Realizat după întâmplări reale şi având 8 nominalizări la Premiile Oscar, „Jocul Codurilor” prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou...

Afis_Jocul CodurilorRealizat după întâmplări reale şi având 8 nominalizări la Premiile Oscar, „Jocul Codurilor” prezintă povestea lui Alan Turing (Benedict Cumberbatch), matematician, criptanalist şi erou de război, pionier al tehnologiei moderne a calculatoarelor. Alături de un grup restrâns de specialişti, el a reuşit spargerea unui cod aşa-numit „de nespart” al maşinăriei Enigma a Germaniei, în al Doilea Război Mondial. Filmul „The Imitation Game / Jocul Codurilor” este distribuit de Forum Film România şi a avut premiera pe 30 ianuarie 2015.

Povestea cât se poate de adevărată, dar mai puţin cunoscută a criptanalistului Alan Turing s-a răspândit cu viteză printre membrii comunităţii de la Hollywood în decembrie 2011. Teddy Schwarzman, directorul casei de producţie Black Bear Pictures, a fost atras de această poveste imediat: „A reprezentat un moment care a schimbat cursul evenimentelor, este important din punct de vedere istoric şi are un personaj central neînţeles. Scenariul oferea imediat imaginea filmului şi era scris foarte inteligent, cu un dialog stilizat şi care punea în lumină personajele.”

„Este o poveste de viaţă extraordinară”, spune scenaristul Graham Moore. „Este genul de poveste pe care n-ai cum s-o inventezi, n-ar fi fost credibilă. O persoană care să treacă prin atâtea evenimente tragice, o asemenea persoană să fie un geniu, un erou în timpul războiului, o persoană care a inventat calculatorul, care a fost persecutat de către Guvern pentru că era homosexual, şi care apoi s-a sinucis. Sunt de fapt mai multe filme într-unul singur. E şocant, dar adevărat.”

Din punct de vedere tematic, Schwarzman s-a identificat cu scenariul: „Îi apreciez pe neadaptaţi, pe cei care gândesc, care fac lucruri văzute de alţii drept incredibile sau superficiale sau care nu sunt corecte, dar care cu o îndârjire extraordinară găsesc o modalitate de a avea un ecou puternic. Aceasta este poveste unui bărbat care a făcut un lucru care a avut impact supra generaţiilor care i-au urmat.”

Producţia s-a filmat în Anglia, pe durata a opt săptămâni, în Londra, Oxfordshire, Buckinghamshire şi Dorset, inclusiv în clădirea în stil Victorian în care a locuit ofiţerul Ian Fleming, o bază dezafectată a Aviaţiei Regale, staţia King’s Cross, Şcoala Sherborne unde tânărul Turing a învăţat şi Parcul Bletchley, centrul decodificărilor, plus câteva interioare filmate în studiourile HDS/CHAK89 în Middlesex.

Filmul a fost nominalizat anul acesta la 8 Premii Oscar, la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Morten Tyldum), Cel mai bun actor în rol principal masculin (Benedict Cumberbatch), Cea mai bună actriţă în rol secundar feminin (Keira Knightley), Cel mai bun scenariu adaptat (Graham Moore), Cel mai bun montaj (William Goldenberg), Cea mai bună scenografie (Maria Djurkovic), Cea mai bună coloană sonoră originală (Alexandre Desplat).

Regizat de Morten Tyldum, cu un scenariu de Graham Moore, filmul îi mai are în distribuţie pe Matthew Goode, Rory Kinnear, Allen Leech, Matthew Beard, Charles Dance şi Mark Strong.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.