MWC 2015: Ericsson a testat noi caracteristici de funcționalitate 5G. FOTO & VIDEO MWC 2015: Ericsson a testat noi caracteristici de funcționalitate 5G. FOTO & VIDEO
Prima mea interacțiune cu Mobile World Congress de anul acesta a avut loc alături de echipa Ericsson. Mai bine zis în curtea interioara dintre două... MWC 2015: Ericsson a testat noi caracteristici de funcționalitate 5G. FOTO & VIDEO

ericsson_5G_mwc15 (5)Prima mea interacțiune cu Mobile World Congress de anul acesta a avut loc alături de echipa Ericsson. Mai bine zis în curtea interioara dintre două hale imense unde Ericsson a demonstrat cum 5G poate revoluționa industria grea. Altfel spus, am asistat la o demnostrație live în care echipa Ericsson Research a demonstrat tuturor celor prezenți cum se pot controla, de la distanță, excavatoare de mare tonaj. Iar demonstrația a testat limitele tehnologiilor de rețea existente deja, subliniind, totodată, potențialul extraordinar al tehnologiei 5G

Dacă 4G a reprezentat o evoluție firească a standardelor de rețelistică, trecerea către 5G va necesita un plus de inovație și un nou mod de gândire în contextul tehnologiei mobile. De aceea, deși standardele 5G nu au fost încă definite, iar primele rețele comerciale sunt așteptate abia în 2020, Ericsson testează deja caracteristici de funcționalitate 5G și moduri de operare ce vor fi vitale pentru adoptarea la scară largă a acestui tip de comunicații.

Un exemplu în acest sens a fost demonstrația realizată de Ericsson în timpul Mobile World Congress prin care membrii echipei au putut controla, în timp real, prin intermediul unor conexiuni mobile 4G de mare viteză, un excavator aflat la sute de kilometri distanță.

Astfel, dintr-un scaun comod, cu ajutorul unui headset de realitate virtuală Oculus Rift, vizitatorii au fost „transportați” în Suedia și au putut controla cu un set de joystick-uri realiste brațul uriaș al unui excavator Volvo real. În viitor, datorită vitezelor sporite de transfer de date, dar și a stabilității rețelelor 5G, astfel de moduri de a opera va deveni obișnuit, schimbând industrii și aducând noi beneficii de cost și siguranță a personalului. VIDEO

Vezi și: Acasă la Ericsson: demonstrații ale soluțiilor de 4G IP și discuții despre … 5G!

Chiar dacă implementarea rețelelor 5G la nivel comercial este preconizată pentru anul 2020, Ericsson a atins deja viteze de 5 Gbps și în cadrul altor demonstrații a tehnologiei pre-standard 5G. Această performanță va fi importantă pentru a acoperi creșterea exponențială a traficului de date mobile și pentru a facilita apariția unor aplicații M2M de ultimă generație. Testul a avut loc în laboratorul Ericsson din Kista, Suedia, în prezența celor mai mari operatori din Japonia și Coreea de Sud, NTT DOCOMO, respectiv SK Telecom.

Demonstrația făcută de Ericsson a însemnat folosirea unui concept nou și inovator de interfață radio și a tehnologiei MIMO (Multiple-Input Multiple-Output) pentru a atinge aceste rezultate record. Activitatea Ericsson legată de dezvoltarea rețelelor 5G include și folosirea unei tehnologii noi pentru antene, care să permită lățimi de bandă mai mari, freczvențe mai înalte și intervale de timp mai mici de transmisiune. Stațiile radio de bază construite cu unități radio și BBU (baseband units) au fost dezvoltate special pentru testele 5G. Un rol important l-au jucat și tehnologia small cells încorporată în rețele heterogene, noile fecvențe (inclusiv cea de 15 GHz) și transmisiile backhaul de mare viteză și capacitate.

Cu viteze mai mari, timpi de așteptare mai mici și performanță îmbunătățită în zonele dens populate, 5G reprezintă o evoluție în ceea ce privește îmbunătățirea experienței utilizatorului și va permite dezvoltarea de noi aplicații device-to-device și M2M care vor avea impact atât asupra consumatorilor, cât și asupra industriei. Deși standardele 5G sunt încă în stadiu incipient de dezvoltare și încă rămâne de analizat ce spectru se va aloca pentru acestea, demonstrația făcută de Ericsson este o dovadă a vizunii companiei și a capabilităților tehnologice de top.

  • Eric Victor

    05/04/2015 #1 Author

    Cat de mult a evoluat tehnologia! Nici nu vreau sa ma gandesc ce vor prinde copii nostri! Dezvoltarea continua poate duce si la colaps la un moment dat!

    Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.