Firma de consultanță Euromonitor International a lansat recent clasamentul pe 2013 al celor mai apreciate și vizitate orașe ale lumii. Topul este realizat în...
travelFirma de consultanță Euromonitor International a lansat recent clasamentul pe 2013 al celor mai apreciate și vizitate orașe ale lumii. Topul este realizat în funcție de numărul de sosiri ale turiștilor străini –atât a celor de leisure cât și a celor care călătoresc pentru afaceri – și prezintă importanța acestor orașe în industria internațională de turism. De fapt, aceste 100 de orașe aflate în topul Euromonitor au înregistrat cu 5,4% mai multe sosiri în 2013 decât media mondială a industriei de turism – 4,8%.

Asia ia partea leului

hong kong

Hong Kong

Peste o treime dintre orașele aflate în top 100 sunt din zona Asiei, marcând astfel un interes sporit din partea turiștilor pentru această regiune. Spre exemplu, 6 dintre orașele din top 10 sunt din Asia, primele trei poziții în clasament rămânând neschimbate comparativ cu datele pentru 2012: Hong Kong (25,5 milioane turiști), Singapore (22,4 milioane turiști) și Bangkok (17,4 milioane de turiști). De altfel, Bangkok a înregistrat și cea mai mare creștere în rândul primelor 10 orașe ale lumii, de 10,4% comparativ cu 2012.

Travel trends: alte 10 superbe “rooms with a view”….şi inspiraţie pentru luna de miere! – Galerie foto

Cele mai mari orașe din India, Delhi și Mumbai, au raporat creșteri de 27%, respectiv 22% în 2013, primind circa 3,6 milioane de turiști fiecare. Unul dintre motivele pentru care călătorii internaționali ar fi putut alege aceste două orașe este depreciere monedei locale față de dolar, sejururile fiind mai ieftine pentru cei din străinătate.

Stelele Orientului Mijlociu

Bahrain, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au orașe în top 100. Dubai, steaua regiunii, a totalizat 10,5 milioane de sosiri în 2013, cu 7% mai multe ca în anul precendent. Autoritățile din EAU au făcut mari eforturi în ultimii ani pentru a promova destinația ca una pentru familie, beneficiari, pe lângă Dubai, fiind și emiratele din zonă, Abu Dhabi și Sharjah, de asemenea prezente în clasament. În plus, aceste destinații au atras și o bună parte dintre turiștii care obișnuiau să meargă în Egipt.

Trends: 23 de străzi de poveste – Galerie foto!

Arabia Saudită este în clasamentul 100 cele mai vizitate orașe ale lumii cu 3 destinații: Mecca, East Province și Riyadh. Pelerinajele la Mecca au adus în 2013 circa 7,5 milioane de persoane.

În Qatar, Doha primește premiul pentru cea mai mare creștere a numărului de turiști în 2013, plus 21,2%, până la nivelul de 3,8 milioane. Cele mai multe sosiri au fost ale turiștilor de business, însă segmental de leisure începe să crească și în această zonă.

Doha

Doha

Europa curtează turiștii ruși și chinezi

Londra și Paris rămân orașele vest-europene care atrag cele mai multe sosiri ale turiștilor internaționali, cu 16,8 milioane și 15,2 milioane, fiind clasate pe locurile 4 și 5 în topul Euromonitor.

Travel trends: 10 destinaţii de vacanţă pentru 2015

Antalya, una dintre cele mai atractive zone turistice din Turcia, alături de Istanbul și Artvin, ocupă locuri importante în clasament (Antalya, locul 10, Istanbul, locul 11). Iar printre cei mai fideli turiști ai acestor regiuni se află cei din Rusia, Antalya găzduind circa 75% din totalul turiștilor ruși care vizitează Turcia. Motivul: pentru șederile care nu depășesc 60 de zile în Turcia, rușii nu au nevoie de viză, așa că frumoasele stațiuni Kemer, Belek, Side sau Alanya sunt foarte populare în rândul lor.

La nivel European, cea mai mare rată de creștere a fost înregistrată de Zurich – 23,6% – orașul primind 2,26 milioane de turiști în 2013. Printre cei mai fideli călători, cei din China și Rusia.

Biserica Stavropoleos, Bucureşti

Biserica Stavropoleos, Bucureşti

În ceea ce privește țara noastră, București se află pe locul 71 al clasamentului Euromonitor, Capitala noastră atrăgând circa 2,4 milioane de turiști străini, cu 3,8% mai mulți ca în 2012.

Piețe sursă

Cum numărul turiștilor chinezi care aleg să descopere cele mai importante destinații din lume este în creștere continuă, în următorii 3 ani, China ar putea detrona Germania ca și principal piață pentru călătoriile internaționale. În acest moment, chinezii se arată destul de deschiși pentru noi aventuri, călătorind tot mai departe de continentul asiatic, deseori pe cont propriu.

În 2013, totuși, a doua cea mai mare piață sursă de turiști a fost SUA. Un climat economic mai bun, un dolar puternic combinat cu reducerea prețurilor pentru carburanți reprezintă motoare importante pentru sporirea numărului de turiști americani care aleg să călătorească în afara granițelor. Asta nu înseamnă că orașele americane nu sunt și ele în topul celor mai vizitate orașe ale lumii.

Dacă americanii merg în Europa de Vest sau în insulele din Caraibe, ceilalți turiști sunt dornici să viziteze New York-ul ( locul 7, cu 11,8 milioane de sosiri), Miami (locul 20, cu 6,2 milioane de sosiri), sau Las Vegas (locul 23, cu 6 milioane de sosiri).

New York City, SUA

New York City, SUA

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.