De dieta astronauţilor NASA se ocupă specialiştii în nutriţie de la centrul Johnson Space Center, din Houston, informează CNN, citat de Mediafax.ro. Maya Cooper, care face...

nasa food spaceDe dieta astronauţilor NASA se ocupă specialiştii în nutriţie de la centrul Johnson Space Center, din Houston, informează CNN, citat de Mediafax.ro. Maya Cooper, care face parte din echipa de specialişti responsabilă pentru crearea a 40 la sută din alimentele trimise în spaţiu astronauţilor, declară că se încearcă obţinerea unui echilibru între crearea unui confort asemănător celui de acasă şi alimentele sănătoase.

Potrivit specialiștilor în nutriție, astronauţii plecaţi în spaţiu au nevoie să consume în jur de 3.000 de calorii pe zi, deoarece ei fac multă gimnastică pentru a-şi menţine un tonus muscular bun. Astfel că alimentele trimise trebuie să fie pline de vitamine, însă, în acelaşi timp, trebuie să fie apetisante din punct de vedere vizual.

În cultura populară, mâncarea astronauţilor variază între diverse lichide sau vâscozităţi şi o pilulă “magică” ce conţine numărul de calorii necesar pentru o zi. În realitate, după ce în primii ani ai programului spaţial NASA s-au experimentat diverse produse “semilichide” introduse în tuburi asemănătoare cu pasta de dinţi sau alimente sub formă de cuburi mici cu gelatină, pentru a se evita împrăştierea acestora, în prezent lucrurile stau cu totul altfel.

Printre alimentele trimise în spaţiu se numără curry cu peşte indian, chiftele cu crab, brioşe cu ciocolată sau pandişpan cu lămâie.

Cel puțin 200 de astronauţi din 15 ţări au vizitat în ultimii 15 ani Staţia Spaţială Internaţională (ISS), care şi-a început aventura pe orbita Terrei în noiembrie 2000.

Sursa foto: www.gurumed.org

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.