Dacă vă numărați printre cei care se deplasează zilnic cu mașina la locul de muncă, iar orele petrecute în trafic vi se par o...
smart carDacă vă numărați printre cei care se deplasează zilnic cu mașina la locul de muncă, iar orele petrecute în trafic vi se par o corvoadă, avem vești bune: va veni o vreme când vă veți putea relaxa în drum spre serviciu și veți avea posibilitatea de a vă ocupa de activitățile personale, totul în timp ce mașina vă va duce singură, și mai ales în siguranță, la job.

Acestea sunt doar câteva dintre beneficiile mașinilor smart, care nu au nevoie de un șofer pentru a se deplasa pe șosele. În plus, din moment ce mașina vă poate lăsa la locul de muncă, la bancă sau la magazinul de unde vreți să vă faceți cumpărăturile și poate pleca singură la plimbare, nu vor mai exista nici ambuteiaje sau coloane de automobile parcate unul lângă altul pe câte o bandă întreagă.

Auto & Tech Trends: Apple vrea mașini electrice în următorii 5 ani

Avantajele de mai sus sunt doar câteva identificate într-un studiu al companiei de consultanță McKinsey (citat de USA Today), care a dorit să vadă modul în care vehiculele autonome ne pot influența viețile. Răspunsul scurt este următorul: schimbările vor fi radicale și totul se va întâmpla în câteva decenii.

Astfel, potrivit celor la McKinsey, cei mai avizi fani ai mașinilor autonome ar putea ajunge să se plimbe la bordul lor în următorii 10-15 ani, adopția la scară largă a acestui gen de autovehicule fiind progranozată pentru 2040.

În cursa pentru realizarea mașinilor self-driving s-au înscris atât giganți din industria auto, cât și companii de tehnologie. De exemplu, cei de la Nissan vor să scoată o mașină self-driving în următorii cinci ani, iar Google are deja o întreagă flotă de acest gen în teste.

CES 2015: cum arată maşina viitorului în viziunea constructorilor germani?

De altfel, o bună parte din ediția din acest an a târgului Consumer Electronics Show de la Las Vegas a avut în prim plan realizările făcute în direcția mașinilor smart. Companii mari precum Mercedes Benz sau Audi au deja primele prototipuri pe acest segment.

Iar beneficiile nu sunt de ignorat: pasagerii ar putea să-și petreacă cele 50 de minute zilnice de navetă (timpul mediu pe care îl petrece, zilnic, o persoană în mijloacele de transport) lucrând, relaxându-se sau distrându-se. În plus, parcările ar deveni mult mai goale, o mașină putând să se întoarcă în propriul garaj după ce și-a lăsat pasagerii. Nu mai vorbim despre reducerea numărului de accidente, o mașină smart eliminând posibilitatea unor erori umane, ceea ce s-ar traduce în mai puține vieți pierdute și o reducere a cheltuielilor pentru plata daunelor de 190 de miliarde de dolari doar la nivelul SUA.

  • Eric Victor

    05/04/2015 #1 Author

    Cu o astfel de masina, m-as putea vedea luad permisul si pe mine chiar conducand! Este o masina de care as avea nevoie pentru a putea conduce si a ajunge in trafic fara a sta cu grija ca voi lua toate masinile de pe strada la rand!

    Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.