Regizorul Sabin Dorohoi: Mesajul campaniei “De la capăt” trebuie dus cât mai departe Regizorul Sabin Dorohoi: Mesajul campaniei “De la capăt” trebuie dus cât mai departe
Fenomenul migraţiei a luat amploare în ultimii ani, în România fiind identificaţi peste 81.000 de copii ai căror părinţi au plecat la muncă în... Regizorul Sabin Dorohoi: Mesajul campaniei “De la capăt” trebuie dus cât mai departe

Fenomenul migraţiei a luat amploare în ultimii ani, în România fiind identificaţi peste 81.000 de copii ai căror părinţi au plecat la muncă în străinătate. Poate din această cauză, piesa “De la capăt”, a celor de la Voltaj, s-a bucurat de o mare susţinere şi a fost aleasă să ne reprezinte ţara la concursul Eurovision din acest an.

Ulterior, campania “De la capăt” a devenit un proiect social de anvergură, în care s-a implicat şi regizorul Sabin Dorohoi, cel care a realizat videoclipul aceastei piese. Implicarea este voluntară, după cum precizează Sabin Dorohoi, singura răsplată fiind ca mesajul să ajungă la câţi mai mulţi români plecaţi la muncă în străinătate.

Despre importanţa acestei campanii, dar şi despre şansele pe care trupa Voltaj le poate avea la concursul Eurovision de la Viena, aflăm de la regizorul Sabin Dorohoi, într-un interviu în exclusivitate pentru TheTrends.ro.

Raluca Oanţă: Care a fost întâmplarea prin care proiectul dvs „Calea Dunării” a ajuns să se întâlnească cu muzica celor de la Voltaj, luând forma unui minunat videoclip al piesei „De la capăt”?

Sabin Dorohoi: Doi prieteni buni au lucrat la realizarea piesei „De la capăt” alături de băieţii de la Voltaj. Întâmplarea face că, în perioada respectivă, am reluat legătura cu ei, după o mai lungă perioadă de activitate intensă, când nu am avut timp sã ne mai vedem.

sabin_goiaŞi cum aveam la îndemână filmul „Calea Dunării”, care câştigase recent o serie de premii importante la festivaluri din America şi Europa, am considerat că e un bun moment să-l arăt prietenilor mei.

Ulterior ei le-au povestit celor de la Voltaj despre film şi cum ar fi posibil să se potriveascã foarte bine cu versurile piesei. Astfel, practic din legătura unei piese frumoase (personal îmi place foarte mult), cu scurtmetrajul „Calea Dunării” s-a născut şi proiectul social „De la capăt” şi site-ul www.delacapat.ro.

Şi iată că lucrurile au mers şi mai departe, piesa şi, implicit, imaginile din scurtmetrajul „Calea Dunării” ajungând să reprezinte România la Eurovision 2015.

RO: Se pare că a fost o întâmplare fericită, piesa „De la capăt” fiind câştigătoarea selecţiei naţionale Eurovision. Aţi continuat implicarea în acest proiect, în vederea promovării lui pentru concursul Eurovision, care va avea loc la sfârşitul lunii mai  în Austria?

SD: În momentul în care băieţii de la Voltaj m-au anunţat că s-au calificat la finala pentru Eurovision România 2015, m-am decis să îi ajut cât îmi va sta în putinţă să transmită mesajul piesei cât mai departe. Astfel, am înregistrat o serie de interviuri cu poveşti reale despre familii care au lucrat în străinătate şi încearcă să o ia de la capăt.

ROCredeţi că la Viena va conta mesajul acestei piese?

SD: În Viena lucrează peste 40.000 de Români, din datele statistice oficiale. Cel puţin pe pagina de facebook a filmului „Calea Dunării” am primit multe mesaje emoţionante de la români care lucrează în Austria. Cred şi îmi doresc ca mesajul filmului, care a devenit si mesajul campaniei „De la capăt” să ajungă la cât mai mulţi români care lucrează în Austria şi în Europa, în general. Filmul şi reportajele realizate ulterior sunt o acţiune 100% voluntarã, singura răsplată a întregii echipe care a lucrat la acest demers este că mesajul să ajungă la cât mai mulţi oameni care se regăsesc în poveste şi îşi doresc să înceapă o nouă viaţă, mai bună, mai frumoasă. Să o ia de la capăt!

RO: Nu peste mult timp, vor începe sărbătorile Pascale, una dintre puţine ocazii care aduc părinţii plecaţi la muncă în străinătate, acasă lângă copiii lor. Ce credeţi că ar trebui să se facă în sprijinul copiilor care cresc mai mult singuri şi care îşi văd atât de rar părinţii plecaţi departe de casă?

sabin2SD: Ca producãtor de film şi regizor, prin meseria pe care o am nu pot decât să observ un fenomen pe care ulterior să îl prezint cât mai bine pot, prin mijloacele de expresie ale filmului şi in limitele unei poveşti de ficţiune.

Şi prin acest demers să trag un semnal de alarmă asupra unor aspecte sociale pe care le întâlnim peste tot în ţară.

Nu sunt în măsură să propun o schimbare şi nici nu aş avea cum, dar se spune că la oprirea războiului din Vietnam ar fi contribuit şi câteva filme artistice emoţionante.

Pot doar să sper că în timp, va fi posibil ca românii să aibă un trai decent în ţară, alături de famiile lor.

RO: Când a luat-o regizorul Sabin dorohoi ultima dată de la capăt?

SD: Sunt nevoit să o iau de la capăt cu fiecare proiect nou pe care îl încep. Frumuseţea meseriei pe care mi-am ales-o îmi oferă această bucurie: există multe schimbări şi monotonia e aproape inexistentă.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.