Conform rezultatelor unui nou studiu, o tehnologie inovatoare de testare ar putea reduce durata spitalizării cu până la opt zile și costurile anuale aferente...

abbotConform rezultatelor unui nou studiu, o tehnologie inovatoare de testare ar putea reduce durata spitalizării cu până la opt zile și costurile anuale aferente îngrijirii medicale pentru persoanele cu infecții grave cu aproximativ 2,2 milioane USD (1,5 milioane EUR / 1,2 milioane GBP)[i]. Reducerile costurilor se bazează pe un model economic medical, descris în studiul RApid Diagnosis of Infections in the CriticAlly-IlL (RADICAL), prezentat astăzi la a 54-a Conferinţă interdisciplinară privind agenţii antimicrobieni şi chimioterapia, în Washington, D.C.

Autorii studiului RADICAL arată că tehnologia Abbott [reacţia de polimerizare în lanţ/ionizare prin electropulverizare şi spectroscopie de masă (Polymerase chain reaction – PCR / Electrospray Ionization Mass Spectrometry – ESI-MS)] poate detecta sursa infecției – de exemplu, bacteriană, fungică sau virală – în doar câteva ore, chiar și atunci când hemoculturile (standardul medical actual) sunt negative. Aceste informații ar putea ajuta medicii să stabilească diagnosticul și să iniţieze mai rapid tratamentele necesare. În plus, tehnologia Abbott poate contribui la întreruperea mai timpurie a utilizării antibioticelor cu spectru larg.

„Când o persoană grav bolnavă este internată cu o posibilă infecţie, medicii încearcă să afle cauza prin efectuarea de analize, care pot dura zile sau săptămâni. Această situaţie poate duce la întârzieri importante în prescrierea tratamentului adecvat și la prelungirea perioadei de spitalizare”, a declarat Dr. David J. Ecker, vice‑preşedinte al Direcţiei de cercetare și dezvoltare la Ibis Biosciences, afiliată companiei Abbott.

 „Noua tehnologie Abbott este creată pentru a identifica rapid infecțiile, fără cultură, și pentru a oferi medicilor informaţii pentru a prescrie imediat cel mai eficient tratament.”

O comisie independentă de experţi medicali a examinat rezultatele studiului RADICAL, bazate pe probe prelevate de la 420 de pacienţi grav bolnavi cu posibile infecții grave din Regatul Unit, Franța, Belgia, Polonia, Elveția și Germania. După examinarea retrospectivă comparativă a rezultatelor obținute pe baza tehnologiei Abbott, pe de o parte, și a celor obținute prin cultură, pe de altă parte, medicii[ii] au declarat că ar fi prescris un tratament diferit în 57% din cazurile evaluate pe baza rezultatelor tehnologiei Abbott.

„Peste 50 % din analizele efectuate pe hemocultură au fost negative, chiar dacă se credea că există infecții”, a declarat autorul studiului, Dr. Jean-Louis Vincent, doctor în științe medicale, Profesor de terapie intensivă la Universitatea Liberă din Bruxelles și şeful Catedrei de terapie intensivă, Erasme. „Rezultatele studiului RADICAL și analiza economică sugerează că tehnologia Abbott va oferi informaţii viabile mult mai devreme, va permite medicilor să îmbunătățească starea pacienților și, în final, ar putea reduce costurile generale aferente îngrijirii medicale pentru infecțiile grave.”

Peste 26 de milioane de oameni sunt afectați anual de septicemie în întreaga lume. Infecția rapidă a sângelui este considerată cea mai costisitoare afecțiune ce necesită spitalizare, costurile aferente depășind 20 miliarde USD în Statele Unite[iii] și 2,5 miliarde GBP în Regatul Unit[iv]. Pe baza rezultatelor studiului RADICAL, s-a stabilit că, prin utilizarea tehnologiei Abbott, un spital poate reduce costurile terapiei intensive pentru persoanele cu infecții sangvine cu peste 30% anual.

Abbott a conceput o platformă bazată pe tehnologia PCR/ESI-MS pentru a permite realizarea unei mari varietăți de teste care pot identifica în termen de 8 ore sute de bacterii, ciuperci și virusuri direct pe baza unei probe prelevate de la pacient. Această platformă, IRIDICA (nu este disponibilă în SUA), ar urma să fie disponibilă


[i] Pentru un spital, unde sunt internați anual circa 500 de pacienţi cu infecții sangvine. Costurile au fost calculate în baza duratei de spitalizare, inclusiv la terapie intensivă.

[ii] Nouă medici independenţi din Regatul Unit, Franţa, Belgia, Polonia, Elveţia și Germania, într‑o comisie formată pentru evaluarea retrospectivă a studiului RADICAL.

[iii] Agency for Health care Research and Quality, Health care Cost and Utilization Project Statistical Brief, nr. 160, august 2013. National inpatient hospital costs: the most expensive conditions by payer, 2011.

[iv]UK Sepsis Trust, august 2013.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.