Travel trends: Turist în orașul meu Travel trends: Turist în orașul meu
Aproape întotdeauna când mă întorc dintr-un trip în care am mai vizitat o capitală europeană îmi pun întrebarea: ce oferă Bucureștiul turiștilor veniți să... Travel trends: Turist în orașul meu

Aproape întotdeauna când mă întorc dintr-un trip în care am mai vizitat o capitală europeană îmi pun întrebarea: ce oferă Bucureștiul turiștilor veniți să îl vadă? Și timp de câteva zile la rând încerc să iau la pas anumite străzi, la întâmplare, pentru a observa arhitectura din zona respectivă și cât de importante sunt unele clădiri pentru istoria noastră. Așa m-a lovit nostalgia și după ce am revăzut Budapesta!

Da data asta am ajuns într-o zonă din partea de nord-est a Bucureștiului, prea puțin cunoscută de mine, și am încercat să observ ce se poate vizita de o parte şi de alta a străzii Doamna Ghica. Primul popas l-am făcut la Palatul Ghica, unul dintre cele două palate domnești care mai există în București. I-am dat un ocol și am aflat că a fost ridicat de domnitorul Grigore Dimitrie Ghica în anul 1822, după planurile arhitectului catalan – român Xavier Villacrosse, pe locul vechii case părintești a banului Dumitrache Ghica.

În anul 1978, palatul a fost restaurat de Sorin Ilfoveanu, Elena Roșca și Dan Broscăuțeanu, iar clădirea a servit, ulterior, ca prefectură a județului Ilfov sau ca sediu al Ministerului Sănătății. Astăzi, Palatul Ghica organizează evenimente culturale, sociale și de caritate, dar și petreceri de companie, lansări și întâlniri pentru mediul de afaceri din România.

palatul-ghica-tei4

Întregul Palat se întinde pe o suprafață de aproximativ 1.000 mp, iar terenul aferent Domeniului (anexe, curte, grădini, alei) măsoară peste 11.000 mp. Un lucru inedit este și tunelul de refugiu, lung de un kilometru, care face legătura între palat și mănăstirea Plumbuita.

Alături de Palatul Ghica Tei se află și Biserica Teiul Doamnei Ghica. Dacă construcția palatului a început în anul 1822 pe moșia familiei, în 1833 i-a fost adăugată ca paraclis Biserica Ghica Tei sau Teiul Doamnei Ghica. Lăcașul, conceput în stil neoclasic italian și realizat de meșterul constructorul Iosef Weltz, este printre puținele edificii rotunde de cult de la noi, asemănător Bisericii Sfântului Mormânt de la Ierusalim. Aici sunt înmormântați ctitorul Grigore Dimitrie Ghica, cât și prima sa soție, Maria Hangherli.

biserica-inaltarea-domnului-ghika

În zona prin care am trecut timp de 3 zile am observat și câteva parcuri interesante și destul de vaste care sunt presărate cu numeroase zone de agrement. Parcul Plumbuita și Parcul Lunca Florilor sunt cele mai îndemînă, iar la o oarecare distanță, Parcul Lacul Tei (atracţia principală pentru cei mici este o roată mare, supranumită “Pasărea Măiastră”). În peisaj se regăsesc numeroase hipermarketuri și supermarketuri, dar și ansambluri noi de locuințe.

parcul-plumbuita

Printre acestea am remarcat complexul Doamna Ghica Plaza, ce se integrează perfect în cartierul cu același nume. Se ajunge foarte ușor din centru, iar complexul se remarcă imediat, fiind situat pe strada Paharnicul Turturea, cunoscută până nu demult ca Strada Dumitru Slugeru.

Complexul este situat într-o zonă nouă și modernă din București, cu legături foarte bune înspre centrul orașului, așa că se potrivește foarte bine pentru familiile tinere, care au nevoie de un spațiu nou și eficient la doar câteva minute de centru.

Doamna Ghica Plaza este situat în imediata vecinătate a unor zone comerciale precum Lidl și Mega Image (la parterul blocului), la câteva minute de piața Obor și în vecinatatea a 2 mall-uri: Mega Mall și nou lansatul Veranda Mall.

Complexul este bine integrat, fiind alcătuit din 9 blocuri: 4 blocuri de 4 etaje, 4 blocuri de 16 etaje și 1 bloc de 24 de etaje, cu un total de 616 apartamente (dintre care 410 unitati deja vândute). Pentru că locurile de parcare sunt o povară în București, am aflat că Doamna Ghica Plaza este prevăzut cu 2 niveluri subterane cu o capacitate de peste 700 de locuri de parcare și peste 130 de spații de depozitare.

Printre serviciile publice din zona complexului rezidențial Doamna Ghica Plaza se mai numără: clinică medicală, salon de înfrumusețare, supermarket (toate localizate la parterul blocurilor), pază permanentă, loc de joacă pentru copii și asistență tehnică 24/7. Una dintre cele mai atractive caracteristici ale apartamentlor este însă terasa generoasă (aproximativ 1.5 m lățime) ce oferă spațiu pentru relaxare și distracție cu familia și prietenii. Îți poți imagina cu ușurință dimineți petrecute pe terasă cu o cafea caldă sau seri târzii cu prietenii. Din orice punct te-ai afla însă, terasele oferă o vedere spectaculoasă asupra orașului: pe de o parte salba de lacuri din estul Capitalei și pe de altă parte întregul oraș cu clădiri și lumini impresionante.

Zona este înțesată de restaurante de toate felurile ori locații de street food. Pe străzile mai lăturalnice, poți să mai găsești și azi case vechi care și-au păstrat intactă istoria și care spun la rândul lor câte o poveste.

palatul-ghica-tei

Ceea ce deosebește această zonă de altele din București, rămâne însă palatul Ghica, un edificiu impunător, realizat în stilul neo-clasic al arhitecturii italiene, având și câteva elemente ale Renașterii franceze, în conformitate cu tendința de occidentalizare a Principatelor Române de la începutul secolului al XIX-lea. În plus, peluza din spatele palatului constituie o intimă grădină interioară, fiind separată de palat printr-o terasă elegantă, și deschide vizual o priveliște mirifică spre lacul Tei, aflat în imediata vecinătate. Iar toate acestea, conferă zonei un climat de liniște nobilă.

Per total zona Doamna Ghica s-a dovedit o descoperire extrem de plăcută, pentru o plimbare de o zi, dar poate și pentru un apartament nou, care să se muleze întocmai dorințelor fiecărei familii în parte.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.