Saxo Bank: Creșterea tranzacționării țițeiului WTI nu ține cont de piața în cădere Saxo Bank: Creșterea tranzacționării țițeiului WTI nu ține cont de piața în cădere
Luând în considerare că prețurile petrolului au ajuns la cele mai mici niveluri din 2009 încoace, fondurile speculative și-au dezvoltat poziții de scădere neobișnuit... Saxo Bank: Creșterea tranzacționării țițeiului WTI nu ține cont de piața în cădere

Luând în considerare că prețurile petrolului au ajuns la cele mai mici niveluri din 2009 încoace, fondurile speculative și-au dezvoltat poziții de scădere neobișnuit de mari pe măsură ce se așteaptă la o scădere și mai mare a prețului în săptămânile ce urmează. Investitorii ce tranzacționează petrol prin intermediul produselor tranzacționate prin schimb, pe de altă parte, au acumulat poziții long din nou, așa cum au făcut și în primul trimestru.

Proporția între pozițiile futures long și short deținută în prezent de fondurile speculative și administratorii sumelor mari de bani în contractele futures pentru țițeiul WTI a ajuns la 1.6 săptămâna trecută, însemnând că pentru fiecare poziție short există în prezent doar 1,6 long, spune Ole Hansen, Head of Commodity Strategy la Saxo Bank. El a adăugat că, din punct de vedere istoric, acesta e un nivel scăzut, unul de unde piața a mai săltat de câteva ori de la recesiunea din 2009 când țițeiul WTI a ajuns la 32.40$.

Perspectiva este aceea de creștere sezonieră a inventarelor SUA pe parcursul lunilor următoare fără vreun semn de încetinire în producția americană, ceea ce i-a făcut pe investitorii tactici să creadă că prețul va continua să scadă. În plus, țările OPEC, care deja produc mai mult țiței decât a fost estimat, avertizează că producția s-ar putea ridica la 33 de milioane de barili pe zi la începutul anului următor. Mai sunt recentele evenimente din China cu devalorizarea yuanului și contracția creșterii din Japonia ce nu pot fi, de asemenea, trecute cu vederea și care influențează mișcările prețului.

Mai precis, țițeiul WTI a ajuns deja la un minim pe ultimii șase ani, iar Hansen spune că în acest moment atenția este îndreptată spre prețul de 39-40 USD pe baril, dar avertizează că pot exista lichidări ulterioare. 32.40 USD a fost ultimul minim în decembrie 2008 după criza Lehman Brothers și reprezintă o reală posibilitate.

Indiferent de instabilitățile politice sau alți factori, petrolul este în general un produs popular printre traderi, căci, independent de suișurile și coborâșurile dintr-o anume economie sau regiune, cererea pentru petrol e permanentă, deci investitorii pot profita de pe urma mișcării prețului sau să-și acopere portofoliul. Există numeroase moduri în care un investitor de retail poate beneficia de pe urma pieței în scădere, cum e țițeiul la materiile prime în acest moment. În afara ETP, unul dintre derivatele financiare populare este contractul pe diferență (CFDurile). Devreme ce sunt tranzacționate la marjă și pot fi vândute short, CFDurile deschid calea către oportunitatea unică de a profita de piețele în scădere. CFDurile sunt un instrument destul de nou pe piața financiară, popular în rândul traderilor de zi care încearcă să obțină cât de mult se poate de pe urma volatilității pieței și să o facă rapid, fără a aștepta și fără întârzieri. S-ar putea spune că CFDurile au apărut laolaltă cu schimbările generale în societate și în comportamentul uman declanșate de revoluția internetului, deci câștiguri mai bune într-un timp mai scurt reprezintă o condiție prealabilă pentru traderii „celui de-al doilea mileniu”.

În timp ce unora nu le place să parieze împotriva pieței și să vândă asset-uri pe care nu le dețin de fapt – traderii CFD au oportunitatea să tranzacționeze pe piețe precum marile fonduri speculative. Long sau short nu are nici o importanță, iar în acest moment fondurile speculative favorizează pozițiile short. Totuși, ce trebuie reținut este că tranzacționarea cu CFDuri nu este pentru amatori, căci fiecare investitor trebuie să înțeleagă piața, mișcările estimate, expunerea portofoliului și să calculeze riscurile.

Saxo Bank este un specialist în investiții și în tranzacționare online multi-asset, oferind investitorilor privați și clienților instituționali un set complet de instrumente pentru strategiile de tranzacționare și investiții. Bancă complet autorizată în Europa sub supravegherea Autorității daneze de Supraveghere Financiară, Saxo Bank permite clienților tranzacționarea FX, CFDuri, ETFuri, Stocks, Futures, Options și alte derivate atât prin intermediul platformei noastre premiate  SaxoTrader, cât și prin intermediul platformei nou-lansate SaxoTraderGO, accesibilă pe PC-uri, tablete sau smartphone-uri printr-un cont unic, disponibilă în peste 20 de limbi. Platforma este folosită sub brand propriu de către peste 100 de instituții financiare importante din întreaga lume. Saxo Bank oferă, de asemenea, portofoliu profesional și administrarea fondurilor, cât și servicii bancare tradiționale prin Saxo Privatbank. Fondată în 1992, Saxo Bank are sediul central la Copenhaga și are birouri în 26 de țări în Europa, Asia, Orientul Mijlociu, America Latină, Africa și Australia.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.