Un raport recent al Eurostat arată faptul că în 2014, numărul nopților petrecute în structurile de primire turistică a crescut cu 6,9% în Grecia...
Santorini, Greece

Santorini

Un raport recent al Eurostat arată faptul că în 2014, numărul nopților petrecute în structurile de primire turistică a crescut cu 6,9% în Grecia – comparativ cu 2013 -, la un total e 98,3 milioane. Dintre acestea, 77,3 milioane au fost ale turiștilor non-rezidenți, adică 79% (numărul acestora a crescut cu 8% raportat la numărul total).

La nivelul Uniunii Europene a fost înregistrat un număr record de 2,7 miliarde de înnoptări, în creștere cu 1,7% față de 2013, primele două locuri în clasament fiind ocupate de Franța (cu 403 milioane de înnoptări, în scădere cu 1,2% față de 2013), și Spania (401 milioane înnoptări, plus 3,1%).

Urmează Italia, care a raportat 370 de milioane de înnoptări (minus 1,8%) și Germania, cu 366  milioane de înnoptări (plus 2,9%).

România se află la coada clasamentului, cu doar 18% dintre înnoptări venind din partea non-rezidenților. Țara noastră a înregistrat 20,4 milioane de înnoptări, 3,8 milioane venind de la turiștii din străinătate.

Meteora, Grecia

Meteora

Însă ce se va întâmpla în patria lui Sofocle după învestirea noului cabinet? Grecia s-a aflat anul trecut pe locul 7 ca număr de nopţi petrecute de turişti în structurile de primire turistică în rândul ţărilor care fac parte din Uniunea Europeană. Deşi raportul Eurostat nu face distincţia între unităţile de cazare care oferă servicii all inclusive şi cele tradiţionale, aşteptăm cu interes să vedem cum vor impacta deciziile din industria de travel datele din acest an referitoare la numărul turiştilor şi al nopţilor pe care aceştia le vor petrece în hotelurile, resorturile şi pensiunile din Grecia.

Trends: 23 de străzi de poveste – Galerie foto!

Deja, noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, și-a declarat intenția de a adopta o serie de măsuri fiscale care ar urma să aibă un impact asupra hotelerilor care pun la dispoziția turiștilor servicii all inclusive.

Chiar dacă acest gen de servicii aduc circa 2 miliarde de euro anual industriei de turism din Grecia – din totalul de aproximativ 16 miliarde de euro pe care țara îi încasează din travel -, noul guvern vrea să descurajeze acest sistem pentru a facilita revenirea la turismul tradițional. Astfel, potrivit informațiilor citate de Daily Mail, Tsipras, liderul partidului de extemă stânga Syriza care a câştigat alegerile de duminică din Grecia, consideră că serviciile all-inclusive îndepărtează turiştii de economia locală, ţinându-i în incinta hotelurilor şi departe de micile afaceri, pe care noul guvern plănuiește să le ajute.

Noul regim guvernamental nu vrea să interzică total sistemul all-inclusive, ci să încurajeze modelul vacanţelor tradiţionale, în care vizitatorii folosesc barurile tradiţionale, restaurantele şi atracţiile locale.

De altfel, noul ministru al Economiei, Infrastructurii, Industriei Navale și Turismului din Grecia, George Stathakis, a declarat recent, în cadrul ceremoniei de învestire, faptul că se plănuiește recalcularea datoriilor operatorilor privați. În plus, politica ministerului său va fi de a reorienta prioritățile la nivel economic, care “se bazau până acum pe privatizări și operarea magazinelor”. Astfel, ministerul își propune să încurajeze micii înreprinzători și să extindă programele de investiții orientate către IMM-uri.

Lefkada

Lefkada

Potrivit președintelui patronatului grec din turism, Andreas Andreadis, măsura pe care guvernul vrea să o adopte, de a mări TVA-ul pentru structurile cazare, ar fi “o sinucidere curată” pentru industria de travel.

Grecia are în prezent câteva sute e unități hoteliere care oferă servicii all inclusive, deși țara nu se bate de la egal la egal cu alte destinații recunoscute pentru acest gen de servicii precum Turcia sau Egipt. Însă, oficialii din turism sunt de părere că odată îngrădit acest segment, țara va pierde o importantă cotă de piață pe nișa all inclusive.

Serviciile all inclusive din Grecia sunt căutate în principal de familiile care doresc să economisească bani pentru cazare și mese, pachetul fiind mult mai atractiv.

Grecia se află, de foarte mulți ani, printre destinațiile preferate de vacanță și în cazul românilor. Circa 250.000 de persoane merg anual în stațiunile grecești, însă, ponderea celor care aleg serviciile all inclusive în Grecia este destul de mică, cei mai mulți turiști români fiind interesați de culoarea locală a destinației pe care o aleg.

 

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.