Deco Trends: Caramida aparenta, o abordare comoda si sigura Deco Trends: Caramida aparenta, o abordare comoda si sigura
Caramida aparenta este produsul din piatra naturala care creeaza in spatiul amenajat o senzatie de caldura, de siguranta, prin unitatea cromatica (multe produse sunt... Deco Trends: Caramida aparenta, o abordare comoda si sigura

Caramida aparenta este produsul din piatra naturala care creeaza in spatiul amenajat o senzatie de caldura, de siguranta, prin unitatea cromatica (multe produse sunt uniform colorate) si de relaxare, prin tonurile calde. Caramida aparenta se poate utiliza atat in amenajarile interioare, cat si in cele exterioare.

Si asta nu de ieri de azi, ci de mii de ani, caci toate aceste materiale si-au dovedit rezistenta in timp, multe vestigii ale Antichitatii continand locuinte, temple sau palate care au in componenta lor materiale din care azi se realizeaza caramida aparenta.

Caramida aparenta – dimensiuni

Caramida aparenta se poate produce din mai multe feluri de piatra, cum ar fi travertinul, sandstone-ul sau marmura. In aceeasi categorie se inscrie si caramida traditionala, cea de culoare rosiatica sau maronie. Diferenta dintre cele folosite pentru constructii si cele pentru amenajari este ca acestea din urma sunt mai atent finisate, cu latimi de pana la 8 cm, lungimile ajungand pana la 18 cm.

O alta particularitate a acestor caramizi aparente este ca unele dintre modele au lungimile variabile, libere. „LL” (lungimi libere) fiind simbolul care marcheaza aceasta caracteristica. Modelele cu lungimi variabile au un potential mai mare de a crea un aspect dinamic placarii, peretele arata ca si cand pietrele ar fi fost montate in graba, neingrijit, potrivite stilurile rustic, mediteraneean si, mai ales, shabby (”neingrijit” – engl.).

caramida-aparenta-traditionala-deco-brick

Caramida aparenta – finisaje

Caramizile arata diferit nu doar datorita materialulul din care sunt facute, dar si felului in care sunt prelucrate. Cele antichizate au suprafetele brute, neprelucrate, cu laturile rotunjite, buciardatele sunt cele asupra carora s-a intervenit cu buciarda, obtinandu-se o suprafata mai aspra, colturoasa, cu marginile drepte. Din prima categorie fac parte, de exemplu, caramizile realizate din sandstone si marmura, iar din a doua travertinul Airon Buciardat.

Suprafata bruta o gasim in cazul travertinului Airon Antique sau Airon Buceardat, iar aspectul fin-nisipos se regaseste in produsele Rainbow Fileti Antique sau in Red Fileti Antique. Pentru cei care prefera finetea, delicatetea si aspectul mat, caramida din marmura Thassos Fileti Antique este una dintre cele mai atragatoare din clasa sa.

caramida_aparenta_traditionala_deco_brick_

Caramida aparenta – utilizare

Caramida aparenta se poate folosi in foarte multe feluri, dar numai in placari verticale. Astfel, la interior o intalnim in living, baie, bucatarie, dormitor, cafenea, restaurant, birouri etc. la exterior, fatadele, soclurile sau gardurile se pot amenaja cu aceste caramizi aparente.

Ceea ce trebuie avut mereu in vedere la amenajarea unui spatiu cu acest tip de produse este proportia, cata caramida aparenta punem intr-un decor dat (interioare case, centre comerciale etc.) Cata suprafata acoperim cu el.

Prea multa va anihila personalitatea caramizii: indiferent cat de spectaculos ar arata marmura Thassos Fileti Antique, o camera placata in intregime cu aceasta va face ca incaperea sa arate ca o sala fara perspectiva, plata. Daca, in schimb, facem din aceasta caramida un contrablat, se va observa imediat si va deveni un punct de atractie al incaperii.

travertin_airon_antique_5_cm_x_lungime_libera

Caramida aparenta se dovedeste utila cand placam – partial sau total – cu ea un perete, un stalp, un zid exterior. In acelasi timp, aceste caramizi pot schimba, prin placare, si fata unor obiecte de mobilier sau a unui semineu.

Montajul caramizii aparente

Montajul se face usor, ca in cazul tuturor placilor din piatra naturala. Cand caramida aparenta se monteaza peste rigips, trebuie utilizata o plasa tip rabit. Pana la trei metri inaltime se placheaza direct pe termosistem, iar pentru inaltimi mai mari de trei metri se monteaza cu ajutorul plaselor de tip Buzau.

In ambele cazuri recomandam adezivul Weber.Set Stone. Fiind vorba de piatra naturala, nu uitati ca se recomanada impermeabilizarea acesteia o data la 2 ani (ex.: cu LTP Mattstone) pentru o rezistenta cat mai indelungata.

travertin-airon-bush-buciardat-5cm-x-lungime-libera

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.