Brexit: S-a instalat panica. Ce spun analiștii… Brexit: S-a instalat panica. Ce spun analiștii…
Avand in vedere rezultatul referendumului din Marea Britanie, va vom tine (si noi) la curent pe parcursul zilei cu reactiile analistilor si economistilor Saxo Bank... Brexit: S-a instalat panica. Ce spun analiștii…
Avand in vedere rezultatul referendumului din Marea Britanie, va vom tine (si noi) la curent pe parcursul zilei cu reactiile analistilor si economistilor Saxo Bank la ceea ce se intampla sau se poate intampla pe pietele financiare globale.
GBP_Brexit
Steen Jakobsen, economist sef si CIO Saxo Bank:
“Totul depinde acum de reactia politicienilor. Din partea Bancii Angliei, sa ne asteptam azi la o reducere a dobanzii cu 50 de puncte de baza. Banca Centrala Europeana va furniza si ea, probabil, lichiditati, cu ajutorul Bancii Japoniei si al Rezervei Federale a SUA. Sa ne asteptam si la o reuniune de urgenta a Bancii Angliei – in jur de ora 11:00, ora Bucurestiului – cand se deschid pietele cash de actiuni. GBP a intrat deja in zona critica pe termen lung”.
“Pana la urma, e o veste buna pentru europeni, chiar daca primele efecte sunt dureroase: procesul de reforma al UE va rabufni, pentru ca Uniunea Europeana, iata, nu-si mai poate ignora alegatorii. Ascultam, azi noapte, postul de radio BBC – “O tara divizata, frica i-a determinat pe pro-europeni sa-si schimbe opinia, un gest urat la adresa Parlamentului, un contract social rupt, odata cu trei partide principale care s-au luptat impotriva Brexitului si au esuat…” Este exact mesajul pe care am vrut in permanenta sa-l scot in evidenta inainte de Brexit. Contractul social a fost reziliat de alegatorii din Marea Britanie si s-ar putea sa mai vedem asta in UE. Cameron a incercat o negociere cu o Europa cu doua paliere, insa acum avem un continent fragmentat, iar un Super Stat este foarte greu de imaginat..
Probabil ca David Cameron ar putea anunta un fel de “calendar al demisiei”, dar e la fel de probabil sa ramana in Downing Street, invocand articolul 50 si incepand negocierile cu UE. Articolul 50 de care vorbesc acorda o perioada de 2 ani pentru o “resetare” a regulilor relatiei cu UE.
Votul pro-Brexit da aripi miscarilor anti-sistem din Spania (cu alegeri saptamana viitoare) si Franta (cu alegeri in 2017). Un alt lucru important: votul confirma faptul ca Donald Trump are o sansa la alegeri…”
Peter Garnry, Head of Equity Strategy / Saxo Bank
“Brexitul e aici, iar implicatiile lui pe termen lung si scurt sunt dramatice. Iata la ce ar trebui sa ne asteptam azi pe pietele de actiuni.
STOXX 50 – scade spre 9-11%, in functie de impactul la deschidere din banci (Banco Santander, BBVA, UniCredit, Deutsche Bank…). Ne asteptam ca financiarele, ciclicele si industrialele sa “conduca” clasamentul pierderilor la deschidere. Atasat, graficul Bloomberg live pe pietele cheie.
Brexit Impact
Evident ca s-a instalat panica, dar sa luam in considerare teoria Saxo Bank: politicienii vor construi acum un raspuns politic, sau mai degraba un mecanism prin care sa raspunda la reactia pietelor globale. Totul va fi de vanzare, deci strategia este sa gasesti acele actiuni care se vor reintoarce pe plus.
grafic live
John J Hardy, Head of FX Strategy / Saxo Bank:
“Poate cele mai importante 24 de ore din istoria noastra recenta au trecut deja. Apetitul de risc si lira sterlina crescusera inainte de vot, lumea asteptandu-se la un “Bremain”, dar iata ca ne trezim la cruda realitate a unui rasunator Brexit.
Au existat asteptari privind votul de ieri, daca ne uitam la comportamentul alegatorilor din trecut – vezi referendumurile pentru independenta Quebecului si a Scotiei, unde alegatorul marginal a decis pastrarea status quo-ului. Nu a fost cazul acum si asta demonstreaza riscurile ce planeaza asupra voturilor populare legate de viitorul UE si poate chiar asupra alegerilor din SUA. Bancile centrale si politicienii nu au facut altceva decat alimenteze repulsia fata de acest status quo – e concluzia cea mai dura si mai profunda. A, si a fost un vot puternic antiglobalizare.
Va exista un raspuns oficial puternic, iar bancile centrale vor interveni, ceea ce inseamna ca vom avea un risc concentrat pe aceasta zi de tranzactionare, cu o reactie si din partea investitorilor dupa acest eveniment. Banca Angliei ar putea reduce dobanda chiar in timp ce cititi acest comentariu, iar David Cameron si-a anuntat deja demisia. Ce e important acum e sa vedem ce facem pana la sfarsitul zilei si la inceputul saptamanii viitoare si sa ne pastram rezerve de strategie inainte de a judeca in ce mod vom reactiona la evolutia pietei in continuare.
EURGBP
Aceasta pereche valutara va fi zona din care Brexitul va alimenta criza existentiala a UE. Semnele sunt deja evidente in largirea semnificativa a spreadurilor pe titluri periferice. Daca EURGBP va reusi sa rastoarne rezultatele si sa ajunga la 0.7900, reticentii vor suferi o infrangere. Daca euro mentine avantajul, urmatorul nivel de atentie va fi la 0.8375, sau chiar 0.8700.”

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.