Politica și sportul, subiectele predominante ale e-mail-urilor spam în T2 Politica și sportul, subiectele predominante ale e-mail-urilor spam în T2
În T2 2016, nivelul mediu de e-mail-uri de tip spam a ajuns la 57,3% din traficul total, conform raportului trimestrial despre Spam și phishing... Politica și sportul, subiectele predominante ale e-mail-urilor spam în T2

În T2 2016, nivelul mediu de e-mail-uri de tip spam a ajuns la 57,3% din traficul total, conform raportului trimestrial despre Spam și phishing al Kaspersky Lab. Cifra reprezintă o creștere cu patru puncte procentuale, comparativ cu T2 2015, și cu un punct, față de trimestrul anterior.

Pe parcursul acestei perioade, subiectele politice au fost printre cele mai interesante pentru autorii de mesaje spam. Alegerile din SUA, care urmează să aibă loc, și candidații înscriși le-au dat escrocilor o bună ocazie de a se adresa utilizatorilor. Alte subiecte fierbinți ale acestui trimestru au fost Jocurile Olimpice din Brazilia, de care au profitat atât autorii de mesaje spam, cât și de phishing, pentru a câștiga bani.

Donald Trump a fost unul dintre principalele subiecte pentru majoritatea e-mail-urilor spam care au legătură cu politica. În aceste e-mail-uri, autorii le-au spus celor vizați despre metodele unice ale lui Donald Trump de a face bani și i-au invitat să procedeze la fel. Pentru a afla mai multe informații, utilizatorii erau invitați să dea click pe link-ul din e-mail. Link-ul ducea la un fals portal de știri, cu un articol pe această temă. Pentru a începe să facă și ei bani, utilizatorii trebuiau să-și completeze datele personale într-un formular online de pe site-ul respectiv. Utilizatorul nu câștiga niciun ban, desigur, în schimb infractorii cibernetici îi obțineau datele personale.

 “Autorii mesajelor spam încearcă frecvent să profite de știri de ultimă oră, create în jurul unor persoane celebre. Donald Trump nu a fost o excepție. Utilizatorii ar trebui să fie conștienți de acest lucru și să rămână vigilenți. De asemenea, vedem că rețelele de socializare sunt foarte atractive pentru autorii de mesaje spam și de phishing. Dacă un prieten începe să se comporte diferit în mediul online și trimite link-uri sau chiar vă etichetează într-o fotografie, în cadrul unor postări suspecte, este foarte probabil să-i fi fost compromis contul. Nu dați click pe acele link-uri și nu instalați programele pe care sistemul le-ar putea sugera. Bunul simț poate preveni aproape toate infectările de acest tip. În plus, gândiți-vă de două ori înainte de a deschide fișiere anexate la e-mail-uri, riscul de a vă infecta computerul este foarte mare”, avertizează Daria Gudkova, Spam Analysis Expert, Kaspersky Lab.

Spam & Phishing T2 2016Sistemul anti-phishing a fost activat de 32.363.492 de ori pe computerele utilizatorilor Kaspersky Lab. În T2 2015, sistemul s-a activat de 30.807.071 ori, ceea ce reprezintă o creștere cu aproape 5%. Cel mai mare procentaj de utilizatori afectați de atacurile de phishing a fost în China (20,22%), urmată de Brazilia (18,63%) și Algeria. Numărul de utilizatori afectați în T2 2015 a fost mai mic, iar primele trei țări au fost atunci: Brazilia (9,74%), India (8,3%) și China (7,23%). Cifrele s-au dublat comparativ cu același trimestru din 2015.

În T2 2016 a fost remarcată o anomalie în volumul de trafic spam malware – între 1 iunie și 21 iunie, atunci când experții companiei au înregistrat o scădere incredibilă a campaniilor de e-mail-uri spam infectate. În această perioadă, a fost o scădere de 20 de ori a numărului mediu de e-mail-uri spam cu arhive zip, comparativ cu media trimestrului. În același timp, rețeaua de tip botnet Necurs și-a redus, în mod misterios, activitățile infracționale. Experții Kaspersky Lab nu au dovezi solide că aceste două evenimente au legătură, dar este probabil să fie așa. Mai multe surse web au raportat că Necurs a avut niște probleme tehnice, traduse într-o întrerupere a activității. Aceste probleme au fost, aparent, rezolvate rapid, iar dupa 21 iunie fluxul de mesaje spam și-a revenit, împreună cu operațiunile botnet.

Pentru a nu vă expune pericolelor și a nu cădea în capcana infractorilor, Kaspersky Lab vă încurajează să fiți precauți atunci când sunteți online. Nu dați click pe link-uri și nu permiteți instalarea de plugin-uri din surse online suspecte. În plus, nu dezactivați componentele Anti-Phishing și Anti-Spam ale soluției de securitate.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.