Piața de produse speciale pentru diabet, o nișă încă slab exploatată în România. Topul celor mai cumpărate produse Piața de produse speciale pentru diabet, o nișă încă slab exploatată în România. Topul celor mai cumpărate produse
Deși numărul persoanelor care suferă de diabet este în creștere de la un an la altul, românii nu iau măsuri de prevenție în ceea... Piața de produse speciale pentru diabet, o nișă încă slab exploatată în România. Topul celor mai cumpărate produse

Deși numărul persoanelor care suferă de diabet este în creștere de la un an la altul, românii nu iau măsuri de prevenție în ceea ce privește alimentația, acordând o atenție mai mare nutriției doar în momentul în care se îmbolnăvesc sau atunci când afecțiunea pe care o au este deja într-un stadiu foarte avansat.

 Acesta este și unul dintre motivele pentru care piața de produse speciale pentru diabet din România se află încă la un nivel destul de scăzut, potrivit AlimenteSpeciale.ro, unul dintre cele mai mari magazine online de pe piața locală specializat în produse dietetice și terapeutice pentru copii și adulți.

În ultimii ani, numărul românilor care suferă de diabet s-a dublat, iar apariția acestei boli este din ce în ce mai des asociată cu o alimentație incorectă, cu obezitatea sau supraponderalitatea. Astfel, în România peste 4.000 de copii suferă de diabet, în timp ce numărul adulților s-a dublat în ultimii ani, ajungând la aproximativ 2 milioane de cazuri, iar prevalența acestei boli este în creștere de la un an la altul.

Mai mult, deși diabetul zaharat de tip 2 (insulino-independent) este caracteristic persoanelor adulte, de peste 30 de ani, în ultimii ani, din cauza alimentaţiei nesănătoase, bazată în special pe mâncarea de tip fast-food, sucuri acidulate, dulciuri în exces şi a lipsei de mişcare fizică, numărul copiilor diagnosticaţi cu obezitate şi, respectiv, cu diabet insulino-independent a crescut, de asemenea.

Cu toate acestea, când vine vorba de piața de alimente speciale pentru diabetici din România, aceasta este, potrivit Mariei Martac, una destul de deficitară, peste 90% dintre produsele recomandate în această boală fiind importate de pe alte piețe.

“Dacă în alte țări europene produsele pentru diabet reprezintă deja o nișă foarte bine conturată în sortimentația retailerilor, la noi situația este încă la început de drum atât pentru producători, cât și pentru retail. Dificultățile legistative existente la nivel de piață și în segmentul medical, lipsa susținerii financiare a noilor producători, cât și inexistența bugetelor sociale și de sănătate pentru persoanele care suferă de anumite afecțiuni reprezintă unele dintre principalele motive pentru care România încă importă peste 90% din produsele de acest tip”, a declarat Maria Martac, biolog și director  general al magazinului AimenteSpeciale.ro.

Mai mult, un alt motiv pentru care acest segment evolueză încă foarte lent în România se datorează și cererii scăzute de pe piața de consum și a lipsei de educație alimentară.

Românii care suferă de diabet cheltuiesc până la 400 de lei pe lună pentru produsele speciale de alimentație

Pâinea fără zahăr, îndulcitorii naturali, făina, dulciurile, gemurile și sucurile fără zahăr sau laptele vegetal neîndulcit sunt unele dintre cele mai comandate produse pentru diabet, valoarea medie a coșului de cumpărături pentru persoanele care suferă de această afecțiune variind între 200 și 400 de lei lunar.

“Segmentul produselor pentru diabet este unul destul de scăzut, reprezentând 5-10% din volumul comenzilor înregistrate lunar în magazin. Raportând la numărul persoanelor care suferă de această afecțiune în România, cererea este încă mică, iar acest lucru se datorează, în primul rând, nivelului slăzut de educație și informare. Cu toate acestea, de la un an la altul am putut observa o creștere ușoară, având din ce în ce mai mulți clienți noi pe acest segment”, a adăugat Maria Martac.

Dulciurile procesate, grăsimile animale și pâinea în exces pot favoriza apariția diabetului

În ceea ce privește alimentația, potrivit Mariei Martac, consumul în exces de grăsimi animale și de dulciuri procesate sunt unii dintre cei mai mari factori de risc din punct de vedere alimentar, crescând predispoziția la diabet, mai ales în cazul în care sunt corelați cu deficiențe metabolice.

legume food vegetables“Din păcate, interesul pentru o alimentație sănătoasă în România la ora actuală nu este o prioritate, românii având tendința de a acorda o atenție mai mare nutriției doar în momentul în care se îmbolnăvesc sau atunci când afecțiunea pe care o au este deja într-un stadiu foarte avansat. De aici și numărul tot mai crescut de probleme de sănătate, a cazurilor de obezitate, de supraponderabilitate și, implicit, de diabet ”, concluzionează directorul general al AlimenteSpeciale.ro.

Potrivit reprezentantei companiei, surplusul de calorii, consumul de alimente care nu aduc niciun aport nutritiv, sau a celor care nu oferă un echilibru nutrițional specific vârstei, greutății și activității fizice, sunt cele mai mari greșeli pe care le fac românii la ora actuală.

“O alimentație bazată pe fructe și legume proaspete, pește, cereale integrale cu indice glicemic scăzut, mișcarea și efortul fizic moderat, nu doar că previn apariția problemelor de greutate și a bolilor asociate acestora, dar pot ține și sub control astfel de boli cronice, iar prin intermediul unei educații bine sedimentate acest stil de viață poate fi privit ca o normalitate și nu ca o constrângere”, spune Iuliana Corhan, Președintele Asociației Copiilor Bolnavi de Diabet Sf. Iustin.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.