Turismul viticol “în vârf de deal” și cazarea la crame – Galerie FOTO Turismul viticol “în vârf de deal” și cazarea la crame – Galerie FOTO
România este una dintre puținele tări ale lumii care se poate mândri cu o tradiție de peste 5000 de ani în cultura viței-de-vie, o... Turismul viticol “în vârf de deal” și cazarea la crame – Galerie FOTO

România este una dintre puținele tări ale lumii care se poate mândri cu o tradiție de peste 5000 de ani în cultura viței-de-vie, o țară foarte apreciată până în al doilea război mondial. În afară de faptul că am fost și suntem cultivatori de viță-de-vie, avem și soiuri autohtone de struguri din care se pot produce vinuri de o calitate bună și cu potențial de învechire, vinuri care ne pot reprezenta cu mândrie atât la nivel național cât și internațional. Zilele trecute am decis, la invitația ReVino și CrameRomânia, să vizităm trei crame reprezentative din Drăgășani (Avincis, Bauer și Stirbey). Aici, am aflat poveștile cramelor, ale vinurilor și le-am cunoscut enologii. BONUS: degustarea celor mai bune vinuri.

Drumul București – Drăgășani l-am făcut relativ repede, iar după circa 2h30 eram în Drăgășani, o zonă plină de viță de vie cu o istorie aparte. Altfel spus, podgoria Drăgășani face parte din Regiunea viticolă a dealurilor Munteniei și Olteniei și reprezintă cea mai veche și cea mai importantă podgorie a Olteniei.

Aceasta se întinde între Subcarpații Getici la nord și Câmpia Română la sud și sud-est și ocupă un spațiu relativ restrâns, întinzându-se îndeosebi la Vest și la Nord de orașul Drăgășani. Este paralelă cu râul Olt și are o lungime de circa 65 km.

Relieful are aspectul unui complex de dealuri și coline înguste cu altitudini între 200-500 m. Solurile dominante în podgorie sunt argilele, cu urme de calcar, de nisip, de pietriș și de marnă. Climatul podgoriei este temperat continental.

Podgoria Dragasani_2017

Podgoria Drăgășani este recunoscută pentru cultivarea a trei soiuri de struguri pentru vin: Crâmpoșie selecționată, Negru de Drăgășani și Novac, soiuri cu mare potențial în producerea vinurilor de calitatea care pot reprezenta țara inclusiv la nivel internațional.

Soiurile de struguri prezente în podgoria Drăgășani sunt: Crâmpoşia selecţionată,  Sauvignon blanc, Gros sauvignon, Pinot gris, Fetească albă, Fetească regală, Tămâioasa românească, Muscat ottonel (pentru vinuri albe) și Negru de Drăgășani, Novac, Cabernet sauvignon, Petit Verdot, Pinot noir, Merlot, Fetească neagră (pentru vinuri roşii).

În prezent, producerea de vinuri din podgoria Drăgășani este completată de turismul viticol în continuă dezvoltare, iubitorilor de vin oferindu-li-se sejururi turistice cu cazare, mese, degustări de vinuri, tur de cramă şi plimbări în vie.

Cramele din Podgoria Drăgășani și cazarea la crame sau în vecinatatea acestora

Mai mulți producători din regiunea Drăgășani au constituit o asociație care promovează atât turismul viticol în zonă, cât și producția de struguri și de vin de înaltă calitate.

De mai bine de cinci ani, la cramele din Drăgășani sau în vecinatate sunt locuri de cazare accesibile pentru un public destul de larg. Cazare pentru o noapte la motel, pensiune sau hotel costă între 150/300 lei pe cameră dublă, iar distanța față de crame este între doi – șapte km. Noi am dat o scurtă tură de o zi la trei crame și am plecat de acolo încărcați de energie.

Crame Dragasani

Turismul viticol “în vârf de deal” și cazarea la crame

Primul popas l-am făcut la Crama Avincis, una dintre cramele care oferă și cazare fiind dotată cu 15 camere, garsoniere sau apartamente, iar pentru două persoane – o noapte, mic dejun inclus, costul variază între 360-700 lei/garsoniera/apartament. Trebuie să știți că aceste costuri includ și degustarea de vinuri, dar și prezentarea domeniului viticol.

Am mers mai departe, pe partea cealaltă a dealului, unde se află o zona foarte compactă cu crame, iar printe acestea amintim Crama Știrbey sau Crama Bauer. Crama Știrbey a fost prima care a dezvoltat turismul viticol în zonă încă din 2004.

Baroana Ileana Kripp-Costinescu alături de soțul său, Baron Jakob Kripp a dat renaștere tradiției familiei princiare Știrbey, investind în reconstrucția cramei Știrbey și în redescoperirea soiurilor românești. În prezent grupuri între 5 și 20 persoane sunt așteptate la cramă numai pe bază de rezervare pentru a degusta vinurile Știrbey. Prețul variază între 65 și 185 ron/persoană.

La doar un km distanță, cu o impresionantă vedere catre râul Olt, Crama Bauer iși asteptă vizitatorii pentru a le oferi o experiență completă și pentru a descoperi alături de oenologul și proprietarul cramei, Oliver Bauer,  complexa lume a vinurilor.

Degustarea de pahare, asocierea vin-mâncare, degustarea verticală sunt doar câteva din experiențele ce insoțesc o degustare de vinuri Bauer. O vizită ghidata în cramă insoțită de o degustare de 5 vinuri costă 65 ron/persoană și în funcție de complexitatea pachetului ales se poate ajunge la 210 ron/persoană.

Tot pe același deal sunt situate și Domeniul Drăgași care și poate primii oaspeții într-o vilă cu cinci camere, Casa de vinuri Isărescu, Casa de vinuri Irodache, Casa de vinuri Negrini sau Via Sandu. În ultimii ani au apărtut și alte crame care își pun la punct săli de degustare și se pregătesc pentru a primii turiștii.

crama bauer

Muzeul Viei și Vinului din Drăgășani

În 1974, în orașul Drăgășani s-a amenajat actualul muzeu cu un specific viticol cu piese colectate expuse în trei secții: secția viticolă, secția artă și secția arheologie. Clădirea a fost construită în anii 1920 în stilul arhitectonic neo-românesc.

Muzeul cuprinde o bogată colecție de instalații tradiționale pentru prelucrarea strugurilor, dar și dovezi ale practicării viticulturii și ale continuității acestei îndeletniciri pe aceste meleaguri. În vitrinele muzeului pot fi observate rezultatele concursurilor internaționale de vinuri de peste hotare, dar și vechi răsaduri de viță-de-vie.

Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura si Vinificatie Drăgășani  a ajutat la crearea de soiuri și selecții colonale, soiuri pentru struguri de masă și stafide, dar și souri pentru struguri de vin (cunoscute fiind Crâmpoșia selecționată, Negru de Drăgășani și Novac).

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.