Roboti versus antrenori personali! Cum arata viitorul in materie de fitness? Roboti versus antrenori personali! Cum arata viitorul in materie de fitness?
Antrenorii personali vor fi  inlocuiti cu roboti sau platforme digitale personalizate? Cu aceasta intrebare s-au intors Irina Alionte si Flavius Uraschi de la cea... Roboti versus antrenori personali! Cum arata viitorul in materie de fitness?

Antrenorii personali vor fi  inlocuiti cu roboti sau platforme digitale personalizate? Cu aceasta intrebare s-au intors Irina Alionte si Flavius Uraschi de la cea mai mare conventie de fitness din lume, FIBO. Ce inovatii in materie de fitness si ce trenduri aduce 2019, ne povestesc cei doi specialisti, care au participat la acest targ international.

Cea mai mare conventie de fitness din lume a avut loc intre 2 si 5 aprilie, la Cologne, Germania. Aici s-au prezentat principalele tendinte in ceea ce priveste modul in care vom face sport in urmatoriul deceniu.

Romania a fost reprezentata de mai multi specialisti in domeniu, printre care, Irina Alionte, fondator Bodyshape Transformation Center si Flavius Uraschi, fitness manager al acestui centru. Cei doi au mers personal si au testat cea mai noua si fascinata tehnologie adusa aici si au povestit pentru TheTrends.ro ce i-a impresionat.

ELIAS –  este tehnologie de realitate virtuala  care transforma procesul de consultatie cu un prospect la sala de fitness intr-o experienta fascinanta.

Consultanti virtuali?

Esti instant ‘proiectat’ intr-o alta sala, intr-o lume 3D virtuala, in care iti vorbeste un specialist in forma si dimensiunea reala. Acesta te intampina si te intreaba in primul rand ce obiectiv ai. Apoi in fata ochilor iti apar butoane virtuale prin care poti alege daca ai ca obiectiv slabirea, cresterea in masa musculara, starea de sanatate sau vrei sa scapi de durerile de spate. In functie de alegerea ta, specialistul virtual te introduce intr-un filmulet de prezentare personalizat, prin care iti explica in mod stiintific anatomia umana si cum va arata procesul tau de transformare in 3 luni de acum inainte. Practic, salile de fitness din strainatate, high-end si boutique, deja utilizeaza tehnologia realitatii virutale pentru a converti membrii in cadrul consultatiei si a le oferi o experienta directa, impresionanta, printr-un asistent digital.

O alta tehnologie care i-a impresionat pe cei doi a fost cea oferita de un startup care a castigat premiu in categoria de “Digital Fitness” anul trecut. Aceasta  ofera solutii de scanare 3D pentru masurarea si vizualizarea compozitiei corporale.

Monitorizare corp in 90 secunde?

Clientii pot sa isi scaneze corpul cu un iPad in doar 90 de secunde si sa primeasca informatii despre corpul lor in centimetri, procent de grasime, forma corpului, postura. Totul in format vizual, sub forma unui avatar 3D foto-realistic, astfel incat sa le fie foarte usor sa vizualizeze transformarea. De asemnea, au acces si la o aplicatie pe mobil prin care isi pot monitoriza progresul de la luna la una si pot vedea in 3D cum li s-au modificat talia, abdomenul sau coapsele. 

In materie gadget-uri si inovatii digitale, exista ecrane interactive care iti arata ce miscari sa faci. Atunci cand nu esti sigur ce exercitii sa faci in sala de fitness – poti sa ai propriul tau antrenor personal virtual, care sa-ti creeze un plan de antrenament in functie de obiectivele tale, sa dai click pe “Play” si sa incepi sa urmezi miscarile de pe ecran.

Antrenorul din oglinda?

Am testat inclusiv o oglinda – ce pare o oglinda normala la prima vedere – insa o poti programa sa fie propriul coach personal pentru un set de exercitii. Senzorii din oglinda iti indica atunci cand nu faci corect o miscare. Apoi oglinda incepe sa vorbeasca cu tine si sa iti spuna sa repeti miscarea. Pana nu executi corect miscarea, nu iti ia in calcul miscarile executate gresit.

Podelele interactive cu LED-uri iti testeaza agilitatea, viteza de reactie si sunt foarte distractive! Podeaua care se lumineaza, prin acele lumini LED jucause, iti indica practic ce exercitii sa faci si cand sa te muti la urmatoarea statie de lucru.

Clubbing la sala?

Se merge foarte mult pe ideea de clubbing in sala de fitness, LIVE DJs, lumini care sunt sincronizate cu muzica, atmosfera de party prin lumini reduse, ofera un vibe foarte cool – initial acest concept a inceput in salile de spinning, insa acum devine tot mai popular si in boutique studios, salile de aerobic sau de Xbody.

O alta tendinta este gamificarea antrenamentelor – sala de fitness devine un loc de joaca pentru adulti. Sunt ecrane interactive prin care poti sa practici la diverse jocuri si activitati de fitness, cu televizoare LED inteligente care iti urmaresc miscarea si iti ofera puncte.

Miscarea – joc pentru copii?

Ca urmare a tendintei de obezitate in crestere in randul copiiilor, tot mai populare devin si salile de antrenament dedicate special lor. Incep, astfel, sa apara gym-uri dedicate exclusiv copiiilor, cu focus foarte mult pe povesti, joaca si o experienta de miscare prin care intra in pielea anumitor personaje. Sunt, practic, imersati intr-o experienta unica, cu ajutorul ecranelor inteligente, cu care pot interactiona in timp real.

Toate aceste tehnologii testate de cei doi i-a facut sa se intrebe daca antrenorii personali vor fi vreodata inlocuiti de roboti sau platforme interactive cu senzori, care sa te dirijeze in executarea miscarilor corecte. Sau pur si simplu vor veni drept sprijin pentru antrenori?

Irina Alionte este de parere ca factorul uman nu va putea fi inocuit in totalitate. Si ne vorbeste din experienta centrului pe care il conduce.

„Membrii Bodyshape vin in primul rand pentru atmosfera de la ore, energia antrenorilor, glumele lor si simtul umorului, spontaneitatea, conexiunea personala pe care o simt cu membrii echipei noastre. Aceste tehnologii, insa, cu siguranta, ii vor asista pe membrii unei sali de fitness obisnuite care sunt pe cont propriu, fara un antrenor personal si vor beneficia de sprijinul asistentilor digitali.

De asemenea, va mai trece timp pana cand Romania ca piata va fi pregatita pentru introducerea unor astfel de tehnologii. Pe piata noastra, inca nu sunt suficienti romani care practica miscare (numai 4% din populatie are un abonament la o sala de fitness) – astfel ca inca lipseste o cultura a miscarii si educatiei sportive, inainte de a trece la nivelul urmator – acela de a diversifica antrenamentele prin tehnologii avansate.

In plus, omul obisnuit care deja petrece 8ore/zi in fata unui ecran de calculator, nu stiu daca isi doreste sa vina la sala de fitness sa petreaca timp tot in fata unui televizor. Oamenii vin la sala tocmai ca sa se relaxeze, sa se destreseze, sa interactioneze cu alti oameni si nu sa fie constant atenti la ce spune tehnologia din jurul lor.

Si Bodyshape este in pas cu tendnitele si va aduce o tehnologie de monitorizare si masurare a antrenamentelor, prin numarul de calorii arse, puls, batai pe minut sau zona de efort solicitata mai intens. Mai multe detali … in curand.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.