Tendințele lui 2017 în imobiliare Tendințele lui 2017 în imobiliare
Va crește interesul pentru terenuri la periferia Bucureștiului și localități adiacente (Mogoșoaia, Snagov, Corbeanca) cu destinatie rezidențială în special pentru “Prima Casă”, spun reprezentanții... Tendințele lui 2017 în imobiliare

Va crește interesul pentru terenuri la periferia Bucureștiului și localități adiacente (Mogoșoaia, Snagov, Corbeanca) cu destinatie rezidențială în special pentru “Prima Casă”, spun reprezentanții companiei de consultanță imobiliară Regatta.

“Există un interes susținut pentru terenuri, atât pentru dezvoltare rezidențială cât și comercială. Dezvoltatorii experimentati selectează terenurile situate în zone centrale si zone cu infrastructură bună, situație clară de urbanism și parametrii buni de construire, la prețuri care reflectă posibilitățile de edificare. Prețurile pot crește ușor pentru astfel de terenuri, în condițiile în care și prețurile pentru spațiile rezidențiale cresc, iar vânzările se realizează încă din faza de proiect. Dezvoltatorii vor fi atât companii mari, locale sau străine, dar și mici antreprenori care dezvoltă proiecte de dimensiuni reduse, până la 20 de unități”, spune Florin Nine, directorul departamentului investiții din Regatta Real Estate.

Este în creștere numărul de investitori/dezvoltatori făra experiență care sunt la primul proiect și își doresc terenuri de 500 și 1000 mp sau care dezvoltă în jur de 2000 mp / 4-5 etaje. Se menține interesul  maxim pentru zona de nord și centru, unde oferta este limitată de prețul foarte mare și numărul mic al terenurilor disponibile pentru proiecte rezidențiale. Se va menține interesul crescut pentru terenuri cu PUZ si PUD. Dacă autorizațiile de construire  vor fi obținute și online  interesul pentru terenuri cu proiect și mai ales cu autorizație  va scădea.

INVESTIȚII

România este o piață foarte atractivă pentru investitori și interesul pentru investiții va fi în creștere în 2017., în contextul în care proprietățile imobiliare cu scop investițional vor continua să se tranzacționeze la prețuri mai mari, reprezentate prin randamente (yield-uri) în scădere, sub 8%. Provocarea dezvoltatorilor este de a crea noi oportunități pe o piață care are nevoie de produse imobiliare de calitate și cu risc scăzut.

Criteriile de selecție pentru investitori sunt:

– Zone cu pozitie strategică în oras, cu acces facil la mijloace de transport în comun pentru clădirile de birouri, în special metrou iar pentru spații comerciale, locații cu trafic pietonal sau în zone rezidențiale cu densitate mare de locuitori;

– Contracte de închiriere încheiate pe perioade medii și lungi;

– Randamente în concordanță cu riscul investiției;

– În București, interesul dezvoltatorilor și investitorilor va crește pentru zonele unde se dezvoltă infrastructura de transport, pe linia magistralei 6 de metrou care va lega Gara de Nord și aeroportul Otopeni planificată să înceapa în 2017.

 – Marile orașe din țară vor atrage și ele dezvoltări importante pe toate segmentele de piață, dar în special în segmentul industrial și logistic, susținute de dezvoltarea infrastructurii rutiere.

Anul 2017 va marca începutul unei piețe imobiliare în creștere, stabile, cu jucători experimentați și mai precauți în gestionarea riscului.

INDUSTRIAL

Având în vedere faptul că principalii operatori de spații logistice (CTP, LOGICOR, P3 LOGISTIC)  își măresc suprafețele de depozitare, în anul 2017 va exista o ușoară creștere față de 2016. Nivelul chiriilor la spațiile de depozitare în anul 2017 vor fi într-o ușoară creștere de la 3,8 Euro/mp la 4,2 Euro/mp. “În ceea ce privește vânzarea de spații industriale, va exista de asemenea o creștere a cererii, deoarece instituțiile bancare sunt mai permisibile, prin produsele oferite. Spațiile ce nu vor îndeplini conditiile ISU vor suferi o scădere a prețului, de 10-20%, iar cele care îndeplinesc condițiile de clasa A vor avea ca și în anul 2016 un preț mediu de 450 Euro/mp”, spune Cristian Luca, directorul departamentului industrial din Regatta Real Estate.

