Potrivit Accace, una dintre principalele companii de externalizare și consultanță de afaceri din Europa Centrală și de Est, serviciile de consultanță oferite investitorilor străini...
businessPotrivit Accace, una dintre principalele companii de externalizare și consultanță de afaceri din Europa Centrală și de Est, serviciile de consultanță oferite investitorilor străini pentru intrarea pe piața din România au crescut în primul semestru din acest an cu 30%, comparativ cu aceeași perioadă din 2013, în principal pe fondul evenimentelor nefavorabile din regiune, precum conflictul militar din Ucraina sau măsurile de naționalizare anunțate în Ungaria.

„Primele 6 luni ale anului 2014 au fost mai dinamice decât aceeași perioadă a anului 2013 în ceea ce privește interesul investitorilor străini pentru piața din România, aceștia având percepția că suntem cea mai stabilă țară din regiune. Astfel, am înregistrat o creștere a serviciilor de consultanță, precum înființarea de noi companii sau analize privind legislația și fiscalitatea din România, iar cererile investitorilor care vor să intre pe piața locală și care se interesează de mediul de afaceri din România este în continuă creștere”, a declarat Bogdan Badea, Managing Director Accace în România.

Potrivit acestuia, situația cu cel mai mare impact asupra atractivității țărilor din regiune pentru investiții s-a înregistrat în Ungaria, care, în ciuda imaginii de țară atractivă pe care reușise să o construiască în ultimii ani, prin deciziile recente ale guvernului, a reușit, într-un timp relativ scurt, să creeze instabilitate și incertitudine în rândul investitorilor.

Pe lângă evoluțiile externe, a existat și o serie de factori interni care au contribuit la creșterea atractivității României pentru investitorii străini. Aceștia țin în linii mari de costurile reduse ale forței de muncă în raport cu nivelul de pregătire profesională și cunoștințele de limbi străine, precum și de raportul cost/calitate pentru spațiile de birouri pe plan local, acesta fiind unul dintre cele mai bune din regiune.

Totuși, în ciuda factorilor favorabili, investițiile străine în România au înregistrat o scădere de 10% în primele șase luni din acest an. „Creșterea atractivității României pentru investițiile străine nu garantează automat și atragerea acestora. Investitorii sunt interesați, însă rămân în expectativă, unul dintre motive fiind alegerile electorale din toamnă”, a explicat Bogdan Badea.

Centrele de externalizare, o altă industrie de interes pentru investitori pe lângă IT și agricultură

În ceea ce privește domeniile de interes pentru investitori în primul semestru din 2014, în afară de IT și agricultură, o industrie care continuă dezvoltarea este zona de externalizare a serviciilor. În acest sens, tot mai multe companii deschid centre pe plan local sau tatonează piața din România în vederea deschiderii unui astfel de centru.

„Chiar și centrele deja existente cresc exponențial, ceea ce conduce la specializarea forței de muncă în acest domeniu, fapt ce reprezintă un mare avantaj pentru companiile care vor să intre pe piața locală, deoarece le este mai ușor să găsească angajați cu experiență”, a mai precizat Bogdan Badea.

Există totuși și o serie de riscuri care ar putea diminua gradul de atractivitate al României din punct de vedere al investițiilor. Pe de o parte, incertitudinea fiscală caracteristică țării noastre nu creează o imagine pozitivă în ochii investitorilor. De asemenea, un element mult discutat este și birocrația, din cauza căreia România pierde teren în fața anumitor țări din regiune, care au reușit să eficientizeze timpul contribuabililor.

„Pentru a atrage investiții străine, trebuie să ne străduim să creăm un mediu favorabil, în care o companie să își dorească să investească deoarece vede un potențial crescut pe termen lung, nu doar forță de muncă ieftină și o instabilitate mai scăzută față de regiune”, a concluzionat Bogdan Badea.

Cu o experiență vastă în externalizare și consultanță în regiunea Europei Centrale și de Est, Accace oferă în prezent aceste servicii și la nivel mondial, atât prin intermediul birourilor din România, Republica Cehă, Germania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Ucraina şi Marea Britanie, precum şi în alte 12 ţări prin partenerii săi stabili, respectiv în Austria, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, China, India, Luxemburg, Olanda, Rusia, Serbia, Slovenia şi SUA.

Accace oferă o gamă largă de servicii de contabilitate, raportare financiară, servicii corporate şi secretariale, salarizare, administrare de personal, consultanţă fiscală şi de afaceri.

Cu o cifră de afaceri anuală la nivel de grup de peste 9 milioane de euro, Accace are în portofoliu clienţi precum CBRE, GE Capital Real Estate, Allianz, ING, Pirelli, Goodyear, Yamaha, Scania, ASUS, Sharp, Olympus, Orsay, Grafton Recruitment sau Falck Fire Services.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.