Istoria vilei Oromolu, devenită astăzi QREATOR by IQOS – GALERIE FOTO Istoria vilei Oromolu, devenită astăzi QREATOR by IQOS – GALERIE FOTO
Construită în stilul Ludovic al XVI-lea la începutul secolului al XX-lea, vila Oromolu a fost în trecut reşedinţa guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mihai... Istoria vilei Oromolu, devenită astăzi QREATOR by IQOS – GALERIE FOTO

Construită în stilul Ludovic al XVI-lea la începutul secolului al XX-lea, vila Oromolu a fost în trecut reşedinţa guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mihai Oromolu. Casa este o parte din Bucureştiul vechi şi din arhitectura care făcea să i se spună capitalei “Micul Paris”.

Situată într-o zonă prestigioasă din Bucureşti, lângă clădirea care găzduieşte Guvernul României, vola este una dintre puţinele edificii din Piaţa Victoriei care a supravieţuit revoluţiei de urbanizare a epocii comuniste. Clădirea a trecut prin etape de restaurare masivă, iar alături de spaţiul de birouri situat imediat lângă ea, vila Oromolu va deveni un nou punct de reper în structura urbană a oraşului.

Trecutul

Casa a fost construită în perioada anilor 1926-1927 de către arhitectul Petre Antonescu, unul din cei mai importanţi arhitecţi români din perioada interbelică. Antonescu a fost responsabil de numeroase monumente istorice ale Bucureştiului, printre care Arcul de Triumf, Palatul Kretzulescu, Şcoala de Drept sau Primăria.

În timpul bombardării Bucureştiului din anul 1944, clădirea este grav afectată, iar în 1946, la un an după moartea lui Mihai Oromolu, casa este luată în custodie de stat.

În anul 2004, proprietatea este returnată succesorilor lui Oromolu, însă istoria turbulentă nu se termină aici, deoarece în 2009 un incendiu puternic distruge vila aproape în totalitate.

Viitorul

Aflată în stare de degradare, în anul 2011, vila intră în proprietatea New Europe Property Investment (NEPI), o companie sud-africană, unul dintre cei mai mari investitori imobiliari din România. Lucrările de restaurare au început imediat şi, după eforturi şi investiţii semnificative, vila Oromolu şi-a recăpătat gloria trecută.

Restaurarea vilei Oromolu a fost făcută după planurile lui Dorin Ştefan, cel mai avangardist arhitect roman contemporan, iar lucrările de amenjare interioară au fost realizate în parteneriat cu echipa Noblesse. Proiectul de restaurare pune în valoare arhitectura clasică a clădirii cu ajutorul celor mai moderne tehnologii ale prezentului, fiind o declaraţie despre creativitate şi inovaţie.

Istoria tumultoasă a transformat vila Oromolu într-un spaţiu viu, inovator, cu poveşti ce pot fi dezvăluite filă cu filă şi pas cu pas. În luna septembrie 2017, acest loc îşi redeschide porţile sub numele de QREATOR by IQOS, care nu doar va da înapoi oraşului unul dintre cele mai remarcabile construcţii, ci va insufla şi o nouă energie în peisajul cultural al Bucureştiului.

Nu este o coincidenţă faptul că vila Oromolu a fost aleasă ca o extensie a brandului IQOS în România. QREATOR va fi un centru pentru toate minţile creative, un spațiu cultural care ne cheamă pe toţi să privim spre viitor. Hub-ul emulează natura simbolului IQOS, pasărea colibri, şi ne determină să credem că unele provocări sunt doar calea către frumuseţea, creativitatea şi gândirea  inovatoare.

Misiunea QREATOR pe scena locală este aceea de a deveni locul geometric al creativităţii bucureştene, spaţiul unde ideile prind formă, acţiunile le potențează, iar vocile le fac remarcabile.

QREATOR pune la dispoziţia creatorilor un spaţiu colaborativ şi resurse tehnologice de top pentru ca viziunile lor să devină realitate. Ca şi acum aproape 100 de ani, vila este în prezent un spaţiu al inovaţiei, unic în Bucureşti, un loc în care tot ce are mai valoros trecutul se îmbină cu tot ce are inovator prezentul.

Fiecare cameră spune o poveste despre schimbare, despre trecut şi viitor şi despre ceea ce ne dorim să devenim. QREATOR by IQOS este mai mult decât un spaţiu: este un proiect pentru Bucureşti, un loc al creativităţii şi o invitaţie la inovaţie.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.