Travel trends: explorând Berlinul, la 25 de ani după căderea zidului Travel trends: explorând Berlinul, la 25 de ani după căderea zidului
Aud constant faptul că germanii sunt prea serioşi. Într-adevăr, sunt. Sunt serioşi în ceea ce priveşte noţiunea de punctualitate, când vine vorba despre ceea... Travel trends: explorând Berlinul, la 25 de ani după căderea zidului
berlin (18)Aud constant faptul că germanii sunt prea serioşi. Într-adevăr, sunt. Sunt serioşi în ceea ce priveşte noţiunea de punctualitate, când vine vorba despre ceea ce fac în decursul unei zile la job, când administrează o afacere sau chiar şi atunci când afişează orele de sosire/plecare ale mijloacelor de transport în comun.

Însă în seara de 9 noimebrie, când berlinezii – şi nu mai ei – au sărbătorit un sfert de secol de libertate, de progres, germanii nu au mai fost serioşi.

Au râs, au povestit şi s-au bucurat cu cele câteva sute, dacă nu mii, de oaspeţi din alte ţări, fie că eram noi, românii aflaţi într-o scurtă vacanţă la Berlin, sau italienii, francezii, spaniolii sau americanii cu care ne întâlneam zilnic în metrou.

Le-am observat emoţia în priviri în momentele în care baloanele din acel zid simbolic care a tăiat în două oraşul s-au ridicat în memoria victimelor regimului comunist. O emoţie pe care o simţeau atât cei de o vârstă cu noi, care au amintiri mai mult sau mai puţin vagi despre acea perioadă, dar mai ales cei care erau de-o vârstă cu bunicii sau părinţii noştri, care într-o zi, au fost despărtiţi de cei dragi, de lumea pe care o cunoşteau, printr-un zid. Un zid pe care nu au încetat niciodată să încerce să-l dărâme.

Acum, la 25 de ani de la reunificarea Berlinului, oraşul este unul dintre motoarele economice ale Germaniei. În 2013, PIB-ul oraşului a crescut cu 1,2% (rata de creştere în ţară a fost de 0,6%), până la 109,2 miliarde de euro, oraşul fiind un hub, la nivelul zonei Euro, pentru investiţii şi relocări ale unor business-uri internaţionale. În plus, în vara acestui an, şomajul a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani: 11%.

În ceea ce priveşte sectorul turismului, Berlin a avut peste 11 milioane de vizitatori în 2013, cu aproape 27 de milioane de înnoptări în cele 786 de hoteluri.

La doi ani după prima mea vizită – destul de rapidă, aş putea spune – am regăsit un Berlin într-o continuă schimbare, care însă, nu i-a afectat aproape deloc planul urbanistic care îi conferă o oarecare unicitate (străzi cu câte trei benzi pe sens, trotuare largi şi piste pentru biciclişti foarte bine delimitate, clădiri care respectă regimul de înălţime al zonelor).

Ce orașe intră în TOPUL destinațiilor de iarnă ale românilor

Autorităţile au decis extinderea unei linii de metrou care pleacă de la gara centrală – Hauptbahnhof – spre centrul cultural şi istoric al oraşului (în prezent, sunt deschise două staţii ale noii magistrale, Reichstag şi Poarta Brandenburg, fiind  încă în construcţie alte staţii care vor face legătura cu Insula Muzeelor).

Şi pentru că am amintit despre muzee, trebuie să vă mai spun că Muzeul Pergamon – care are o colecţie impresionantă de artă şi arhitectură asiriană, etruscă şi babiloniană – este în curs de modernizare şi consolidare, o întreagă aripă fiind închisă (nu vă faceţi griji, aveţi încă destule lucruri de văzut), iar la o oarecare distanţă de muzeu, constructorii germani lucrau la inaugurarea unui nou centru cultural.

Dacă vă propuneţi ca vacanţa voastră să fie una culturală şi aveţi în plan să vizitaţi muzeele din Berlin, înarmaţi-vă cu răbdare şi pantofi confortabili! Aveţi de ales dintr-o multitudine de muzee (al Tehnicii, de Istorie Naturală, Galeria Naţională, Muzeul Mode, Muzeul de Egiptologie, Altes Museum, Neues Museum, etc.) în care puteţi petrece câteva ore bune vizionând toate exponatele. Vestea bună este aceea că au garderobă, unde puteţi scăpa de toate lucrurile grele, băncuţele pe care puteţi să vă odihniţi sunt la tot pasul, iar câteva muzee au şi o cafenea în care vă puteţi relaxa la final.

Travel trends: de ce să vizitezi Germania şi un mic concurs

Un pont rapid: nu există taxă foto (am plătit 3 euro pentru foto doar la Palatul Charlottenburg), singura cerinţă a curatorilor muzeelor fiind de a face fotografii fără să folosiţi bliţul.

În plus, dacă pe lista obiectivelor de vizitat se află şi cupola Reichstag-ului, este bine să faceţi o rezervare înainte de a pleca în concediu. Lista vizitatorilor este destul de plină, de obicei nefiind locuri libere câteva zile la rând, şi riscaţi să nu intraţi.

Dacă vreţi să faceţi shopping la Berlin, magazinele sunt aproape la tot pasul, însă brandurile – fie că sunt de lux sau mass-market, ca de exemplu Hermes, Louis Vuitton, Prada, Burberry, Michael Kors, Apple, Zara, C&A, H&M – au la dispoziţie un bulevard întreg în cartierul Charlottenburg:  Kurfurstendamm.

Puteţi lua o pauză de cafea într-un Starbucks – foarte popular în Berlin – sau într-un restaurant cu specific bavarez.

Travel tips:

– taxa intrare muzeu: de la 16 euro

taxa foto: gratuit

– preţ masă restaurant cu specific: de la 40 de euro/2 persoane

– pizza: de la 6 euro/persoană

– cafea Starbucks: de la 5 euro/persoană

– City Pass 5 zile pentru toate mijloacele de transport în comun: 30 euro/persoană (compostat la prima utilizare)

– bilet transport în comun: 2,6 euro/persoană/călătorie 

– cazare hotel Tryp by Windham: 177 euro/cameră/5 nopţi

Sfatul nostru: dacă nu aţi vizitat încă Berlinul, cu siguranţă ar trebui pus pe lista de must see! Pentru moment, vă lăsăm să îl descoperiţi într-o galerie foto.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.