Iordania: Amman, Petra, Wadi Rum și litoralul din Aqaba Iordania: Amman, Petra, Wadi Rum și litoralul din Aqaba
Când am auzit prima data de o vizită  Iordania, gândul mi-a zburat imediat către Petra, una din cele șapte noi minuni ale lumii, un... Iordania: Amman, Petra, Wadi Rum și litoralul din Aqaba

Când am auzit prima data de o vizită  Iordania, gândul mi-a zburat imediat către Petra, una din cele șapte noi minuni ale lumii, un loc de văzut cel puțin odată-n viață. Apoi, m-am documentat mai bine de la cei care au vizitat locurile, am văzut câteva documentare și am aflat că destinația este „safe” pentru un trip. Pe parcursul vizitei aveam să aflu că Iordania are mult mai multe de oferit, iar în următoarele rânduri o să schițez, pe scurt, ce trebuie să bifați atunci când ajungeți în această țară.

Eu am zburat cu Tarom, într-un grup organizat, și am aterizat noaptea în Amman. Orașul are peste 2,5 milioane de locuitori și merită să îi acordați cel puțin o zi întreagă pentru o vizită! Noi aveam ca target final, însă, litoralul de la Marea Roșie și implicit micul port Aqaba, o stațiune în care se pompează mulți bani și care dezvoltă pe zi ce trece. Așa că am lăsat, destul de repde, în urmă Amman și am pornit la drum pe Coasta Iordaniei către Marea Moartă, unul dintre cele mai spectaculoase peisaje naturale și spirituale din lume.

Am poposit câteva minute pentru poze lângă indicatorul care ne arăta că  suntem la cel mai jos punct de pe pământ, la 410 m sub nivelul mării și ne-am îndreptat apoi către locul unde Isus a fost botezat de Ioan Botezatorul in apa Iordanului. Am avut chiar noroc și am asistat la o procesiune de botez, iar ghidul ne-a spus cum zona a fost recunoscută oficial chiar și de papa Ioan Paul al II-lea care a fost aici și a confirmat, în timpul vizitei istorice din anul 2000, că acela este locul botezului lui Isus.

Ne-am oprit apoi pentru câteva poze, o baie în Marea Moartă și pentru masa de pânz. Am ales Mövenpick Resort & Spa Dead Sea, un complex hotelier de lux care își merită toți banii. Nu vă povestesc mai multe despre acest resort, ci las imaginile surprinse să vorbească de la sine.

Petra, un loc de văzut cel puțin odată-n viață

Și pentru că a doua zi aveam programată vizita la Petra, ne-am continuat drumul mai adânc în inima Iordaniei, oprindu-ne, într-un final, la un alt Movenpick… Resort Petra, un loc aflat la doar doi pași de una din cele 7 minuni ale lumii. Seara, am degustat bunătățile tradiționale și am tras un pui de somn pe cinste.

A doua zi eram fresh și cu chef de străbătut orașul Petra, unul din cele mai celebre situri arheologice din lume, datorită templelor săpate direct în stâncă, cel mai cunoscut fiind “Trezoreria” (“Al Khazneh”), în stil grecesc, cu o înălțime de 42 m, unde s-a turnat și partea finală a filmului Indiana Jones și ultima cruciadă.

Istoria ne spune că în antichitate orașul se numea Rekem, iar acest lucru apare menționat și în manuscrisele de la Marea Moartă. Se presupune că a fost construit începând cu secolul al VI-lea î.Hr., de către nabateeni, un popor semitic, și a fost capitala lor până în 106 d.Hr., când a intrat în componența Imperiului Roman, devenind capitala provinciei Arabia Petrea. Orașul continuă să înflorească în următorul secol, apoi intră în declin și este abandonat, fiind distrus în 363 de un cutremur.

Ruinele au devenit o curiozitate în Evul Mediu, fiind vizitate de sultanul Baibars al Egiptului în secolul al XIII-lea. Primul european care le-a vizitat și descris a fost exploratorul elvețian Johann Ludwig Burckhardt, în 1812.

