Health Trends: De ce apar măselele de minte? Iată rolul lor! Health Trends: De ce apar măselele de minte? Iată rolul lor!
Odată cu intrarea în etapa de maturitate, măselele de minte îşi fac simţită prezenţa. Molarii de minte – al treilea molar – sunt ultimul... Health Trends: De ce apar măselele de minte? Iată rolul lor!

Odată cu intrarea în etapa de maturitate, măselele de minte îşi fac simţită prezenţa. Molarii de minte – al treilea molar – sunt ultimul set de dinţi, care apare, de obicei, între 17 şi 25 de ani, în aşa-numita „vârsta înţelepciunii”.

Pentru unii pacienţi, aceşti dinţi nu provoacă probleme, însă pentru mulţi alţii, măselele de minte nu apar în mod corespunzător, ci îi fac vulnerabili la boli, de aceea trebuie să fie eliminaţi pentru a proteja o gură sănătoasă şi o sănătate generală pentru un timp cât mai îndelungat.”, afirma dr. Andra Custură, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile.

Ultimii dinţi care apar, măselele de minte, pot produce pagube majore pentru restul gurii sănătoase. De aceea, există numeroase controverse în ceea ce priveşte scoaterea sau păstrarea lor. Pentru a lămuri situaţia, dr. Andra Custură ne spune care este rolul molarilor de minte şi efectele aduse danturii noastre.

De ce apar molarii de minte?

O teorie este conturată chiar de strămoşii noştri. Primii oameni aveau nevoie de un rând în plus de dinţi pentru a mesteca mâncarea: o dietă alcătuită din alimente netratate termic, dure cum ar fi rădăcini, nuci şi carne. Deşi se întâmplă rar, sunt persoane cărora nu le apar molarii de minte întreaga viaţă, în special din cauza reducerii dimensiunilor normale ale maxilarului.

Probleme create de măselele de minte

Anatomia este la originea celor mai multe probleme care apar în cazul măselelor de minte. Ori dinţii sunt prea mici, ori prea mari pentru structura maxilarului. Al treilea molar apare la sfârşitul anilor adolescenţei sau mai târziu, în momentul în care maxilarul este suficient de mare pentru a încadra un alt set de molari, fără a aglomera şi a crea probleme în alinierea danturii”, spune dr. Andra Custură.

Din cauza lipsei de spaţiu, molarii de minte pot creşte într-o parte sau prinşi în gingiile şi osul maxilar. Molarii de minte parţiali sunt cronic contaminaţi cu bacterii asociate cu infecţii, inflamaţii, carii dentare şi afecţiuni gingivale. Pentru că sunt atât de departe în gură, este greu să se păstreze curaţi şi să se elimine bacteriile de pe aceştia în totalitate. Molarii de minte, de asemenea, se pot infecta şi pot perturba poziţia celorlalţi molari.

Cum se acţionează în cazul molarilor de minte?

Gestionarea măselelor de minte este o decizie luată de medicul dentist sau chirurgul dentar. Nu întotdeauna este nevoie de eliminarea lor, dacă acestea sunt erupte în totalitate şi funcţionale. În cazul molarilor de minte cu predispoziţie de a avea probleme, va trebui să fiţi vigilenţi cu privire la igiena orală regulată. În cazul în care dinţii de minte prezintă semne de degradare sau de infecţie, aceştia trebuie înlăturaţi.

Molarii de minte care provoacă anumite probleme la nivelul gurii trebuie să fie monitorizaţi foarte atent cu examene dentare regulate, radiografii, curăţări şi tratamente parodontale permanente. În ciuda eforturilor, dacă problemele persistă, va fi nevoie în cele din urmă de scoaterea lor”, explica dr. Andra Custură.

Chirurgia molarilor de minte: o alegere înţeleaptă?

Este foarte important ca molarii de minte să fie examinaţi încă  din adolescenţă. Dentiştii şi chirurgii dentari sunt în măsură să determine dacă dintii vor fi funcţionali sau ar putea cauza probleme pe parcurs. În cazul în care sunt suspectate probleme, este înţelept pentru a elimina molarul sau molarii de minte înainte să ducă la simptome sau daune care sunt iremediabile. Intervenţia chirurgicală este, de obicei, mai puţin complicată la tineri pentru că rădăcinile nu sunt complet formate sau fixate în os şi, în general, vindecarea este mai uşoară”, afirma dr. Andra Custură.

Ca şi în cazul oricărei intervenţii chirurgicale, există riscuri asociate cu anestezia sau infectarea, dar şi o şansă mică de leziuni ale nervilor, dar în cazul în care apar, de obicei, sunt doar probleme temporare. Imediat după intervenţie, pot apărea dureri şi umflături, dar chirurgul va prescrie un tratament adecvat fiecărui pacient în parte în funcţie de nevoile sale.

Molarii de minte sunt necesari pentru oricare dintre noi, însă, în cazul în care aceştia pun în pericol sănătatea orală, devin mai puţin importanţi şi trebuie eliminaţi. Gestionarea molarilor de minte este o decizie persoanala, însă trebuie să se ţină cont de sfatul specialistului, în cele din urmă, pentru că el ştie cel mai bine care sunt riscurile.Vă sugerăm să discutaţi cu medicul dumneavoastră toate riscurile pe care vi le asumaţi în condiţiile în care refuzaţi recomandarea să.

Dr. Stomatolog Andra Custură crede că viaţa noastră poate deveni mai frumoasă cu un zâmbet sănătos, de aceea ne vine în ajutor cu cele mai bune sfaturi şi tratamente pentru a ne recăpăta şi menţine sănătatea dentară. Andra Smile este cabinetul care oferă servicii de implantologie, estetică dentară, ortodonţie, protetica, endodonţie, parodontologie, stomatologie preventivă, pediatrica, restaurativa şi chirurgie dento-alveolara.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.