către, poate unul din cele mai frumoase sătuce din Spania, Santilliana del Mar. Un loc cu puțin peste 4.000 de locuitori situat în provincia Cantabria și care se află pe țărmul golfului Biscaya, la doar 31 de km de Santander.

Zborul direct cu Wizz Air ne-a lăsat în aeroportul din Santander la ceas de seară. Și, pentru că aeroportul se află la mică distanță de centrul orașului, circa 6-7 km, am ales să luăm un taxi până la hotel. Așa că, în 15 minute eram deja cazați și ne făceam planurile pentru ce aveam să facem în următoarele zile. Pe lângă orașul în sine, aveam în plan câte o zi dedicată pentru Bilbao, San Sebastian și, bineînțeles, Santilliana del Mar, un sat bine cunoscut pentru Caves Altamira (Cuevas de Altamira) şi pentru clădirile istorice care atrage mii de turişti în fiecare an.

Trebuie să știți că despre Santillana del Mar se spune că este ”Locul celor trei minciuni”, nu este nici un sfânt (Santo), nu este nici plat (llana) şi nu are nici mare (Mar) după cum este numele lui. Cu toate acestea, de fapt, numele provine de la Santa Juliana ale cărei rămășițe se află păstrate în Colegiata, o biserică romanică şi fosta mănăstire benedictină. Vatra originala a satului medieval încă supravieţuieşte în centru, frumuseţea străzilor întortocheate şi a clădirilor galbene, de la gresia folosita, este destul de marcata de abundenţa magazinelor pentru turisti care au proliferat la aproape fiecare uşă. Punctul culminant al orasului este Colegiata de Santa Juliana – o biserică medievală minunata, cu o mănăstire cu pereti fortificati care poate fi găsit în inima oraşului.

Pentru a ajunge aici trebuie să luați un autobuz care pleacă din autogara din Santander de 2/3 ori pe zi. Drumul nu este lung, iar odată ajunși aici o să rămâneți uimiți de frumusețea locului. La fiecare pas vă veți opri să faceți zeci de poze, iar ziua vi se va părea scurtă pentru acest trip. Lăsăm pozele să spună mai mult despre acest sătuc care a fost inclus într-un top al celor mai frumoase sate din Spania și s-a clasat chiar pe podium. Așa că, dacă ajungeți în zonă nu trebuie să îl ratați.

Apoi, Santander. Orașul este un fel de San Francisco, păstrând proporțiile. Poate este doar impresia mea. Și poate datorită străzilor care urcă și coboară exact ca în orașul din America. Dar, recunosc, mie mi-a plăcut mai mult. De ce? Pentru că plajele de aici sunt wow. Unde mai pui că ne aflăm la Atlantic și există maree, adică flux și reflux, un fenomen care la reflux dezgolește stâncile pline de scoici, în timp ce la flux totul se acoperă cu apa de un albastru metalic. E o senzație extraordinară să asiști la acest spectacol pe care l-am văzut și în periplul Bordeaux/Arcachon/Cap Ferret despre care vă spun mai târziu.

Orașul este de luat la pas. De mers până la Peninsula de la Magdalena si de străbătut plajele pe care le întâlnești în drumul tău. Cocotat pe un promontoriu la marginea estica a orasului, Palacio de la Magdalena ofera cateva peisaje fabuloase a intregii linii de coasta. Construit la sfârșitul secolului XIX de Alfonso al XIII-lea, a cărui reședință stă în spatele faimei orașului, palatul reprezintă acum escapada perfecta pentru familiile ce doresc să se distanțeze de plajele aglomerate. Aici, o mică gradina zoologică găzduiește câțiva pinguini și lei de mare, însă adevărata atracție sunt de fapt grădinile.

Un alt punct de interes este Centrul Botin, dar și Catedral de la Asuncion, pentru ca aste este denumirea coectă a catedralei din Santander care a fost construita undeva în anii 1300. O plimbare cu barca prin golf este musai, iar zi de zi nu trebuie să ratați mesele la restaurant. Fructele de mare sunt la ele acasă, iar bunătățile de aici te fac să te lingi pe degete. Întâmplător am dat peste un restaurant într-o curte superbă, iar prâznul luat aici a fost de vis.

Sunt multe de descoperit aici și nu vrem să vă stricăm surpriza. La fel vă putem spune și despre Bilbao și San Sebastian. Două orașe superbe pe care să le vizitați fără nicio reținere. Ce-i drept, drumul din Santander către acestea este mult mai lung, se poate face și cu autobuzul, dar recomandat este să închiriați o mașină pentru a avea timpul necesar pentru a vă duce și întoarce în aceeași zi.

Plecăm din țara fructelor de mare și ajungem, de această dată, în țara wurstului, a raței pe varză, dar și a berii. Pentru noi, tripul organizat la Munchen cu ajutorul Organizației de Turism a Germaniei a fost ceva de vis. Munchenul este un oraș cosmopolit în care cu siguranță aveți ce face. L-am vizitat cu drag, am testat bucătăria locală, dar, poate cel mai important, a fost punctul de plecare către Romantic Road, un traseu de circa 400 de km, între Würzburg și Füssen, de la râul Maine și până în Alpi. Drumul străbate două provincii celebre din Germania, Bavaria și Baden-Württemberg, iar pe întreg traseul o să întâlniți foarte multe orașe și sate medievale, fiecare cu porția sa de istorie.

