Immofinanz scoate la vânzare și parcurile logistice din România Immofinanz scoate la vânzare și parcurile logistice din România
Reprezentanții IMMOFINANZ au aprobat, deja, planurile pentru vânzarea portofoliului de logistică, cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 1 milion de metri pătrați. Procesul de vânzare... Immofinanz scoate la vânzare și parcurile logistice din România

Reprezentanții IMMOFINANZ au aprobat, deja, planurile pentru vânzarea portofoliului de logistică, cu o suprafață închiriabilă de aproximativ 1 milion de metri pătrați. Procesul de vânzare a fost demarat deja. Proprietățile logistice reprezintă aproximativ 8% din portofoliul Grupului, după vânzarea City Box. Potrivit BusinessCover.ro, compania deține șase parcuri logistice în România, două în București (circa 300.000 mp în total) și câte unul în Ploiești(15.100 mp), Brașov (197.000 mp), Timișoara (17.000 mp) și Sibiu (170.000 mp).

În urma înființării prin „spin-off” a subsidiarei BUWOG și reorientării ulterioare a IMMOFINANZ ca o companie imobiliară pur comercială centrată pe piața europeană, activitățile Grupului se vor concentra acum pe simplificarea și optimizarea suplimentară a structurii portofoliului, precum și pe o extindere creatoare de valoare, prin achiziții și dezvoltare de proiecte, pentru a consolida investițiile finalizate și fluxul de numerar sustenabil.

„Ne propunem o concentrare a portofoliului pe sectoarele noastre principale de retail și birouri, pentru a consolida în continuare poziția competitivă a IMMOFINANZ în aceste domenii”, a explicat Oliver Schumy, CEO al IMMOFINANZ Group. „Suntem foarte mulțumiți de dezvoltarea sectorului nostru logistic. Cu toate acestea, competitorii noștri principali sunt de aproape zece ori mai mari, ceea ce ne împiedică să ne poziționăm printre cei mai importanți jucători în regiunea noastră principală. În prezent, piața asistă la o migrare a interesului investitorilor către proprietățile logistice, o tendință ce se traduce, printre altele, prin prețuri atractive”, a adăugat Schumy.

După finalizarea planurilor de vânzare a proprietăților logistice și excluzând proprietățile vândute recent (lanțul de auto-depozitare City Box din Olanda, proprietăți rezidențiale și un hotel în Viena), structura portofoliului IMMOFINANZ ar arăta în felul următor: 48,8% Retail, 43,7% Birouri și 7,5% Altele, iar vânzarea proprietăților secundare incluse în cea din urmă categorie va continua. De asemenea, IMMOFINANZ își propune să înstrăineze acțiunile deținute în BUWOG, conform anunțului anterior. Procesul este planificat pentru anul financiar 2015/16.

Orientarea investițiilor

Lichiditățile generate din vânzările planificate vor fi investite în achiziții și în proiectele de dezvoltare ale companiei în clasele de active de retail și birouri. Austria, Germania și Polonia vor reprezenta punctele geografice principale pentru aceste eforturi. „Extinderea va fi direcționată către îmbunătățirea profitabilității sustenabile și crearea unui portofoliu distribuit în mod echilibrat între Europa de Vest și de Est”, a spus Schumy. În prezent, aproximativ 32% din portofoliu este localizat în Austria și Germania și 68% în Europa de Est, inclusiv în Moscova.

În ceea ce privește sectorul de birouri, orientarea geografică va viza exclusiv capitalele țărilor principale și orașele „Big-7” din Germania (în prezent, IMMOFINANZ are proprietăți în Köln și Düsseldorf). În sectorul de retail, extinderea ar putea include capitalele (prin centre comerciale principale), precum și orașe secundare și terțiare (VIVO! și STOP.SHOP.), cu scopul de a atinge cea mai bună acoperire a pieței de retail posibilă în fiecare dintre țările principale.

Activitățile vor include, de asemenea, măsuri dedicate investițiilor finalizate, cu precădere în sectorul de birouri, pentru a asigura menținerea calității înalte și îmbunătățirea gradelor de ocupare și veniturilor. „Prin aceste măsuri ne propunem nu doar să abordăm noi clienți, ci și să continuăm să fim un partener atractiv pentru chiriașii noștri existenți. Acesta reprezintă un factor competitiv extrem de important”, a adăugat Schumy.

Dezvoltarea de proiecte în anul financiar 2015/16 va include, printre altele, finalizarea primei etape de construcție a Gerling Quartier în Köln, prima etapă a complexului Metroffice din București și centrul comercial VIVO! din orașul polonez Stalowa Wola. Din perspectiva curentă, volumul de investiții mediu planificat este estimat la aproximativ 300 milioane de euro pe an.

Politica de dividende

Situația veniturilor în anul financiar 2014/15 și incertitudinea legată de previziunile pentru evoluția economică din Rusia au determinat Consiliul Executiv al IMMOFINANZ să nu recomande Adunării Generale plata dividendelor pentru anul financiar 2014/15. Cu toate acestea, IMMOFINANZ a răscumpărat acțiuni în valoare de 102 milioane de euro, cu aproximativ 10 euro-cenți per acțiune, în cadrul programelor de buy-back din 2014/15 și 2015.

De asemenea, Consiliul Executiv are în plan măsuri prin care să restaureze capacitatea structurală a companiei de a plăti dividendele cât mai rapid posibil, pentru a susține astfel o politică sustenabilă în privința acestora. În prezent sunt evaluate mai multe opțiuni în această privință.

Pe de-o parte, obiectivul este de a simplifica structura corporativă, iar pe de altă parte, de a asigura generarea de profit care poate fi distribuit în bilanțul contabil. O propunere ce va include măsurile planificate va fi înaintată Întâlnirii Generale Anuale pentru vot. Deoarece este de așteptat ca pregătirile necesare să dureze între două și trei luni, data celei de-a 22-a Întâlnire Generală Anuală a IMMOFINANZ AG va fi amânată până pe 1 decembrie 2015.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.