Alba Iulia reunește cei mai importanți oameni de cultură din lume la Conferința de Bibliologie Alba Iulia reunește cei mai importanți oameni de cultură din lume la Conferința de Bibliologie
În zilele de 30 și 31 octombrie Alba Iulia va găzdui cea de-a IX-a ediție a Conferinţei de Bibliologie organizată de Catedra de Istorie,... Alba Iulia reunește cei mai importanți oameni de cultură din lume la Conferința de Bibliologie

În zilele de 30 și 31 octombrie Alba Iulia va găzdui cea de-a IX-a ediție a Conferinţei de Bibliologie organizată de Catedra de Istorie, Arheologie și Muzeologie a Universității 1 Decembrie 1918. Conferința va avea onoarea să primească cincisprezece «magnați ai istoriei cărții» din prestigioase centre de cercetare, universități și biblioteci naționale din toată lumea. Aceștia se vor alătura celor 35 de specialiști români reprezentând 24 de instituții din 14 orașe ale țării.

Printre invitații speciali vor fi prezenți directori ai centrelor de cercetare CNRS/ENS, IHMC, Institut d’Histoire moderne et contemporaine, Paris, rectorul universității École Nationale des Chartes, Paris, și profesori ai universităților Ecole Pratique des Hautes Etudes, Universitatea Paris I Panthéon-Sorbonne Paris, Universitatea din São Paulo, Brazilia, Univerzita Konstantina Filozofa, Nitra, Slovacia, Universitatea Károly-Eszterházy, Eger, Ungaria. De asemenea, directorul general al Bibliotecii Naţionale Centrale din Roma și cel al Bibliotecii Academiei Maghiare de Ştiinţe, Budapesta, directorul General adjunct al Bibliotecii Naţionale şi Universitare, Strasbourg, și cel al Casei de Editură  Éditions des Cendres, Paris.

 În seara zilei de 30 octombrie, la ora 18:30, oaspeții vor participa la vernisajul expoziției organizate la Biblioteca Batthyaneum, intitulată « Itinerariul european al cărţilor Bibliotecii Batthyaneum, prin liste, inventare şi cataloage », având drept co-organizator Primăria municipiului Alba Iulia și ca parteneri CNRS/ENS Ulm Paris, respectiv Universitatea 1 Decembrie 1918.

Alba Iulia, răsplătită de TripAdvisor. 300.000 de turiști au vizitat cetatea în 2014

Pe 31 octombrie, pe lângă susținerea lucrărilor în Sala Senatului de la Palatul Apor, oaspeții vor viziona expoziția „Cartea transilvăneană din colecţiile Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia” și vor vizita cetatea Alba Carolina de la Alba Iulia.

Batthyaneum – cea mai veche și valoroasă bibliotecă din România

2015 este anul în care se împlinesc 300 de ani de la începerea construirii fortificației Alba Carolina. Un moment în care trebuie să ne amintim că în 1719 se punea în cetate piatra de temelie a bisericii călugărilor Trinitarieni, care adăpostește institutul fondat de episcopul conte Ignàc Batthyàny la sfârșitul secolului al XVIII-lea.  Din institut a mai rămas doar biblioteca, întrucât observatorul astronomic se află în prezent într-o stare precară de conservare.

Biblioteca BatthyaneumDupă ce ani de-a rândul devenise un banal adjectiv asociat cuvântului filială, Batthyaneum-ul  a devenit un nume propriu,  o marcă de prestigiu  a orașului Alba Iulia și a României, fiind cea mai veche și cea mai valoroasă bibliotecă din țară, dacă o raportăm la valorile bibliofile, arhivistice și muzeale pe care le adăpostește bătrâna clădire.

Din fericire, în ultimul sfert de secol a fost revitalizată moral nu doar de Biblioteca Națională a României, ci și de bibliotecile care o înconjoară, pentru că una dintre șansele orașului Alba Iulia este și aceea de a avea concentrate în spațiul cetății alte cinci biblioteci, dintre care două, prin valorile de patrimoniu deținute, sunt complementare Bibliotecii Batthyaneum: biblioteca Institutului Teologic Incarnatae Sapientiae și biblioteca Muzeului Național al Unirii.

Totuși, revitalizarea este conferită și de Universitatea 1 Decembrie 1918, ea însăși înglobând o importantă bibliotecă. În acest punct este necesar să amintim incomensurabilul rol al celor care au decis prima strategie universitară, prin introducerea bibliologiei ca disciplină de studiu, alături de științele auxiliare ale istoriei. Demersul lor a permis, într-o primă etapă, formarea specialiștilor în domeniul istoriei cărții și a tiparului românesc și european, iar în a doua, prin școala doctorală, formarea cercetătorilor  preocupați de valorificarea științifică a cărților și a bibliotecilor. Este mai puțin cazul altor centre universitare care au abordat doar aspectele tehnice ale biblioteconomiei.

Totodată, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia dezvoltă un program european de stagii de formare, colocvii, conferințe și expoziții pe care le-a organizat sau la care a participat ca invitat alături de alți oaspeți de prestigiu din diferite țări.

Alba Iulia se promovează în engleză pe Facebook, Twitter și gadgeturi mobile

Oraș al Mării Uniri a Românilor și ,,Cealaltă Capitală’’ a României, Alba Iulia și-a început călătoria ca ,,destinație turistică” imediat după intrarea României în Uniunea Europeană. Întregul Centru Istoric al orașului a fost refăcut, cetatea orașului a fost renovată din fonduri europene, iar anual noi evenimente și spații comerciale populează această zonă. Investițiile de până acum în renovarea celei mai mari cetăți de tip vauban din România și în transformarea orașului Alba Iulia au totalizat 150 milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene nerambursabile, și au echivalat cu 2.500 de euro pe cap de locuitor al orașului, 1.500 de noi locuri de muncă create în ultimii șapte ani și o rată a șomajului de sub 4%.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.