Contractul de telefonie, internet sau televiziune – nu semna fara sa citesti Contractul de telefonie, internet sau televiziune – nu semna fara sa citesti
Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a impus in sarcina furnizorilor de servicii de comunicatii electronice (telefonie, internet, televiziune) obligatii suplimentare... Contractul de telefonie, internet sau televiziune – nu semna fara sa citesti

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a impus in sarcina furnizorilor de servicii de comunicatii electronice (telefonie, internet, televiziune) obligatii suplimentare de informare a utilizatorilor cu privire la contractul-cadru. Acesta trebuie sa fie disponibil pe paginile de internet ale operatorilor printr-un link direct de pe pagina principala, cu o denumire sugestiva, furnizorii fiind totodata obligati sa le inmaneze utilizatorilor, la cerere, o copie a documentului pe care acestia sa o poata studia acasa.

ANCOM ii sfatuieste pe utilizatori sa citeasca cu atentie prevederile contractului-cadru si conditiile ofertei de care sunt interesati, astfel incat, inainte de a merge in magazinele furnizorilor pentru a semna contractul, sa fie informati despre conditiile de furnizare a serviciilor pe care le aleg.  

Contractul-cadru contine prevederile generale aplicabile in relatia dintre un utilizator si un furnizor de servicii, indiferent de oferta propriu-zisa pentru care opteaza utilizatorul.

Acesta poate fi alcatuit  din mai multe documente, cum ar fi clauze contractuale principale, termeni generali de furnizare a serviciilor, conditii specifice fiecarui serviciu de comunicatii electronice oferit, anexe sau brosuri cu tarife pentru servicii si echipamente.

Fie ca sunt interesati de serviciul de telefonie, internet sau televiziune, ANCOM sfatuieste utilizatorii sa solicite toate documentele care alcatuiesc contractul, dar si sa le citeasca.

Totodata, inainte de a semna contratul de telefonie, internet sau televiziune este bine ca utilizatorii sa fie atenti la urmatoarele informatii:

–  perioada minima a contractului si taxele pe care trebuie sa le plateasca daca renunta la contract inainte de expirarea acestei perioade;

–  ordinea de consum a resurselor (minute/SMS-uri/MMS-uri/apeluri video);

–  perioada de valabilitate a unor extraoptiuni sau a unor bonusuri alocate;

–  daca exista servicii suplimentare care se activeaza automat odata cu activarea serviciului (de exemplu, serviciul de internet pe mobil, serviciul de roaming) si tarifele aferente acestor servicii;

–  daca exista taxe pentru servicii aditionale (precum tariful de instalare, tariful pentru emiterea facturii detaliate, chirii pentru echipamente);

–  daca si ce restrictionari se aplica la utilizarea anumitor servicii/aplicatii;

–  cum poate fi anuntata o defectiune si in ce termen se remediaza;

–  in ce conditii se poate suspenda serviciul;

–  la ce despagubiri au dreptul daca furnizorul nu respecta contractul.

In cazul in care contractele-cadru nu se regasesc pe paginile de internet ale furnizorilor de servicii de telefonie, internet sau televiziune, utilizatorii pot face o sesizare la ANCOM – mai multe detalii aici.

Decizia ANCOM nr. 158/2015 privind obligatiile de informare a utilizatorilor finali a intrat in vigoare la 27 iunie 2015 si stabileste categoriile de informatii pe care furnizorii de comunicatii electronice trebuie sa le aduca la cunostinta utilizatorilor si extinde obligatiile de informare si la furnizorii de servicii de internet si retransmisie TV, pe langa furnizorii de telefonie, care aveau asemenea obligatii inca din anul 2009.

In Romania sunt utilizate aproape 23 de milioane de cartele SIM de telefonie mobila si peste 16 milioane de conexiuni la internet de banda larga, in timp ce aproape 7 milioane de gospodarii au acces la servicii de retransmisie TV contra cost, potrivit celor mai recente date statistice publicate de ANCOM.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.