Salariile din industria de outsourcing, cu până la 30% mai mari față de cel minim pe economie Salariile din industria de outsourcing, cu până la 30% mai mari față de cel minim pe economie
Asociația Business Service Leaders lansează raportul anual privind salariile și beneficiile angajaților din industria de outsourcing. Salariul pentru nivelul de intrare al angajaților fără... Salariile din industria de outsourcing, cu până la 30% mai mari față de cel minim pe economie

Asociația Business Service Leaders lansează raportul anual privind salariile și beneficiile angajaților din industria de outsourcing. Salariul pentru nivelul de intrare al angajaților fără experiență din industrie poate fi, în multe cazuri, cu până la 30% mai mare comparativ cu minimul pe economie al angajaților cu studii superioare.

Studiul realizat în parteneriat cu KPMG, analizează șapte procese / tipuri de posturi ale industriei, după cum urmează: Managementului proiectelor/proceselor, Finanțe și Contabilitate, Resurse Umane, Servicii Clienți, Servicii de Aprovizionare și Achiziții, Dezvoltare Software (IT) și Top Management.

Pentru specialiștii în Project Management salariul lunar poate începe de la 5000 lei brut și poate ajunge în multe cazuri la 20.000 lei brut/lună. Pentru specialiștii care lucrează în domeniul Financiar Contabil, sau Servicii Clienți (Customer Services) salariul de intrare poate începe de la 3.300 lei brut pe lună, iar pentru cei care lucrează în Supply Chain (Aprovizionare) de la 3000 lei brut/lună.

“Industria noastră este una dintre cele mai dinamice din România, potențialul industriei fiind de 300.000 de angajați, acum lucrând în industrie circa 125.000 de oameni. Industria de outsourcing oferă posibilitatea de dezvoltare personală foarte rapidă, cu ajutorul trainingurilor multidisciplinare prin care companiile ajută angajații să obțină competențele necesare”, explică Bogdan Pelinescu, Președinte ABSL.

Companiile din industrie oferă bonusuri de limbă care pot depăși 3.000 de lei brut/lună
Potrivit studiului, majoritatea companiilor oferă bonusuri de limbă. Franceza, germana, italiana și spaniola sunt limbile cele mai căutate de către angajatori, acestea fiind plătite cu bonusuri ce variază între 270 de lei brut și 3.000 de lei brut pe lună. Cei care cunosc limbi mai puțin vorbite pot primi bonusuri până la 3.600 de lei brut/ lună, în plus față de salariu.

Un alt beneficiu acordat angajaților sunt zilele libere suplimentare, în afara celor obligatorii, care pot varia între una și șase zile pe an.  Alte beneficii oferite de companii sunt tichetele de masă, abonamentele medicale private și opțiunea de a avea ore de lucru flexibile. Studiul realizat de ABSL împreună cu KPMG a fost făcut prin intermediul unui chestionar la care au răspuns 19 dintre companiile membre. În 2018, 33% dintre angajați ofereau servicii de Gestionare Clienți, 25% Servicii de IT și 23% activau în domeniul Financiar Contabil.

Potrivit aceluiași studiu, vârsta medie a forței de muncă este cuprinsă între 26 și 35 de ani, femeile reprezentând 61% dintre angajații din industrie.  Potrivit sondajului, în medie, un angajat stă în companie între 1 și 5 ani. Majoritatea oamenilor care lucrează în industrie au cel puțin o diplomă universitară, iar 24% sunt absolvenți de Masterat sau Doctorat. În acest moment, cei mai căutați sunt oamenii care combină cunoașterea limbilor străine (germana fiind una dintre ele) cu alte aptitudini cerute de industrie.

Programul de masterat Business Services, destinat viitorilor angajați din industrie, oferit de ABSL și ASE, a ajuns la cea de-a treia promoție
ABSL România și Academia de Studii Economice din București au lansat în anul 2016 programul de masterat Business Services, organizat în cadrul Facultății de Contabilitate și Informatică de Gestiune, acesta fiind disponibil în fiecare an pentru 50 de studenți.
“Ceea ce am reușit să realizăm prin intermediul parteneriatului cu ASE este un proiect pilot, care are nevoie să fie replicat la scară națională. Acest lucru se poate face doar printr-un parteneriat cu statul.

Ar trebui ca în educație să adoptăm modelul finlandez prin care sistemul educațional românesc să dezvolte forța de muncă necesară economiei actuale, nu cea planificată pe criterii care aparțin trecutului. Sectorul serviciilor externalizate are nevoie de un parteneriat cu Guvernul pentru că educația este un factor cheie al pregătirii oamenilor de care are nevoie industria”, povestește Bogdan Pelinescu.

“În 2018 a absolvit prima generație de studenți ai programului de masterat Business Services. Faptul că 98% dintre aceștia s-au angajat deja în companii din cadrul industriei la finalizarea studiilor, ne confirmă cât de important este să continuăm investiția în educația viitoarei generații de specialiști”, continuă Cătălin Iorgulescu.

Pe parcursul celor doi ani ai programului, studenții participă la cursuri precum Managementul proceselor financiar-contabile, Instrumente pentru managementul proiectelor, Managementul proceselor IT, Îmbunătățirea proceselor de afaceri (ex. Lean Six Sigma), Analiza financiară, Analiza cerințelor de afaceri, Sisteme ERP (ex. SAP) sau studiul intesiv al unei limbi straine (ex. germana). Cursurile sunt predate de profesori de la ASE București și specialiști din cadrul companiilor membre ABSL.

Potrivit studiului realizat de Asociație, împreună cu KPMG, ABSL estimează că industria de outsourcing a generat venituri de aproximativ 4 miliarde de euro în 2018 în România.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.