Un vârf de vânzări prost gestionat, în care magazinul nu este pregătit cu stocurile necesare și capacitate logistică suficientă, poate provoca pierderi semnificative, în...
online shoppingUn vârf de vânzări prost gestionat, în care magazinul nu este pregătit cu stocurile necesare și capacitate logistică suficientă, poate provoca pierderi semnificative, în ciuda vânzărilor ridicate de moment.

Potrivit estimărilor realizate de Frisbo, prima platformă de e-fulfillment de pe piața locală, dacă apar sincope și erori în livrări, este afectată direct retenția clienților, unde și o scădere de doar 3% este imensă.

În perioadele cu vârf de vânzari pentru comerțul online, precum Black Friday sau 1-8 martie, unul dintre riscurile frecvente cu care se confruntă magazinele online este întreruperea stocului pe anumite produse, fapt ce conduce, implicit, la pierderea de comenzi. Pentru a evita astfel de situații, specialiștii Frisbo recomandă o estimare cât mai realistă a volumului de vânzări.

„O estimare cât mai bună a vânzărilor îl poate ajuta pe manager să prevadă stocurile necesare și să le procure din timp. Estimările se fac pe baza istoricului, însă și a mișcărilor pieței. E-commerce-ul românesc crește, însă, semnificativ, de la an la an, iar asta înseamnă că estimarea bazată exclusiv pe experiența din anul anterior poate fi insuficientă”, explică Bogdan Colceriu, CEO Frisbo.

Potrivit acestuia, stocul de marfă în perioadele de vârf poate fi ușor dublat sau triplat, vânzările pe perioada campaniilor puternice putând fi și de 10 ori mai mari față de restul anului.

„Pentru orice magazin online, gestionarea perioadelor de vârf este o provocare foarte mare. Creșterea numărului de comenzi procesate determină un efect direct proporțional în nevoia de oameni și spatiu. De aceea, în țările vestice, este deja o obișnuință ca magazinele mari să lucreze atât cu logistica proprie, cât și cu e-fulfilleri pentru a suplini resursele”, afirmă Colceriu.

Un alt risc specific vârfului de vânzări este timpul de livrare promis clientului final. Pentru că majoritatea magazinelor online își asumă un termen de livrare de 24 sau 48 ore către clienți, acestea riscă probleme la nivelul calității serviciilor. Specialiștii Frisbo afirmă că întârzierile și erorile sunt tipice în astfel de cazuri, iar brand-ul are de suferit tocmai datorită succesului său.

Mai mult, dacă apar sincope și erori în livrări, deja brandul în sine este afectat, iar pierderea pe termen lung poate fi semnificativă.

Frisbo este prima platformă de e-fulfillment de pe piața locală, lansată la începutul anului de Okian, unul dintre principalii comercianți de carte din România, cu o investiție de 500.000 de euro. Încă de la lansare, Frisbo a preluat gestiunea a două magazine online: recentul lansat Leonardo.com.ro și magazinul de carte Okian.ro, alături de noua sa extindere în SUA, Okian.com.

E-fulfillment este serviciul prin care un operator preia tot procesul de onorare a comenzilor în numele unui magazin online, de la depozitare, la preluare de comenzi, împachetare și livrare sau chiar gestionare website, bazându-se pe sisteme cloud de gestiune, raportare și urmărire a comenzilor.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.