Românii acordă tot mai multă atenție cheltuielilor de sărbători și caută să-și planifice și să-și optimizeze bugetul. 64% dintre respondenții unui sondaj online au declarat...

Chic Ville_Craciun_3Românii acordă tot mai multă atenție cheltuielilor de sărbători și caută să-și planifice și să-și optimizeze bugetul. 64% dintre respondenții unui sondaj online au declarat că planifică din timp cheltuielile de sărbători și fac tot posibilul să se încadreze în buget, iar aproximativ o treime vor face sporadic cumpărăturile de sărbători, care includ coșul de cumpărături pentru Crăciun, cadourile și alte achiziții specifice, chiar dacă se așteaptă să depășească bugetul disponibil.

Coșul de cumpărături va presupune un buget similar cu cel al oricărei alte săptămâni din an pentru 44% dintre respondenți, în timp ce 33% se așteaptă să cheltuiască cel puțin dublu față de coșul săptămânal obișnuit.

Pentru cadourile de sărbători, 36% dintre respondenți au spus că vor aloca aproximativ o treime din veniturile lunare ale familiei. În același timp, 37% dintre ei vor cheltui sub 10% din veniturile lunare, întrucât au economisit și au planificat din timp bugetul pentru a acoperi aceste cheltuieli. 15% dintre respondenți susțin că vor aloca un buget de cel puțin jumătate din veniturile lunare ale familiei pentru cadourile de sărbători, iar 12% au spus că se vor împrumuta pentru a-și echilibra bugetul de sărbători.

Peste 66% dintre participanții la sondaj nu vor pleca în vacanță în acest an și vor petrece sărbătorile în familie, în timp ce un sfert dintre respondenți spun că au planificat din timp vacanța de iarnă, au economisit și au căutat oferte speciale și reduceri pentru biletele de avion și cazare.

Sondajul Siguranță Financiară confirmă interesul românilor pentru optimizarea bugetului de sărbători și planificarea eficientă a cheltuielilor. Educația financiară este una dintre prioritățile strategiei noastre de investiție în comunitate și vom continua să dezvoltăm platforma www.sigurantafinanciara.ro pentru a răspunde nevoii de informare a românilor și a-i ajuta să ia decizii financiare în cunoștință de cauză”, a declarat Viktor Boczán, directorul general al Provident Financial România.

Sondajul a fost realizat online la inițiativa Provident Financial România.Chestionarul a fost completat pe www.sigurantafinanciara.ro de 640 de respondenți din toată țara în perioada 12 noiembrie – 15 decembrie 2014. Siguranță Financiară este un centru online de resurse de educație financiară și antreprenorială, lansat în octombrie 2013 cu susținerea companiei de credite de consum Provident Financial România.

Infografic - Buget de Craciun

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.