86.500 de dolari, costul unui incident de securitate în cazul unui IMM 86.500 de dolari, costul unui incident de securitate în cazul unui IMM
Kaspersky Lab și-a prezentat cea mai recentă cercetare, care arată cu ce amenințări se confruntă IMM-urile și cum se descurcă, având în vedere bugetele... 86.500 de dolari, costul unui incident de securitate în cazul unui IMM

Kaspersky Lab și-a prezentat cea mai recentă cercetare, care arată cu ce amenințări se confruntă IMM-urile și cum se descurcă, având în vedere bugetele mici alocate securității IT și experiența limitată.

Pentru acele IMM-uri care nu dispun de resursele interne necesare sau de bugete, contractarea unor servicii de securitate IT ar putea fi o soluție: Saas (Security as a Service). 40% dintre companiile mici și mijlocii din Europa urmăresc să externalizeze infrastructura IT și procesele unor terți.

În 2016, Kaspersky Lab, în cooperare cu B2B International, a realizat studiul său anual, care vizează peste 4.000 de reprezentanți ai companiilor, din 25 de țări. Raportul rezultat, ‘The Evolving Role of SaaS and IT Outsourcing in SMB IT Security, a arătat că principalele incidente de securitate cibernetică pe care le-au întâlnit IMM-urile din Europa pe parcursul anului au fost viruși și programe malware care le-au provocat o scădere a productivității (38,9%); folosirea inadecvată a resurselor IT de către angajați (34,6%) și pierderea dispozitivelor care conțin date (28,5%). În același timp, cele mai mari preocupări ale IMM-urilor sunt programele malware – în special cele de tip ransomware – atacurile cu țintă predefinită, phishing-ul și alte tehnici de social engineering, precum și vulnerabilități necunoscute.

Cercetarea a mai arătat că, în medie, un singur incident de securitate cibernetică din prezent costă IMM-urile 86.500 de dolari. Costul de recuperare crește semnificativ, în funcție de momentul în care este descoperit incidentul. IMM-urile tind să plătească cu 44% mai mult în urma unui atac descoperit la o săptămână sau mai târziu după breșa inițială, comparativ cu cele detectate la o zi. În plus, 40% dintre IMM-urile din Europa care au participat la studiu recunosc că nu au priceperea sau informații suficiente despre amenințările la adresa companiei lor. În această situație, crește numărul de IMM-uri care apelează la outsoursing – 62% folosesc deja furnizori de servicii de securitate IT externi, iar 18% plănuiesc acest lucru.

“Raportul arată că IMM-urile se confruntă cu mai multe probleme de securitate. Pe de o parte, în mod tipic, nu dispun de prea multe resurse, bugete și cunoștințe, ceea ce le transformă într-o țintă atractivă pentru infractorii cibernetici. Pe de altă parte, mediul tot mai complex, rezultat în urma anumitor tendințe, cum ar fi volumul dispozitvelor mobile pe care trebuie să le protejeze o companie, impune anumite măsuri. Este, prin urmare, cu atât mai important să își folosească bugetele cu atenție, alegând o soluție creată special pentru ei și să aibă în vedere și opțiunea contractării unor servicii. IMM-urile se pot bucura de avantajele soluțiilor de securitate endpoint chiar și fără a avea bugetele generoase ale companiilor mari”, spune Vladimir Zapolyansky, Head of SMB Marketing, Kaspersky Lab.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.