Regatta a intermediat tranzacții cu proprietăți în valoare de 25 milioane euro în 2016

ÎNCHIRIERI

“Tendința de creștere a chiriilor a continuat și în 2016, iar în 2017 nivelul va rămâne constant. Pe segmentul de 1.000-2.000 euro/lună prevăd o ușoară creștere, datorită creșterii businessurilor lui din Capitală și a faptului că tot mai multi români au început să-si permită astfel de chirii, așadar clienții preponderețti nu mai sunt doar expații. Segmentul de peste 3.000 euro va  fi foarte influențat de expații care vin în România, iar pe segmentul de  4.000 euro oferta este mai mică decât cererea. La bugetele de 8.000-10.000 euro/lună cererea este una susținută, dar oferta lasă de dorit (există multe vile în oraș ale căror finisaje sunt deteriorate)”, spune Bogdan Bărbulescu, directorul departamentului de închirieri din Regatta Real Estate.

În 2016 a fost tot mai mai vizibil fenomenul prin care vile vechi nerenovate sunt cumpărate, nu pentru terenul de sub ele, ci pentru a fi renovate/restaurate, așa cum este firesc, deci este posibil ca 2017 să fie anul cu cele mai multe vile restaurate disponibile pe piața de închirieri.

De asemenea, datorită noilor construcții a crescut și oferta disponibilă pe piața închirierilor la o calitate foarte bună pentru București. Piața este în curs de maturizare, optimismul oamenilor de afaceri  este la cote interesante și sustenabile.

REZIDENȚIAL

“În anul 2016 au fost livrate aproximativ 14.000 locuințe și cererea este în continuă creștere. Cel mai mare ritm de creștere a cererii a fost înregistrat în București. Necesarul de locuințe în Capitală este de aproximativ 300.000 unități, iar pentru anii următori sunt anunțate în piață livrări de maxim 15.000 unități /an. Cererea este mai mare decât oferta și dezvoltatorii ar putea începe fără probleme și alte proiecte față de cele anunțate. Dezvoltatorii se pot baza și pe programul Prima Casă 2017, care vine cu noi modificări menite să stimuleze achiziția de apartamente noi”, spune Robert Teodorescu, directorul departamentului rezidențial din Regatta Real Estate.

Avansul rămâne de 5% dar garanția statului scade pentru imobilele mai vechi de 5 ani. Aceasta prevedere va stimula clienții să meargă către imobile cât mai noi. În piața rezidențială de lux în ultimii doi ani s-a înregistrat o cerere constantă atât de apartamente cât și de case/vile, iar zonele centrale și de nord sunt cele mai vizate. Cele mai multe cereri sunt pe segmentul 150.000 – 300.000 Euro pentru apartamente și 400.000 – 1.000.000 mil euro pentru case. În 2017 prețurile vor continua să crească ușor. Ritmul de creștere estimat este între 5 % si 10 % pe an.

BIROURI

“Pentru anul 2017 previzionăm urmatoarele tendințe: companiile se vor extinde, pe fondul unei situații economice bune, în special în imobile clasa “A” noi, iar pe  piața românească vor intra companii noi în special pe zona IT. De asemenea, vor intra pe piață fluxuri de capitaluri canalizate către zona de real estate comercial. În același timp, sunt disponibile spre vânzare imobile/portofolii interesante la vânzare (prin locație cât și prin calitatea imobilelor)”, spune Mihaela Oprea, directorul departamentului birouri din Regatta Real Estate.

În 2017 vor fi livrate multe proiecte importante:  Orhideea Towers, The Bridge, Sema Park- în zona Orhidea; Timpuri Noi SQUARE- în zona centrală; Oregon Park, Globalworth Campus  – în zona de nord a Capitalei. Noile spații de birouri integrează concepte moderne pentru angajați din ce în ce mai sofisticați: restaurante, cafenele, locuri de relaxare, divertisment.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.