În pas cu tradițiile transilvănene În pas cu tradițiile transilvănene
Că România are o puzderie de locuri frumoase știm cu toții. Iar acest lucru l-au observat chiar și turiștii din afara țării care au... În pas cu tradițiile transilvănene

Că România are o puzderie de locuri frumoase știm cu toții. Iar acest lucru l-au observat chiar și turiștii din afara țării care au străbătut mii de kilometri să ne viziteze țara. Unde mai pui că în România există bucate alese, de te lingi pe degete, iar guesthouse-urile sau conacele care mizează pe bucătăria tradițională sunt la mare căutare. Și noi le-am căutat și, într-un final, am și găsit o parte din ele. Cum ne-am simțit? Excelent! Mai vrem acolo.

Primul weekend din august. Cald. Ba chiar prea cald. Ne-am urcat în mașină și am pornit la drum. Aveam deja un traseu predefinit, însă eram dispuși să ne abatem de la traseu dacă găseam locuri minunate care să ne atragă atenția. Doar timpul ne stătea în cale și… traficul de pe Valea Prahovei. Am reușit, totuși, să nu de lăsăm pradă haosului din trafic și am încerat, oarecum, să ne respectăm traseul.

Entuziasmul era, însă, la cote maxime. Cu atât mai mult cu cât știam sigur că vom vizita biserici fortificate, vom urca la Cetatea Rupea, vom trece pe la Casa Prințului Charles de la Viscri, ne vom abate puțin pe la sărbătoarea sașilor, și, într-un final, vom poposi în câteva conace unde vom degusta bunătațile locului.

Odată scăpați de Valea Prahovei, am început să ne intrăm în ritm. După un scurt raid pe la Cetatea de la Rupea, primul popas mai serios l-am făcut la Criț. Aici am vizitat Casa Kraus, unde pregătirile pentru serbarea sașilor erau în toi, iar bucatele de pe mese așteptau să fie degustate. Nu ne-am putut opri la doar a privi și am degustat câteva din placintele aburinde. Ne-a uns pe suflet lichiul, dar și plăcinta cu carne a fost de nota 10. Am mai savurat câteva clătite cu urdă și mărar și… din nou la drum.

După un popas destul de lung prin satele săsești, ni s-a cam făcut foame si ne-am îndreptat către Domeniul Daneș Dracula pentru câteva rețete tradiționale. Nu am rămas restanți nici la capitolul desert, unde am mâncat unul din cele mai bune ștrudele cu mere. Aroma puternică de scorțișoară, sosul care îl însoțea, dar și câteva ingrediente secrete ne-au dus cu gândul în copilărie la desertul absolut delicios pegătit în cuptor de bunici.

Totuși, aici am gustat poate și cea mai bună prăjitură cu rubarbă și scorțișoara. Am cerut rețetele, să replicăm și noi, acasă, însă, pentru început, cu siguranță vom alege varianta mai simplă: ștrudel cu mere de la Morărița, care se prepară în doar câteva minute la cuptor, în timp ce unul dintre noi va pregăti sosul secret aflat aici.

Noi am ales să facem și un picnic în această zonă și să ne odihnim înainte de a vizita Conacul Apafi de la Mălâncrav și Casa Reveria din Alma Vii. Nu deloc departe de unde am popsit, am găsit conacul cu pricina. Un conac adevărat, cu camere înalte și o curte ca la marile palate. Am admirat fiecare colțișor de aici și am aflat de la oamenii din zonă povestea locului.

Pe scurt, Conacul Apafi din Malâncrav a fost construit de familia Apafi timp de 400 de ani, până în secolul XVIII. La sfârșitul secolului, după moartea familiei Apafi, conacul a trecut în proprietatea familiei Bethlen, iar în 1920 devine proprietatea Bisericii Evanghelice. În timpul regimului comunist a devenit cămin cultural, iar, ulterior, a fost abandonat. După 1989, a fost restituit Bisericii Evanghelice, care l-a vândut Fundației Mihai Eminescu Trust, cel care l-a refăcut și l-a inclus în circuitul turistic. Lucrările s-au încheiat în 2007, iar în prezent aceștia au deschis aici și o bibliotecă și un spațiu pentru conferințe si expoziții.

În drumul către casă, ne-am oprit la Alma între Vii, unde am poposit la un alt guesthouse: Reveria. Aici, am găsit o veche casă săsească renovată cu metode tradiționale, unde poți alege una din cele două camere generoase, fiecare cu baie proprie și intrare privată. Camerele au 2 sau 3 paturi autentic săsești, dotate cu saltele duble, așternuturi romantice dantelate și cuverturi de lână naturală.

Dulapurile, mesele și comodele tradiționale, covoarele simple, lămpile cu lumină caldă, oglinzile, ceasurile antique, vesela și decorul retro contribuie la creearea unei stări plăcute și relaxante de întoarcere la tihna vremurilor de altadată. În plus, veți găsi la Reveria o curte plină de verdeață și animale. Plăcintele făcut în casă te dau pe spate, iar un popas aici este binevenit. Doar să sunați înainte și să anunțați.

Cum timpul ne presa destul de mult, am decis că am vizitat destul pentru un weekend de august și ne-am setat pe drumul către casă. Am promis cu toții că o să revenim în zonă și o să căutăm și alte locuri minunate. Aici, unde tradiția este la ea acasă și unde se mănâncă foarte bine.

Ar mai fi de spus că zonele deja văzute sunt minunate și merită să le vizitați și voi. Singura problemă este că sunt mai mereu pline și nu prea mai sunt locuri de cazare. Totuși, dacă vă simțiți norocoși trebuie să știți că, toamna aceasta, Morărița derulează campania „Zile de Poveste”, prin care puteți câștiga un weekend întreg în unul din superbele conacele transilvănene. Trebuie doar să inscrieti codul promoțional din pachetele de ștrudelele Morărița pe www.morarita.ro sau sa il trimiteti prin SMS la 1850.

Vă recomand să vă grăbiți. De ce? Nu doar pentru că ștrudelele sunt foarte bune și sunt gata în doar câteva minute după ce le bagi la cuptor (apropo, preferatul meu este ștrudelul cu brânză și stafide, în timp ce al Mihaelei este cel cu iaurt și capsuni), dar sigur vor fi mulți participanți în campanie și este păcat să ratați weekendul la conac.  Zic eu. Așadar, acestea fiind spuse, în timp ce vă delectați cu un ștrudel fierbinte de la Morărița, vă puteți face cu siguranță și planurile de vacanță.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.