Unicorn Naturals: În perioada postului, cresc vânzările de pe segmentul de înlocuitori vegetali pentru lactate cu până la 150% Unicorn Naturals: În perioada postului, cresc vânzările de pe segmentul de înlocuitori vegetali pentru lactate cu până la 150%
În perioada posturilor, românii nu renunță întru totul la produsele lactate, optând pentru alternativele vegetale ale acestora. Astfel, conform Unicorn Naturals, importatorul local al... Unicorn Naturals: În perioada postului, cresc vânzările de pe segmentul de înlocuitori vegetali pentru lactate cu până la 150%

În perioada posturilor, românii nu renunță întru totul la produsele lactate, optând pentru alternativele vegetale ale acestora. Astfel, conform Unicorn Naturals, importatorul local al brandurilor de băuturi vegetale organice CHI și Rude Health, în perioada posturilor, vânzările pe segmentul de înlocuitori vegetali pentru lactate crește cu până la 150%, însă interesul românilor față de aceste băuturi este destul de crescut și în celelalte luni din an.

Potrivit lui Dragoș Erceanu, reprezentant al companiei Unicorn Naturals, băuturile vegetale din cocos, orez și caju, se regăsesc în topul preferințelor românilor atunci când vine vorba de înlocuitori vegetali pentru laptele de vacă.

“În ultimii doi ani, segmentul de înlocuitori vegetali pentru lactate a înregistrat o evoluție pozitivă atât în Europa, cât și pe plan local, iar interesul de pe acest segment este încă în creștere de la un an la altul. Indiferent dacă este post sau nu, românii au început să opteze din ce în ce mai des pentru înlocuitorii vegetali pentru lactate datorită diversității și al gustului mai deosebit al acestor băuturi vegetale față de alternativele clasice”, a declarat importatorul brandurilor CHI și Rude Health.

Mai mult, conform reprezentantului companiei, lâsând la o parte perioadele de post care, într-adevăr, aduc o creștere destul de semnificativă pe acest segment, lactatele vegetale sunt și alegerea numărul unu al persoanelor care dintr-un motiv sau altul au renunțat la lactate, fie că este vorba de o condiție medicală precum alergia la proteina din laptele de vacă/ intoleranța la lactoză sau, din contra, o alegere personală, ca în cazul dietelor vegetariene și vegane.

La ce trebuie să fie atente persoanele care aleg un înlocuitor vegetal pentru lactate?

Când vine vorba de alegerea unui înlocuitor sănătos și hrănitor pentru lactate, lucrurile nu stau totuși atât de simplu precum ar putea părea la prima vedere. Deși, de cele mai multe ori, gustul celor mai multe dintre alternativele vegetale pentru lapte este foarte bun, o mare parte dintre clienți alegând aceste variante din considerente ce țin 100% de gust, de diversitate sau de arome, nu toate opțiunile care se găsesc la raft sunt și sănătoase.

Astfel, atunci când alegem un substitut vegetal pentru lactate, trebuie să fim extrem de atenți la ingredientele de pe eticheta produsului. Nu de puține ori se întâmplă ca lactatele vegetale să fie destul de nesănătoase, mai ales în cazul celor care conțin o cantitate mare de zahăr, arome artificiale, agenți de îngroșare sau conservanți periculoși. De exemplu, un brand popular de lapte de soia de la noi conține 19 grame de zahăr pe porție, ceea ce este o cantitate amețitoare dacă ne gândim că este echivalentul a 5 lingurițe de zahăr.

“Prin gamele de lactate vegetale pe care le aducem pe piața locală încercăm să păstrăm un standard foarte înalt atât în ceea ce privește gustul, dar și în ceea ce privește calitatea, grija și beneficiile pe care le aduc pentru sănătate. Astfel, atât băuturile vegetale de la Rude Health, cât și laptele de cocos de la CHI sunt organice, 100% naturale, pe bază de apă pură de izvor, nu conțin siropuri, zahăr adăugat, agenți de îngroșare sau alergeni, precum sunt glutenul, lactoză sau soia și, de asemenea, ambele branduri au fost premiate cu medalie de aur la concursul Great Taste Awards”,  a mai adăugat reprezentantul Unicorn Naturals.

Care sunt cele mai sănătoase alternative vegetale pentru lapte?

În ceea ce privește cele mai sănătoase alternative vegetale pentru lactate, conform importatorului, laptele de cocos sau cel de caju, alune sau orez brun sunt unele dintre cele mai sănătoase produse de acest tip care se găsesc la momentul actual pe piață și este îmbucurător că o parte dintre aceste produse se află și în topul preferințelor românilor.