Ulterior, britanicii au cercetat oraşul ascuns în canion, iar în 1917 în zonă va avea loc o confruntare între trupele turco-germane şi o mică armată arabă condusă de englezul T.E. Lawrence, cunoscut sub numele de Lawrence al Arabiei. Datele arată că doar în 1929 debutează studiile arheologice în Petra şi, în decursul timpului, se vor realiza numeroase descoperiri şi se vor lua măsuri de conservare a sitului. În anii 1980 s-a decis mutarea beduinilor, care trăiau în acest vechi oraş de sute de ani, în micul sat Wadi Musa, prefăcut treptat în oraş turistic.

Constituirea Parcului Arheologic Petra de către guvernul iordanian a făcut posibilă o exploatare mult mai eficientă a acestei minuni a lumii, prin protejarea arhitecturii originare, prin crearea de facilităţi turistice şi, cel mai important, prin sprijinirea comunităţii locale în propria dezvoltare. Iar, în 1985 UNESCO a inclus Petra în patrimoniul cultural al umanităţii, fiind considerte și una din Cele 7 noi minuni ale lumii.

Pentru a înțelege mai bine toate cele spuse mai sus ai nevoie de cel puțin o zi în Petra. Vechiul oraș poate să fie străbătut la pas, recomandabil cu un ghid local cunoscut, și cu aparatul de fotografiat în mână. La fiecare oprire de pe traseu puteți să suprindeți o imagine de milioane, pentru că întreaga zonă este superbă. Localnicii vă pot pot pune la dispoziție cai, măgari sau camile pentru transport… contra cost! Noi recomandăm însă să vedeți Petra… la picior și să vă fiți cu băgare de seamă la negustorii din zonă!

Deșertul Wadi Rum, platou de filmare pentru Star Wars: Rogue One, The Martian, Lawrence of Arabia”, dar și “Transformers: Revenge of the Fallen.”

Am plecat încântat de ce am văzut aici și am pornit către o nouă aventură: deșertul Wadi Rum, cunoscut și ca Valea Lunii. Wadi Rum este casa beduinilor din tribul Zalabia care, lucrând cu alpiniști și călători, au reușit să dezvolte un ecoturism care le este acum sursa principală de venit.

Această zonă este acum una din atracțiile turistice cele mai importante ale Iordaniei, atrăgând un număr mare de turiști străini, în special iubitorii de alpinism dar și pe cei care doresc să experimenteze posibilitatea de a merge în safari pe cal sau pur și simplu, pentru excursii de o zi de la Aqaba la Petra. Alte activități des întâlnite în peisajele deșertice includ camparea sub stele, echitația dar și alpinismul între formațiuni de rocă masive.

Noi am ales un jeep safari, un drum de 20 de minute cu cămila, un popas la un cort de beduini pentru o pauză de ceai și o cină în deșert cu un meniu care a inclus miel, pui și legume gătite pe un gratar pus într-un butoi cu jar și îngropat în nisip pentru câteva ore.

Am văzut, totodată, cum apune soarele în deșert și am făcut câteva sute de poze. Trebuie să știți că aici au fost filmate producții importante de la Hollywood, cum ar fi Star Wars: Rogue One, The Martian, Lawrence of Arabia”, dar și “Transformers: Revenge of the Fallen.” Daca sunteți interesați puteți petrece o noapte în deșert într-unul din corturile din imagini.

Aqaba, la mare – la soare!

Am părăsit deșertul și după circa 2h de mers cu mașina am ajuns în Aqaba la Movenpick Resort & Spa Tala Bay – un resort de lux cu multe restaurante, baruri și pisicine care se aseamană mult cu proiectele de 5 stele din Antalya – unde am înoptat.

Despre Aqaba nu sunt prea multe de spus. Este cel mai mare oraș din Golful Aqaba și, totodată, unicul oraș iordanian de pe litoral. Se află pe coasta de nord-est a Mării Roșii, între Peninsula Sinai și Peninsula Arabică, iar de cealaltă parte a mării se vede cu ochiul liber Eilat (Israel) și Taba (Egipt). Am aflat la fața locului că stațiunea este într-o dezvoltare continuă, iar investițiile din zonă se ridică la câteva miliarde de euro. Într-un scurt tur al orașului am observat că există hoteluri pentru toate bugetele și gusturile.

Aici, temperatura la suprafața apei din marea Roșie rămâne relativ constantă la circa 21–25 °C, ideal pentru o baie, iar zona este excelentă pentru scufundări. Totodată, Marea Roșie este binecunoscută pentru locurile de scufundare, fiind o destinație turistică căutată pentru această activitate. Aici au efectuat scufundări Hans Hass în anii 1950, și mai târziu celebrul Jacques-Yves Cousteau. Majoritatea hotelurilor de aici dispun de camere spațioase, cu mic dejun sau demipensiune, și cu acces către plajă.

Și cum spuneam, investițiile din zonă depășesc câteva miliarde de euro, iar iordanienii dezvoltă în prezent un proiect de anvergură numit Ayla. Au creat, deja, o serie de insule artificiale și un sistem de lagune, iar interiorul proiectului ridică, în prezent, vile și hoteluri pentru turism. Vilele deja construite dispun de ponton pentru ca proprietarii să își poată ancora iahtul personal în fața casei. Și pentru ca aceștia să nu se plictisească doar stând la plajă, în zonă a fost dezvoltat și un teren de golf cu 18 cupe, urmând să se deschidă, toto aici, mai multe magazine și restaurante de lux. În final, totul va arăta ca o oază de lux, asemănătoare marilor proiecte din Dubai.

Pentru mine, au urmat câteva ore de plajă, cocktailuri și… relaxare! Mi-am încărcat bateriile pentru drumul de întoarcere către Amman și zborul de noapte către București. Mi-am dat, însă, seama că aveam nevoie de mai multe zile de plajă și asta pentru că pregăteam deja un nou trip… de data aceasta în Alpii francezi… la ski! Dar despre asta vorbim într-un material separat!

Bine de știut:

Până atunci, dacă sunteți interesați de Iordania, trebuie să știți următoarele. Zborul se parcurge relativ repede. Odată îmbarcat în avion, 2h40 până în Amman sau mai puțin de 4 ore până la plajă, în Aqaba. Potrivit oficialilor celor două țări, Iordania este o țară arabă mai puțin cunoscută, dar „safe” din toate puncetele de vedere. Și asta, cu toate că este sitată în Orientul Apropiat și se învecinează cu Siria în nord, cu Irak în nord-est, cu Arabia Saudită la est și la sud și cu Israel și Autoritatea Națională Palestiniană la vest. Împreună cu Israelul, Iordania împarte coasta Mării Moarte și pe cea a Golfului Akaba (Eilat) al Mării Roșii, alături de Arabia Saudită, Israel și Egipt. Micul port Aqaba este singura sa ieșire la mare, iar stațiunea se dezvoltă pe zi ce trece.

Cel mai ușor, însă, ar fi să ajungeți aici alături de cei de la Prestige Tours, parte din grupul turc Calypso Tour, care lansează începând cu luna martie zboruri charter către stațiunea Aqaba. Astfel, puteți avea o vacanță minunată la plajă, chiar atunci când la noi este primăvară, în resorturi cu servicii all inclusive, dar și să luați parte la excursiile opționale care includ unele dintre cele mai apreciate atracții turistice la nivel mondial: orașul Petra și deșertul Wady Rum, locul unde s-au filmat multe pelicule de succes de la Hollywood.

Tarifele unui sejur de șapte nopți în Iordania vor fi disponibile pentru piața românească pornesc de la circa 700 de euro, având incluse zbor direct cu compania aeriană de linie Royal Jordanian Airlines, cazare la hoteluri de patru și cinci stele, taxele de aeroport, transferurile precum și program de vizitare. “Mizăm pe Iordania pentru că am observat că interesul turiștilor români a crescut pentru această destinație. De asemenea, Iordania este o alternativă bună pentru turiștii care vor o vacanță la plajă primăvara, un zbor mai scurt de patru ore și să viziteze unele dintre cele mai apreciate atracții turistice la nivel mondial”, declară Elena Anghel, managing director Prestige Tours.

Prestige Tours estimează că un număr de 5.000 de turiști români vor opta pentru un sejur în Aqaba în primul an de operare.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.