Salată Caprese, rețetă de dietă… și de poftă Salată Caprese, rețetă de dietă… și de poftă
Vine vara și nimeni nu își mai permite acum un meniu alcătuit exclusiv din produse din carne. Pentru a arăta în formă pe plajă,... Salată Caprese, rețetă de dietă… și de poftă

Vine vara și nimeni nu își mai permite acum un meniu alcătuit exclusiv din produse din carne. Pentru a arăta în formă pe plajă, dar și pentru a beneficia de oferta bogată de fructe și legume am ales să încerc o serie de rețete care se bazează exclusiv pe brânzeturi și … bunătățile care le regăsim, în aceste zile, pe tarabele din piețe.

Zilele trecute, mi-am adus aminte de scurta vizită din Capri, iar în timp ce puneam pe hârtie pățaniile din insulă mă tot gândeam ce o să aleg la cină. Am renunțat la creveți și, recunosc, am mai avut câteva variante, însă, în cele din urmă, am ales salata Caprese, un preparat pe cât de simplu, pe atât de faimos al bucătăriei italiene.

Originară din Insula Capri, de la care a împrumutat numele, prima mențiune istorică a salatei caprese apare la începutul anilor 20, atunci când acesta a apărut în meniul de cină al Hotelului Capri Quisisana, datorită bucătarului vegetarian Filippo Tommaso Marinetti, fondatorul Futurismului.

Totuși, cel care  a făcut salata caprese faimoasă în lume a fost Farouk, regele Egiptului care, după ce a vizitat Insula Capri, în 1952, și a degustat un sandwich umplut cu salata caprese, a decis să fie inclusă pe lista preparatelor sale culinare favorite.

Considerată un simbol al aromelor mediteraneene, salata caprese este apreciată și foarte gustoasă, fiind adecvată în timpul sezonului de vară, servită atât ca aperitiv cât și ca fel principal.

Mi-am dat seama că se prepară simplu (de asta am și ales-o), prin alternarea feliilor de roșii prospete cu felii de mozzarella (eu am ales Mozzarella Casa Azzurra), asezonate cu sare, ulei de măsline extravirgin, busuioc verde și oregano. Am citit, apoi, că unele variante includ chiar și usturoi tocat, pătrunjel și oțet balsamic.

Succesul unei salata excelente constă în prospețimea ingredientelor folosite.

Ingrediente:

Roșii

Mozzarella

Frunze busuioc proaspăt

Ulei de masline

Sare

Piper

Preparare:

Roșiile se taie rondele.

Mozzarella se scurge bine și se taie felii.

Se așează alternativ felii de roșii cu felii de mozzarella, dar și busuioc. Se presară sare și piper.

Într-un mojar striviți câteva frunzele de busuioc cu puțină sare de mare și ulei de măsline.

Stropiți roșiile și mozzarella cu sosul proaspăt.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.