Noi am ales 2 excursii cu ghid în două zile diferite și am reușit să vedem Castelele Neuschwanstein și Linderhof într-o singură zi, dar și un orășel de poveste, cu case pictate exact ca în povești: Oberammergau. Dacă despre cele două castele nu cred că trebuie să vă povestim noi prea multe, despre Oberammergau trebuie să știți că este faimos în lumea întreaga pentru casele pictate ce înfățișează diferite scene din basme, din Biblie sau chiar fragmente din viața bavarezilor. Aceste picturi renumite ale caselor poarta denumirea de „Luftl” sau „Luftlmalerei” și sunt decorațiuni caracteristice căsuțelor din regiunile Alpilor. Ceva de vis.  După cum v-am mai spus, aici veți găsi tot felul de locuințe pitorești însă unele din cele mai bine realizate sunt „Casa Scufiței Roșii”, “Muzicanții din Brehmen”, dar și „Căsuța lui Hansel și Gretel”, amplasate aproape de ieșirea din oraș. Întreaga experiență am repeta-o din nou pentru că aceste locuri îți dau o energie aparte și te încarcă de multă informație prețioasă.

În cea de-a doua zi am ajuns în Rothenburg și Harburg, două minunății de orașe din Bavaria! Ambele au o poveste aparte și sunt destinații pline de turiști în plin sezon. Vă recomandăm să le vizitați în extrasezon pentru a nu vă înghesui pe străduțele care aduc de multe ori cu cele din Cetatea de la Sighișoara. A fost o zi plină, cu un ghid care și-a făcut jobul ca la carte și ne-a introdus în atmosfera fiecărui obiectiv turistic în parte. Pozele vorbes de la sine, iar drumul până aici merită cu prisosință. Iar dacă aveți drum în Bavaria nu ratați nici Bamberg, Bayreuth, Würzburg, Coburg și Marktbreit. Locuri minunate, pe care le-am vizitat și noi înr-un alt trip la Nurenberg.

Părăsim Germania și ajungem la una din cela mai frumoase vacanțe petrecute de noi în Europa. Pentru că în urmă cu vreo trei ani, ajunsesem întrun trip organizat de Organizația de Turism a Franței la Bordeaux, iar într-una dintre zilele libere am reușit să ajungem și în împrejurimi, mi-am dat seama că locul este de poveste. Și, uite așa, i-am propus și Mihaelei să vizităm aceste locuri. Zborul a fost cu Blue Air, iar drumul de la aeroport la hotel l-am parcurs cu un autobuz. Orașul este minunat, prețurile atât la cazare cât și la mâncare nu sunt mici, dar partea de food merita toată atenția noastră.

Ne-am delectat cu o friptură de vită într-un restaurant cu nume, am aflat totul despre zona viticolă și băut vin de calitate în La Cite du Vin, iar a doua zi am luat drumul către Saint-Émilion, o comună în departamentul Gironde din sud-vestul Franței, un loc în care cuvântul Châteaux este la el acasă. Trebuie să știți că Saint-Émilion nu reprezintă doar podgorie ci este, totodată, un oraș medieval cu o rețea de tuneluri subterane care includ chiar și o catedrală săpată sub pământ. Orășelul este înțesat de magazine de vinuri și deserturi, iar podgoriile care au si un mic castel/vilă se întind pe o suprafață destul de mare aici. Noi am reuși să vizităm două Châteaux-uri într-o zi, iar prânzul l-am luat într-un asemenea loc de poveste. Am fost serviți pe lângă vinurile casei cu platouri cu brânzeturi și pâine proaspătă, iar view-ul… wow.

Și asta nu era decât începutul. I-am propus Mihaelei ca în următoare zi să fugim din nou din Bordeaux, căruia i-am acordat două zile full la finalul vacanței, și să mergem în golful Archacon. A fost M I N U N A T! Ne-am băut cafeaua la o terasă din port, iar apoi am luat un vapor pentru a vizita golful și pentru a ajunge în Cap Ferret, un alt loc de care ne-am îndrăgostit. În drumul nostru către Cap Ferret am reușit să vedem și să admirăm, de ce nu, numerase vile cu iesire la ocean a unor vedete celebre din Franța și nu numai. De ce ne-a plăcut Cap Ferret? Pentru că este cochet, pentru că are fructe de mare proaspete, pentru că am asistat la fulx-reflux și ne-a impresionat, pentru ca la reflux am vizitat o fermă de stridii, pentru că am mâncat bine, pentru că am făcut plajă, etc. Și, am revenit și în următoarea zi. Dar nu puteam nici să ratăm un trip până la Duna lui Pilat, cea mai mare dună de nisip din Europa: 107 metri înălțime, 3 kilometri lungime, o destinație inedită care face toți banii, după cum spunem noi, românii. De ajuns se ajunge simplu. Din Bordeaux mergi cu trenul la Arcachon, bei o cafea și te urci în bus-ul special cu destinația Duna lui Pilat. Acolo… te relaxezi maxim, iar view-ul este ceva ce nu ai mai văzut.

Cât despre Bordeaux, numai de bine. Cu de toate. Un oraș cu un vibe minunat, cu muți tineri, cu o zonă de promenadă în care lumea se adună, seară de seara, la dans, la masă, la discuții. Nici de aici nu vrem să dezvăluim prea multe pentru că trebuie să descoperiți singuri orașul. Și, da… ne-am propus să revenim. Vrem să mai vedem Saint Emilion, dar să ajungem și la Cognac. Vrem să  mâncăm înghețată bună în Arcachon, să urcăm din nou pe cea mai mare dună de nisip din Europa și să facem plajă în Cap Ferret.

Sperăm că am cuprins puțin din atmosfera tripurilor noastre și cred, dar ce zic eu, suntem siguri ca acest locuri sunt și pe placul vostru, iar dacă nu ați ajuns cu siguranță vă veți face drum în fiecare din aceste destinații de poveste.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: