Aventura plăcută din Serbia și … Festivalul Exit 2016 Aventura plăcută din Serbia și … Festivalul Exit 2016
Știam că Serbia are multe de oferit, iar Belgradul se afla pe lista mea de ceva vreme. Nu mă gândeam însă că o să... Aventura plăcută din Serbia și … Festivalul Exit 2016

Știam că Serbia are multe de oferit, iar Belgradul se afla pe lista mea de ceva vreme. Nu mă gândeam însă că o să ajung, anul acesta, să vizitez Novi Sad și, chiar mai mult, să iau parte la un fesival de excepție: Exit 2016.

Părerile prietenilor care a trecut prin Serbia și mai ales a celor care au vizitat orașul Belgrad erau împărțite. O țară prăfuită și cu o capitală care nu se ridică la standardele celorlalte capitale europene, ziceau fițoșii, multă natură curată, un Belgrad care petrece zi de zi și prețuri cum rar găsești prin Europa, au fost spusele celor care încercau să mă entuziasmeze.

Am zis că merită să încerc aventura Serbia, o destinație foarte puțin cunoscută turiștilor din România, și am pornit la drum cu un grup de amici – fani ai festivalului EXIT. Am ales un zbor Air Serbia, cu destinația Belgrad. Drumul a fost scurt, însă nu vă așteptați să fiți dați pe spate (nici) de serviciile de la bord.

Odată ajunși în Belgrad, ne-am cazat la hotelul Metropol, și am ales să luăm cina la un restaurant … interesant aș zice. (vezi galeria foto).

După ce am degustat din bunătățile tradiționale ne-am decis să testăm și viața de noapte și să mergem pe malul Dunării, unde terasele sunt animate până în zori. Muzică pentru toate gusturile și distracție în mijlocul spătămânii… cam asta am găsit, noaptea, în Belgrad.

A doua zi am ales să vizităm cele mai importante atracții turistice din oraș și să bifăm muzeul Nikola Tesla, dar și Biserica Sf. Sava. Am luat la pas centrul vech al orașului (plin de terase și asemănător celui din București), însă cel mai mult m-a impresionat Cetatea Belgrad si Kalemegdan Park. Două locuri în care poți să te pierzi o zi întreagă și să nu îți pară deloc rău. De ce? Las fotografiile să vă spună asta.

La ora 16:00 am părăsit Belgradul cu destinația Novi Sad, locația desfășurării festivalului Exit, unde am poposit trei nopți. Aflasem deja de la ghidul nostru că tot ceea ce, initțal, s-a dorit un proiect „studențesc” și în același timp o manifestație împotriva regimului Milosevic din Serbia anului 2000, a devenit în prezent unul dintre cele mai mai mari festivaluri de muzică din Europa.

Și nici anul acesta oranizatorii nu s-au lăsat mai prejos, evenimentul care are loc an de an în Cetatea Petrovaradin a adunat aproximativ 195.000 de persoane din peste 60 de țări în toate cele patru zile, cu un record în istoria festivalului: 55.000 de oameni în ultima seară.

Tema de anul acesta a fost Exit Magic, însă, fiecare seara a fost specială, printre performeri prezenți pe care i-am bifat și noi numărându-se David Guetta, Bastille, Ellie Goulding, Nina Kravitz, The Prodigy, Dimitri Vegas & Like Mike și mulți alții.

Ca orice turist, nu puteam să ratăm turul orașului Novi Sad și împrejurimile. Așa am aflat că Novi Sad este fosta capitala a Serbiei, iar festivalul Exit are loc în Cetatea Petrovaradin încă din anul 2001. Cetatea, care se află pe malul Dunării, reprezintă una dintre principalele atracții turistice ale Serbiei și una dintre cele mai mari cetății din Europa. Centrul vechi al orașului se apropie de cel din Brașov sau Sibiu, iar pe timpul Festivalului Exit terasele sunt arhipline de turiști, în special tineri fani ai muzicii de toate genurile.

După prima noapte de Exit, am ales să ieșim puțin din oraș și am luat prânzul la restaurantul Salas 137, un alt loc minunat cu mâncare bună pe care nu trebuie să îl ratați dacă ajungeți în această zonă. După amiaza și seara de vineri le-am petrecut din nou la festivalul Exit, line-up-ul fiind pe gustul tuturor.

Cu o zi înainte de a pleca din Serbia, am vizitat manastirea Grgeteg și am luat prânzul la terasa Dunavska, pe malul Dunării. Am trecut puțin prin Sremski Karlovci (un centru cultural şi istoric de o importanţă deosebită în Serbia, aflat la numai 11 km de Novi Sad). În Sremski Karlovci a fost semnat Tratatul de pace din 1699, dintre austrieci şi turci, iar aici se regăsesc numeroasele clădiri istorice şi religioase. Regiunea este bogată din punct de vedere viticol, iar noi am ales să participăm la o degustare de vin.

Și, pentru că am venit aici la festival, seara ne-am întors din nou la Exit pentru a-i asculta (în principal) pe The Vaccines și Nicky Romero, printre alții. A treia zi a festivalului a continuat cu nume la fel de răsunătoare. La Main Stage au fost prezenți: Teddy Killerz, Rene LaVice, Killo Killo Banda, Ivy Lab, Modestep DJ Set, Disciplin A Kitschme, Tinariwen, iar line-up-ul de sâmbătă pentru Dance Arena a fost următorul: The Beatshakers, Sam Feldt, La Costa, Feder, Hot Since 82 și Robin Schulz.

Duminică dimineața ne-am pornit agale spre aeroportul din Belgrad, pentru a pleca spre București cu zborul de la ora locală 12:45. Un pic obosți, dar încântați de ce am văzut și trăit într-un timp așa de scurt.

Mai trebuie să amintesc că anul acesta, România a fost reprezentată la EXIT de patru trupe românești, trei dintre acestea fiind din Timișoara. Au urcat pe scenă Implant pentru Refuz și RoadKillSoda, Dara și Negură Bunget.

În închiere vă spun că am rămas plăcut surprins de Belgrad, un loc plin de viață, iar de Novi Sad și Exit nici nu mai vorbesc. Fie că e vorba de rock, dance, pop, electro, fusion sau altceva, festivalul din Cetatea Petrovaradin le are pe toate.

Spor la bagaje și … get ready for Serbia!

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.