Buchetul de 4 mil. euro: pictorul român Adrian Ghenie, nou record pe piața de artă Buchetul de 4 mil. euro: pictorul român Adrian Ghenie, nou record pe piața de artă
Dacă vă întrebați cât mai costă acum un buchet de floarea soarelui, ei bine, răspunul este simplu: foarte mult. Însă nu vorbim despre un simplu... Buchetul de 4 mil. euro: pictorul român Adrian Ghenie, nou record pe piața de artă

Dacă vă întrebați cât mai costă acum un buchet de floarea soarelui, ei bine, răspunul este simplu: foarte mult. Însă nu vorbim despre un simplu buchet de flori, ci despre una dintre picturile artistului român Adrian Ghenie (39 de ani), unul dintre cei mai apreciați pictori contemporani ai ultimilor ani.

Românul și-a depășit recent performanța din 2014, când un tablou (The Fake Rothko) al său a fost achiziționat pentru mai mult de 1,7 milioane de euro. Săptămâna aceasta, casa de licitații Sotheby’s a vândut lucrarea The Sunflowers in 1937 (realizată în 2014) pentru mai mult de 4 milioane de euro, triplând recordul anterior al lui Ghenie.

The Sunflowers in 1937 a fost realizată în ulei pe pânză și are dimensiuni impresionante: 280/280 cm. Lucrarea a făcut parte din licitația Contemporary Art Evening și era estimată la 300.000 — 400.000 de euro.

Tabloul face parte din seria artistului intitulată Berlin Noir, prezentată în 2014 la Galeria Judin din Berlin, fiind un omagiu adus capodoperei lui van Gogh.

Adrian Ghenie s-a născut în 1977 la Baia Mare. În anul 2001 a absolvit Universitatea de Arte din Cluj-Napoca, și a fondat în 2005, împreună cu Mihai Pop, Galeria Plan B, extinsă ulterior și în Berlin.

Plan B a organizat pavilionul românesc la Bienala de la Veneția din 2007, iar în 2008 a deschis un spațiu expozițional permanent la Berlin, o premieră pentru o galerie românească în străinătate.

Adrian Ghenie și-a împărțit până în 2013 viața între România și Germania, însă, în cele din urmă, a ales Berlinul, unde este considerat reprezentantul noului val al artei vizuale românești.

Operele sale sunt expuse în cele mai importante muzee, galerii și colecții private din lume, precum Centrul Pompidou (Paris), SFMOMA (San Francisco), Muzeul Hammer și Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles, S.M.A.K. Collection (Gent). Lucrările sale au fost incluse în expoziții la Palazzo Grassi, Fundația François Pinault (Veneția), Tate Liverpool, Bienala de la Praga, Fondazione Palazzo Strozzi (Florența).

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.