Faptul că Macintosh a ajuns trimestrul trecut să aibă cea mai mare cotă de piaţă din lume a dus Apple pentru prima oară în...
appleFaptul că Macintosh a ajuns trimestrul trecut să aibă cea mai mare cotă de piaţă din lume a dus Apple pentru prima oară în clasamentul celor mai puternici 5 vânzători de calculatoare, potrivit celor mai recente date colectate de compania de cercetare de piaţă IDC.

Astfel, livrările de Mac-uri sunt estimate a fi crescut cu 8,9% în cel de-al treilea trimestru al anului 2014, la aproape 5 milioane de unităţi. Pentru Apple a fost suficient de bine pentru a detrona Asus şi a ajunge pe locul 5 în top, cu o cotă globală de piaţă de 6,3%.

Deşi în Statele Unite Apple a fost constant printre primii producătoru de PC-uri de pe piaşă, acelaşi lucru nu s-a întâmplat şi în restul lumii, unde piaţa a fost dominată de calculatoare mai ieftine şi bazate de sistemul de operare Windows.

Însă un refresh adus modelelor MacBook Air şi Pro se pare că a adus gigantul american din nou în atenţia întregii lumi. Compania s-a concentrat mai mult pe un adaos de valoare adus produselor sale şi se pare că a tras lozul câştigător. În plus, linia MacBook Air porneşte acum de la 899 de dolari, fiind cele mai accesibile notebook-uri produse vreodată de Apple.

steve-jobs-macintosh3La nivel internaţional, livrările de PC-uri au scăzut cu circa 1,7%, însă primii cinci jucători au înregistrat creşteri comparativ cu perioada similară a anului trecut. Lenovo este în continuare pe primul loc cu 15,7 milioane de unităţi livrate, urmat de HP, cu 14,7 milioane de unităţi, Dell – 10,4 milioane de unităţi – şi Acer – 6,6 milioane de unităţi.

Rezultatele IDC sunt puţin diferite de cele prezentate mai devreme de concurenţii de la Gartner, care sunt de părere că Asus şi-a păstrat poziţia a cincea în clasament, cu 5,8 milioane de PC-uri livrate în al treilea trimestru al acestui an.

În ceea ce priveşte rezultatele de pe piaţa internă, Apple este pe locul 3 în preferinţele americanilor, după HP, care a vândut 4,8 milioane de PC-uri (cotă de piaţă de 27,7%), şi Dell, cu 4,1 milioane de unităţi vândute (24% cotă de piaţă). Apple a vândut domestic 2,2 milioane de calculatoare, având o cotă de piaţă de 13%.

În acelaşi timp, analiştii Gartner sunt de părere că Apple a vândut în SUA ceva mai multe calculatoare – 2,4 milioane de unităţi – şi are o cotă de piaţă de 14,3%.

Pe 20 octombrie Apple va prezenta propriile cifre şi rezultate obţinute în cel de-al patrulea trimestru al anului fiscal 2014. Comparativ, în urmă cu un an, compania anunţa livrări de 4,6 milioane de unităţi, ceva mai puţin faţă de 2012 – 4,9 milioane de unităţi.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.