Mirela Retegan, fondator Zurli: Dăm şi primim IUBIRE! Mirela Retegan, fondator Zurli: Dăm şi primim IUBIRE!
Pe Mirela Retegan o cunosc cam de 12 ani, timp suficient să ajung la concluzia că sigur a descoperit o poţiune magică cu ajutorul... Mirela Retegan, fondator Zurli: Dăm şi primim IUBIRE!

Pe Mirela Retegan o cunosc cam de 12 ani, timp suficient să ajung la concluzia că sigur a descoperit o poţiune magică cu ajutorul căreia râmâne mereu bucuroasă şi plină de speranţă. Altfel, nu-mi explic de unde atâta poftă de viaţă şi energie, într-un singur om! Care poftă de viaţă s-a materializat într-un proiect minunat numit Zurli, trupă care a luat fiinţă în 2007. Puţini mai sunt părinţii care nu ştiu a cânta, alături de copiii lor, celebrele cântece „Am o căsuţă mică”, „Numărătoarea” sau „Nu mă duc la grădiniţă”.

De la Mirela Retegan, fondatoarea Zurli, aflăm, în exclusivitate pentru TheTrends.ro, o lecţie minunată de viaţă, despre dragostea nemărginită faţă de copii şi despre secretul de a le transforma lumea într-un tărâm de poveste!

Raluca Oanţă: Sunteţi minunaţi, veseli şi plini de viaţă! Mirela Retegan, din ce alchimie a apărut Zurli?

Mirela Retegan: Zurli e despre Magia care apare când li se spune copiilor povestea potrivită! Am transformat educaţia formală, plictisitoare, într-un spectacol al imaginaţiei pe care copiii îl pot accesa oricând pentru a face lumea din jurul lor mai bună.

Dacă ne referim la succesul pe care îl avem în sufletele copiilor, cred că, în alchimia Zurli, dragostea mea pentru Maya, fetiţa mea, şi pentru toţi copiii lumii,  este elementul principal. De aici derivă dorinţa de a le face viaţa mai frumoasă învăţămintele mai uşor de inţeles.

Tot din dragostea pentru ei  rezultă  şi nevoia de a găsi reţete care să-i ajute pe oamenii mari să intre mai uşor în lumea celor mici; şi-apoi, în această alchimie intră şi formula prin care lăsăm copiii să-şi folosească imaginaţia însuşindu-şi lumea înconjurătoare pe măsura sufletului lor şi nu prin cântarul stabilit de tot felul de specialişti.

zurli3

RO: Trupa Zurli pare răspunsul la întrebarea cum să ne creştem frumos copiii într-o lume plină de agresivitate. Ce anume vă face pe voi atât de deosebiţi?

MR: Suntem primul teatru romanesc care am gândit spectacolele luând în calcul efectul „post spectacol”. Am integrat părinţii în lumea copiilor. Zurli e primul teatru privat din România cu poveşti 100% româneşti, cu personaje româneşti.

Ne-am aşezat spectacolele pe o platformă care să-i ajute pe copii să inveţe mai uşor, să relaţioneze cu cei din jur mai simplu şi să se simtă în siguranţă. Spectacolele noastre îi motivează să facă lucruri pe care, de obicei, le consideră „obligaţie”.

RO: Baieţelul meu nu ştia să stea încă în picioare, dar îşi lustruia pantofii, precum în coregrafia piesei Am o căşuţă mică. Care este secretul, cum reuşiţi să cuceriţi inima copiilor, teritoriu destul de greu de atins de un adult?

MR: Atunci când scriu un text am în faţa ochilor copiii şi părinţii. Le văd emoţia, bucuria, mirarea, reacţiile. Gândesc spectacolele pentru ei, pentru ceea ce îi face fericiţi.

Suntem simpli, direcţi, pe inţelesul tuturor. Suntem accesibili. Avem viată. Nu suntem nişte mascote. Ochii noştri comunică cu sala, feţele noastre zâmbesc, mâinile noastre îi îmbrăţişează pe cei pe care îi întâlnim.

La finalul spectacolului ne întâlnim cu ei, facem poze, ne pupăm, dăm autografe, până pleacă ultimul copil. Nu suntem simpli actori care prestează un act artistic.  Avem suflet. Trăim fiecare întâlnire cu multă emoţie. Dăm şi primim IUBIRE.

RO: În prezent, sunteţi în turneu prin ţară. Care este ruta bucuriei, în ce oraşe veţi avea spectacole?

zurli2MR: Tocmai am depăşit recordul de spectacori la Bacău. Peste 2000 de suflete ne-au aplaudat în Teatrul de Vară de acolo. Continuăm turneul şi, în plus, pregătim cea mai mare provocare a noastră şi din istoria teatrului românesc privat. Suntem prima trupă care îndrăzneşte un spectacol de pe cea mai mare scenă din România, Sala Palatului! Vrem să facem un super show.

Va fi un spectacol unic, o producţie mare şi scumpă, dar memorabilă.  Doamne Doamne ne trimite în continuare îngeri păzitori (am găsit sala liberă fix duminică, 31 mai, adică înainte de 1 iunie, ce cadou frumos!) semn că suntem pe drumul bun. Biletele sunt în vânzare deja la casieria Sălii Palatului şi pe Eventim.ro.

ROCe urmează după Zurli, Mirela Retegan?

MR: Zurli este copilul meu cu numărul 2. Nu exista „după”! O să-mi rămână în sânge şi după ce eu nu voi mai fi pe scenă . Sper sa trăiască veşnic şi să crească mare şi sănătos ( toate mamele vor asta pentru copiii lor).

În rest, ooooooo, am multă treabă! În primul rând, să mă bucur de fiecare zi alături de Maya şi de toţi oamenii minunaţi pe care viaţa mi i-a scos în cale.

Mă aşteaptă nişte cărţi care se cer scrise, mai am câteva proiecte frumoase care să coloreze şi să înveselească România, mai am nişte locuri de vizitat  Din fericire, îmi fac singură jucarii şi ca să-l citez pe prietenul meu Zoli Toth” noi suntem din categoria celor care dacă nu au de lucru, îşi inventează”!

  • Eric Victor

    05/04/2015 #1 Author

    Ce frumoasa echipa! Se bazeaza numai pe iubire!

    Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.