Re>Patriot își atinge obiectivul: Diaspora este Prioritate Națională Re>Patriot își atinge obiectivul: Diaspora este Prioritate Națională
Recent, președintele României, Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au declarat că Diaspora este Prioritate Națională, ceea ce înseamnă că statul își va asuma... Re>Patriot își atinge obiectivul: Diaspora este Prioritate Națională

Recent, președintele României, Klaus Iohannis și premierul Dacian Cioloș au declarat că Diaspora este Prioritate Națională, ceea ce înseamnă că statul își va asuma politici care să susțină românii plecați în străinătate, așa cum a propus Romanian Business Leaders prin proiectul Re>Patriot, lansat în urmă cu un an.

„Vorbim de multe ori despre pierderea pe care o reprezintă plecarea românilor în străinătate. Într-o altă abordare însă, putem să vedem și oportunitatea oferită de prezența unei Diaspore puternice peste hotare”, a spus Klaus Iohannis, la conferința „Diaspora românească – vector de dezvoltare”, organizată de Administrația Prezindențială.

Re>Patriot este un proiect de repatriere prin antreprenoriat iniațiat în urma cu un an de peste 30 de lideri din business-ul românesc, antreprenori și executivi de top, conduși de Marius Bostan, membru RBL, actualmente Ministrul Comunicațiilor și pentru Societății Informaționale. Participarea acestora se face pe baza de voluntariat cu scopul de a oferi inspirație și consiliere românilor plecați care vor să investească în România.

Conform studiului „Românii din Diaspora” realizat de Open-I Research pentru RBL și prezentat astăzi în conferință,  62% dintre românii intervievați declară că doresc să investească în România, principalele domenii vizate fiind turismul și agricultura. De asemenea, principala bariera pentru care nu revin în țară este corupția (83%), însă s-ar întoarce pentru a fi alături de cei dragi (58%), conform aceluiași studiu.

Re>Patriot își propune că în 2018 să devină o platformă completă care să ofere consultanță pro-bono astfel încât banii românilor din Diaspora să fie investiții reale în România, nu doar o supapă pentru susținerea consumului intern.

„România a suferit valuri de emigrare succesive în ultimii 70 de ani. Au plecat prea mulți și prea buni. Peste 4 milioane de români. Au plecat în căutarea prosperității și libertății. Cei mai mulți din cauza greutăților. Așa s-au creat doua Românii. Una aici și alta în Diaspora. Noi vrem o singură Românie. Credem că prima prioritate este atragerea întreprinzătorilor, a creatorilor de locuri de muncă și valoare. Numai prin dezvoltare economică vom putea păstra sau aduce înapoi medici, profesori, specialiști IT&C. Internetul este cel mai ușor mod prin care cele doua Românii se vor uni”, declară Marius Bostan, Ministrul Comunicațiilor și pentru Societății Informaționale și inițiatorul proiectului Re>Patriot.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.