Sony superzoom, tips&tricks pentru fotografie wildlife Sony superzoom, tips&tricks pentru fotografie wildlife
Astăzi ne-am jucat puțin cu cele mai noi camere foto ale Sony, HX90 și HX400, am descoperit frumusețea Parcului Natural Văcărești, “delta dintre blocuri”,... Sony superzoom, tips&tricks pentru fotografie wildlife

Astăzi ne-am jucat puțin cu cele mai noi camere foto ale Sony, HX90 și HX400, am descoperit frumusețea Parcului Natural Văcărești, “delta dintre blocuri”, așa cum a fost el supranumit (vă vom povesti în curând mai multe despre experiența noastră), am făcut o echipă excelentă cu prietenul și colegul nostru Zoltan Marton, și am câștigat primul nostru concurs de fotografie pentru amatori!

Și pentru că tema zilei de azi a fost fotografia wildlife, avem pentru voi câteva mici trucuri pentru a realiza cele mai cool fotografii în lumea necuvântătoarelor pe care le-am învățat și noi de la Cristian Mihai, fotograf și membru al Asociației Parcului Natural Urban Văcărești.

1. Pentru a identifica subiectul cu ușurință, este indicată folosirea zoom-ului camerei foto la aproximativ jumătate din plaja focală, pentru a beneficia de un unghi mai larg. Odată ce subiectul a fost identificat, te poți apropia de el folosind zoom-ul la nivelul dorit. Modelul HX90 dispune de un zoom optic de 30x, în timp de HX400 are un zoom optic de 50x, aceste caracteristici fiind ideale pentru scenariile de fotografie wildlife.

2. HX90 beneficiază de portabilitate nemaiîntâlnită pentru o cameră foto din categoria sa, fiind cel mai mic aparat foto compact de acest tip. Dimensiunile îl recomandă pentru călătorii solicitante (cum ar fi escaladarea unui munte), în care e de preferat să renunți la device-uri voluminoase.

Starcul rosu (Ardea Purpurea)

Starcul rosu (Ardea Purpurea)

3. Vizorul electronic (viewfinder) este de real ajutor în scenarii de fotografie wildlife atât în cazul modelului HX90, cât și HX400. Este recomandată folosirea vizorului în special atunci când lumina naturală e prea puternică pentru a obține vizibilitate bună în display-ul electronic. Vizorul oferă un plus de acuratețe, luminozitate constantă și un control superior asupra focalizării.

4. Ecranul rabatabil se poate dovedi extrem de practic în cazul scenariilor macro în care unghiul de fotografiere nu este cel ideal. Poți amplasa camera foto la nivelul solului în timp ce ecranul e orientat în sus, spre fotograf, sau poți fotografia un cuib de păsări aflat la înălțime ridicând camera foto la nivelul cuibului și înclinând ecranul spre fotograf.

5. Momentele recomandate pentru a surprinde instantanee spectaculoase de tip wildlife sunt primele ore ale dimineții și apusul, datorită luminii din aceste intervaluri. Lumina de la mijlocul zilei poate crea probleme din cauza umbrelor care apar pe subiect, dar și a intensității foarte ridicate care afectează calitatea imaginii.

6. Primele ore ale dimineții și apusul sunt ideale pentru fotografii de wildlife și pentru că păsările sunt mai active în aceste perioade, oferindu-le astfel fotografilor o șansă mai mare de a le fotografia decât în timpul amiezelor călduroase, când deseori se adăpostesc la umbră. Astfel, orele recomandate pentru fotografie, din punct de vedere al luminii, corespund cu intervalurile în care păsările sunt mai active.

7. Obiectivul cu mișcare giroscopică pentru stabilizare întâlnit la camera foto HX400 și stabilizarea pe cinci axe (prezentă în cazul HX90 și HX400) sunt ideale pentru fotografia de wildlife, în care fotograful trebuie să fie pregătit în orice moment pentru a surprinde subiectul în mișcare. Cu toate acestea, fotograful poate obține rezultate superioare dacă folosește puncte de sprijin în momentul stabilizării mecanice, cum ar fi palma şi/sau fruntea. Pentru o şi mai bună stabilizare se poate folosi un monopied sau un trepied, însă în acest caz se pierde parţial avantajul gabaritului mic al camerelor foto HX90 și HX400. De asemenea, cu cât lungimea focală este mai mare, timpul de expunere ar trebui să fie mai scurt, pentru a se obține fotografii de calitate superioară.

8. În cazul fotografiei de wildlife, focalizarea automată este recomandată (autofocus) deoarece subiectul se află deseori în mișcare iar timpul avut la dispoziţie pentru focalizare este adesea limitat.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.