New Trends – Asigurarea piscinei: ce riscuri poţi întâmpina? New Trends – Asigurarea piscinei: ce riscuri poţi întâmpina?
Pentru majoritatea dintre noi, vara reprezintă unul dintre cele mai aşteptate momente ale anului: vreme caldă, cer senin şi o explozie de culori oferită... New Trends – Asigurarea piscinei: ce riscuri poţi întâmpina?

Pentru majoritatea dintre noi, vara reprezintă unul dintre cele mai aşteptate momente ale anului: vreme caldă, cer senin şi o explozie de culori oferită de natură. O dată ce căldura se instalează cu temperaturi de peste 30 grade C, mulţi dintre noi ne gândim la instalarea unei piscine în curte. Deşi decizia pare reconfortant de simplă, adăugarea unei astfel de atracţii în curte poate fi mai costisitoare decât ne putem imagina.

În funcţie de tipul de piscină pe care îl instalaţi trebuie să luaţi în considerare şi costurile anuale pentru reparaţia şi întreţinerea piscinei, care pot ajunge şi la 10-15% din valoarea preţului de achiziţie, conform experţilor americani. Astfel, durata de viaţă a unei piscine depinde de două elemente importante: întreţinerea şi calitatea apei folosită pentru umplerea acesteia.

Însă mai pot interveni şi alte riscuri care vă pot avaria piscina, ca de exemplu un cutremur, o explozie, o furtună sau orice alt fenomen meteorologic neprevăzut, printre altele. Pentru a evita astfel de neplăceri care să vă afecteze bugetul, s-au creat produse de asigurare a locuinţei facultative,  mai exact un contract de asigurare care se poate încheia complementar asigurării obligatorii a locuinţelor (PAD), un produs flexibil care se pliază pe nevoia specifică a fiecărui proprietar.

Înfiinţat la sfârşitul anului 2009, PAID (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) emite poliţele obligatorii de asigurare împotriva dezastrelor naturale (PAD), care acoperă doar riscurile de cutremure, inundaţii şi alunecări de teren şi costă anual 10 euro sau 20 de euro, în funcţie de materialul de construcţie al locuinţei. Însă  pentru că riscurile de incendiu, explozie sau furtună sunt cât se poate de reale, producerea acestora poate afecta confortul căminului, mai ales dacă există în proprietate o vilă, cabană – destinată locuirii permanente sau temporare, case de vacanţă, anexe din gospodărie – construcţiile fixe sau provizorii care nu fac corp comun cu clădirea sau altă construcţie cu destinaţia de locuinţă: şopron, magazie, grajd, piscină interioară şi exterioară, garaj, împrejmuiri şi altele.

Experţii Gras Savoye România recomandă ca la asigurarea piscinei să se includă şi clauza privind asigurarea construcţiilor anexe, a construcţiilor şi a amenajărilor de agrement, împreună cu clauza privind acoperirea daunelor produse de avarii accidentale la instalaţiile de pompare, filtrare sau încălzire a apei din piscine.

Conform calculelor noastre, cota de primă pentru clauza amenajări de agrement este de 0,17%, în timp ce cota de primă pentru avarii accidentale este de 1,4%, ceea ce înseamnă că preţul pentru o astfel e asigurare poate porni de la 190 RON pe an pentru o sumă asigurată de 30.000 EUR, unde limita de despăgubire pentru avarii accidentale este 10.000 EUR.

Unele companii de asigurări acordă despăgubiri în limita sumei asigurate pentru pagube produse piscinei luând în considerare aceleaşi riscuri pentru care este asigurată clădirea.

Principalele excluderi când discutăm despre astfel de asigurări sunt oxidarea, uzura sau deteriorarea normală sau daune cauzate de factori atmosferici ca temperatura şi umiditate, poluare şi/sau contaminare, îngheţ, infiltraţii, daune cauzate de asigurat sau de un membru al familiei sale bunurilor proprii, fenomene electrice, daune cauzate la piese sau parţi care prin întrebuinţare şi/sau natura lor suferă un grad mare de uzură sau depreciere şi necesită înlocuirea lor periodică sau cheltuieli ocazionate de revizii si reparaţii curente sau periodice.

De asemenea, recomandarea noastră este de a verifica calitatea apei şi a pânzei freatice din care este pompată apa în piscină pentru a evita cazurile de avarii cauzate de poluare sau contaminare a apei, care pot duce în unele cazuri la coroziunea conductelor de alimentare. Din păcate, în astfel de situaţii asigurarea nu acoperă evenimentul produs.

Deținerea unei piscine poate oferi o serie inedită de amintiri, însă chiar şi celor mai atenţi proprietari li s-ar putea întâmpla să se confrunte cu un incident nefericit. De aceea recomandăm alegerea piscinei potrivite şi asigurarea acesteia, precum şi a celorlalte bunuri în posesie.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.