Cele mai mari amenințări cibernetice ale anului 2016 Cele mai mari amenințări cibernetice ale anului 2016
Ghostware, malware, atacuri mașini contra mașini, viruși, atacuri în cloud, limbajul securității cibernetice transmite o teamă ce pare firească, având în vedere câte sunt... Cele mai mari amenințări cibernetice ale anului 2016

Ghostware, malware, atacuri mașini contra mașini, viruși, atacuri în cloud, limbajul securității cibernetice transmite o teamă ce pare firească, având în vedere câte sunt în joc.

Hackerii lansează atacuri din ce în ce mai sofisticate, pe orice tip de sistem, de la cele cu infrastructură slab dezvoltată, până la dispozitive medicale, iar în 2016 se estimează ca vor avea loc aproximativ o jumătate de milion de atacuri în fiecare minut.

„Evoluția tehnologiilor cloud și a celor mobile, dar și apariția IoT (Internet of Things) cresc importanța gestionării securității și eliminarea riscurilor. Credem că în 2016 smartphone-urile reprezintă cea mai mare categorie de risc, fiind cele cu cea mai largă utilizare și prezină multiple opțiuni de atac”, afirmă Cristiana Deca, Legal Adviser în cadrul companiei de servicii juridice de business Decalex.

Anul 2016 aduce cu sine și o serie de viruși capabili să se propage de la un aparat la altul, iar dispozitivele vizate sunt, în special, smartwatch-urile, smartphone-urile și dispozitivele medicale. Bineînțeles, efectele negative sunt cu mult mai mari atunci când acești viruși se multiplică și afectează miliarde de dispozitive conectate.

„În 2016 ne așteptăm și la creșterea numărului de atacuri asupra infrastructurilor cloud, determinată de dependența de virtualizare. Deoarece majoritatea aplicațiilor rulează în cloud, dispozitivele mobile care rulează cu aplicații compromise oferă posibilitatea hackerilor de a ataca de la distanță rețele private și publice. De aceea, prin intermediul serviciilor juridice de prevenșie a infracțiunilor cibernetice, încercam să educăm managerii companiilor românești privind riscurile atacurilor pentru sănătatea afacerilor lor și importanța unei strategii de securitate la nivel de companei, care să prevină furtul de informații, accesul ilegal la un sistem informatic, furtul de date cu caracter personal sau perturbarea funcționării unui sistem informatic”, precizează Cristiana Deca.

Nu putem vorbi despre IoT (Internet of Things) fără să ne gândim la securitate, deoarece literalmente milioane de vieți pot fi în pericol în viitorul apropiat, numai dacă ne gândim la dezvoltarea sectorului caselor inteligente. Acesta este un teren încă neexplorat de către hackeri, dar 2016 este anul în care trebuie să privim cu atenție evoluția atacurilor asupra acestora.

În 2016 securitatea devine o prioritate, iar companiile au nevoie de politici de securitate, de software-uri antivirus performante, de workshop-uri pentru educarea angajaților privind riscurile unui atac cibernetic și sisteme de management a situațiilor ce intervin la nivel de securitate. Prin dezvoltarea unor sisteme de securitate inteligente, companiile pot prezice în mod proactiv, să identifice și să reacționeze la potențialele amenințări.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.