Opinie: Turcia, pierdută sau regăsită? Opinie: Turcia, pierdută sau regăsită?
Asseturile turcești pot fi ieftine acum, dar a investi nu înseamnă a urma curentul – înseamnă să fii cu un pas înaintea lui.  –... Opinie: Turcia, pierdută sau regăsită?

Asseturile turcești pot fi ieftine acum, dar a investi nu înseamnă a urma curentul – înseamnă să fii cu un pas înaintea lui.  –  Steen Jakobsen, Economist Șef, Saxo Bank

Când scriu acest articol, mă aflu pe drumul de întoarcere în Danemarca după a treia călătorie în Turcia anul acesta. Pe drum, mă surprind punându-mi întrebarea: de ce sunt asseturile turcești așa de ieftine?

Într-o lume cu randamente scăzute și evaluări costisitoare ale equity, Turcia oferă o grămadă de oportunități. Citind analizele internaționale despre Turcia, toate menționează riscul politic ca fiind factorul cheie negativ și, desigur, alegerile de pe 1 noiembrie sunt considerate un „test critic”….

Nu cumva lecția de învățat din alegerile din 2015 este că prima de risc adăugată în contul acestora e prea mare?

Viața merge înainte

Numitorul comun al alegerilor organizate până acum in 2015 pare a fi acela că, atunci când votarea s-a terminat, viața continuă neschimbată. Chiar și partidele populiste par să intre în acest curent, fie direct, într-o coaliție slabă, sau indirect ca suporteri ai acesteia.

Cealaltă lecție, desigur, este că guvernele în exercițiu tind să slăbească, dar rămân la putere nu pentru că votanții le trec cu vederea politicile sau rezultatele, ci din pricina unei lipse a unor alternative reale.

Cu alte cuvinte, teorema mea de bază cum că politicile nu au (și n-ar trebui să aibă) aproape niciun impact asupra economiei într-un mediu cu o creștere slabă, speranță scăzută și inflație mică pare să fie validată până acum. Dacă această premisă este adevărată – dacă alegerile rareori schimbă dinamica afacerilor și a economiei – ar trebui să ne așteptăm la o ușurare substanțială a comerțului după votul de la 1 noiembrie din Turcia.

Aș vrea să subliniez că, la momentul scrierii acestui articol, sondajele din Turcia indică un parlament în care niciun partid sau coaliție nu va avea majoritatea absolută, ceea ce reprezintă, probabil, cel mai bun rezultat la care pot spera investitorii.

Turcia și Drumul Mătăsii

O altă temă macro ce ar putea îmbunătăți condițiile economice din Turcia rămâne Drumul Mătăsii chinezesc. Turcia va fi un beneficiar important al acestui program ambițios și, pe măsură ce ne vom adânci în 2016, va începe să se manifeste pe măsură ce investițiile în căi ferate, porturi și infrastructură se intensifică.

Chinezii, desigur, nu pun prime pe politică și, ca urmare, deja investesc masiv în Turcia  în timp ce restul lumii “se mai gândește”.

turcia 2Sursa: Pippa Malmgren (@DrPippaM)

Cazul investiției tactice

Cheia oricărei îmbunătățiri în Turcia va trebui să fie factorii externi care se îmbunătățesc în principal printr-un dolar american puțin mai slab și “întârzierea” creșterii dobânzii de către Rezerva Federală, mișcare de temut pentru piețele emergente.

Sondajele arată că majoritatea analiștilor cred acum că a doua jumătate a lui 2016 este punctul de plecare pentru creșterile preconizate de Fed. Pauza Fed a creat un plan tehnic curat pentru un joc tactic lung către finalul anului.

USDTRY a ajuns la 3.05/3.06 în timpul lichidării dramatice din august/septembrie:

turcia 3

Sursa: Saxo Bank

Poziție long TRY versus USD cu un stop loss de 3.0700 este catalizatorul /stop loss pentru un joc oportunist în acest caz.

(Un alt lucru de urmărit aici este rata efectivă reală TRY măsurată de banca centrală folosind 2003 ca bază; aceasta susține premisa că TRY este ieftină dacă este privită din perspectiva inflație neutră.)

turcia 4

Sursa: Banca Centrală a Republicii Turce

Un investitor ce tolerează riscul mai bine ar putea merge pe obligațiuni guvernamentale de doi ani sau chiar s-ar putea aventura în sectorul bancar unde jucătorul principal Garanti Bankasi tocmai și-a retestat în scădere prețul pe termen lung și inventarul.

Graficul pe cinci ani al Garanti Bankasi (în USD):

turcia 5

Sursa: Bloomberg

Piața de obligațiuni din Turcia plătește 11% pentru obligațiuni guvernamentale pe doi ani cu o rată a inflației aproape de 8%, lăsând o „rată reală” bogată de 300 de puncte de bază.

turcia 6

Factorii locali încă reprezintă un risc

Factorii locali ai Turciei vor rămâne neschimbați sau cu o foarte mică schimbare în mai rău în restul anului 2015. Efectul de propagare/transmitere al ratei inflației de la un TRY mai slab ar trebui să aibă un maxim în octombrie/noiembrie, făcând posibilă cifra de inflație 8.2/8.3% înainte de a scădea din nou.

În general, prevăd inflația la 7.5% pentru 2015 și 6.0% pentru 2016.

Creșterea produsului intern brut ar trebui să scadă după cifra surpriză din Q2, pe măsură ce economia Turciei sub-performează la aproximativ 3.0% (față de o potențială rată a creșterii PIB-ului de 5%).

Fără reforme și niciun mandat nou de așteptat din alegerile ce urmează, mă aștept ca Turcia să crească la 4.0% în 2016.

Aș vrea să închei comparând Brazilia cu Turcia, două țări ce au intrat “online” printre țările emergente și au trecut printr-o dezvoltare similară….

Indicatori din Brazilia, Turcia:

turcia 7

Sursa: Profesor Steve Hanke (@steve_hanke)

Acest tabel arată că Turcia conduce la valoarea PIB per capita, dar și la șomaj și sărăcia ce decurge din asta, în vreme ce ambele rămân țări cu o pondere scăzută a datoriei în PIB.

(O diferență notabilă este că Brazilia este un exportator net de materii prime în timp ce Turcia este un importator net…)

Țări precum Brazilia și Turcia rămân importante pentru viitorul creșterii globale datorită demografiei lor, a claselor lor de mijloc în curs de creștere și a abilității de a prinde din urmă nivelul de bogăție.

Deocamdată Turcia nu este cu siguranță pierdută și a fost regăsită – cel puțin de mine – dar mă grăbesc să adaug că până acum este o poziție mai degrabă “tactică” decât una pe termen lung.

Totuși, rămân optimist că pe termen lung Turcia se va putea alătura “Ligii Campionilor din economie ” acolo unde îi e locul. Însă, la fel ca în sport, mai întâi trebuie să intri în formă.

Recomandări de tranzacții

  • Short USDTRY la 2.9100 cu un stop loss la 3.07*.
  • Long obligațiuni guvernamentale turcești pe doi ani la 11.0%.
  • Long Garanti Bankasi la 7.60 cu un stop loss la 5.00.

(*Toate tranzacțiile ar trebui închise dacă USDTRY se tranzacționează la peste 3.07)

turcia 8

Economia Turciei nu este încă în cea mai bună formă, dar cu puțin antrenament (și câteva reforme de care e mare nevoie) am putea-o vedea în fruntea grupului de piețe emergente.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.