Travel Trends: Bienvenido a …. Habana! Travel Trends: Bienvenido a …. Habana!
Începutul acestei săptămâni ne prinde peste mări și țări, într-o destinație la care visam de mult și despre care vrem să vă povestim puțin.... Travel Trends: Bienvenido a …. Habana!

Începutul acestei săptămâni ne prinde peste mări și țări, într-o destinație la care visam de mult și despre care vrem să vă povestim puțin.

Când spui Havana, gândul îți zboară imediat la sticle întregi de rom, salsa, mambo, Celia Cruz, trabucuri Cohiba și la fața lui Che Guevara pictată peste tot. Havana, și Cuba în general, îți oferă o experiență de călătorie cum greu mai găsești în alte zone.

Unde altundeva mai poți vedea, la câteva zeci de ani de la fabricare, mașini americane care funcționează cu motoare de Lada (mașinile Cadillac sunt unul dintre simbolurile orașului), magazine aproape goale în care abia găsești rațiile necesare care se contopesc pe fundalul conacelor coloniale? Și totul se poate vedea într-un climat cald și cu plaje frumos scăldate de apele limpezi ale Caraibilor.

Havana este cel mai mare oraș din Cuba atât după suprafață cât și după numărul populației, dar și cea mai mare zonă metropolitană din Caraibe. Orașul a fost fondat în 16 noiembrie 1519 de conquistadorul spaniol Diego Velázquez de Cuéllar. Havana este considerat cam al patrulea oraș ca mărime din Caraibe după Caracas și Maracaibo (din Venezuela) precum și Santo Domingo (din Republica Dominicană).  În același timp, partea veche a orașului Havana se află din 1982 pe lista de locuri din patrimoniul mondial UNESCO.

În afară de obiectivele turistice din Habana Vieja, cea mai mare atracție a orașului este autenticitatea. Nu vei vedea resorturi care se înalță semețe, parcuri de distracții, centre comerciale sau restaurante fast food. Sunt destule muzee și monumente importante (Capitoliul Național, Castelul Morro, fortăreața San Salvador de la Punta, Muzeul Revoluției), hoteluri primitoare și localuri în care să iei masa.

Însă toate mustesc de acel aer local care pare că  te duce înapoi în timp și te simți ca într-un film de prin anii ’50. Te poți pierde pe străduțele vechi ale orașului, poți dansa toată noaptea într-un club de jazz ticsit cu fum amețitor de trabuc, sau poți gusta din preparalele tradiționale într-o mica bodeguita (o altă atracție a orașului este La Bodeguita del Medio, un celebru local în care luau masa Pablo Neruda sau Ernest Hemingway).

Să nu credeți însă că 50 de ani de socialism nu și-au lăsat o amprentă destul de adâncă asupra economiei orașului. Însă spiritul locuitorilor nu s-a lăsat înfrânt, iar lucrurile mărunte, bucuriile mici din fiecare zi sunt o sursă constantă de inspirație.

“Havana seamănă foarte mult cu un trandafir….”, spunea Fico Fellove în filmul “The Lost City”, “….are petale dar și spini….așa că depinde foarte mult de cum o apuci. Important e că, la final, întotdeauna te prinde ea”.

Detaliile și fotografiile incursiunii noastre în cultura cubaneză vor veni imediat ce întoarcem în țară!!!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.