Astfel, în timp ce laptele de caju sau de alune este extrem de bogat în vitamina B1, calciu, nutrienți, vitamine și minerale ce ajută la întărirea sistemului nervos și cardiovascular, prevenirea formării pietrelor la vezica biliară, controlul greutății corporale și lupta cu depresiile și insomnia, o cană de lapte de cocos conține până la 89 de miligrame de magneziu și este foarte bogat în fier, potasiu, fosfor, cupru, seleniu și zinc. Acesta este cunoscut, la rândul său, ca un adevărat binefăcător în ceea ce privește frumusețea fizică și psihică, având rolul de a reduce din hiperactivitatea celulelor nervoase și din contracțiile mușchilor, oferind o stare de liniște și confort și fiind un eficient remediu anti-stres.

De asemenea, laptele de orez brun este și el o opțiune extrem de sănătoasă întrucât are un indice glicemic mic, este scăzut în grăsimi, crește imunitatea organismului și este foarte bogat în fibre, proteine, calciu, magneziu, fier, zinc și potasiu.

Lactatele vegetale – o soluție ideală pentru cei care suferă de intoleranță la lactoză sau alergie la proteina din laptele de vacă

Lăsând la o parte considerentele ce țin de preferințe, de stil de viață sau de menținerea posturilor religioase, înlocuitorii vegetali pentru lactate sunt și una dintre principalele soluții pe care le au la dispoziție persoanele care suferă de alergii sau intoleranțe la lactate. Astfel, tratamentul pentru astfel de afecțiuni constă, în primul rând, într-o dietă specială care elimină din alimentație produsele cu efect alergen sau cele pentru care organismul dezvoltă intoleranță, în acest caz laptele de vacă (CMA) sau produsele care conțin lapte, în general.

“Deși este cunoscut faptul că peste 70% din populația adultă a lumii suferă de intoleranță la lactoză,  iar 1 din 10 copii dezvoltă alergie la laptele de vacă (CMA – Cow’s Milk Allergy), o foarte mică parte dintre aceștia iau măsurile necesare pentru a-și ține sub control afecțiunea sau o depistează la timp, în România rata de diagnosticare fiind și mai mică decât în străinătate”, susține importatorul brandurilor CHI și Rude Health. 

În ceea ce privește simptomatologia acestor două afecțiuni, dacă în cazul intoleranțelor alimentare cele mai frecvente simptome sunt durerile abdominale, flatulenţa, balonarea, disfuncțiile digestive, regurgitarea şi greaţa, alergiile pot avea manifestări mai complexe, de cele mai multe ori acestea fiind asociate și cu scăderea în greutate, dermatitele endemice și manifestările astmatice.

Potrivit reprezentanților companiei, odată cu apariția simptomatologiei este necesar consultul de specialitate al unui gastroenterolog și, desigur, stabilirea diagnosticului în urma unor investigații radioimagistice și de laborator (determinarea nivelului de H2 în aerul expirat la 60-90 minute dupa ingestia de lactoză, testul de toleranță la lactoză, biopsia de mucoasă intestinală), persoanele nediagnosticate sau diagnosticate prea târziu riscând anumite dezechilibrele metabolice, dereglaje ale sistemului imunitar, afecțiunile diferitelor organe sau, pe termen lung, chiar apariția unor boli cronice mai grave.

Soluții pe care le au la dispoziție cei diagnosticați cu alergie sau intoleranță la lactoză

Odată pus diagnosticul, în timp ce în cazul alergiei la proteina din lapte de vacă trebuie scos din alimentație doar acesta, persoanele care sunt diagnosticate cu intoleranță la lactoză trebuie să renunțe la orice produs pe bază de lapte, lactoza regăsindu-se în laptele tututor mamiferelor și, de asemenea, în compoziția mai multor alimente precum sunt și smântâna, iaurtul, unii biscuiți, ciocolata sau produsele pe bază de cereale, pentru micul dejun.

Cu toate acestea, cei diagnosticați cu astfel de afecțiuni au la dispoziție o paletă destul de generoasă de înlocuitori de lapte, foarte versatili și potriviți pentru consum sau pentru gătit, cât și numeroase alte opțiuni de preparate fără lactoză.

Laptele vegetal, biscuiții și crakerșii, cerealele și ciocolata fără lactoză sunt unii din cei mai cunoscuți înlocuitori la care apelează persoanele cu intoleranță la lactoză sau alergie la laptele de vacă, iar, potrivit Unicorn Naturals,  acest tip de produse sunt din ce în ce mai căutate și pe piața locală, reprezentând peste 65 % din volumul vânzărilor lunare ale importatorului.

Produsele din gamele Rude Health și CHI pot fi găsite de consumatori pe rafturile magazinelor MEGA IMAGE, Cărturești, Diverta și Naturalia.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *