Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii – ANIS este o asociaţie patronală de sector, nonguvernamentală şi nonprofit care reprezintă producătorii de software...

Monica Ene-PietrosanuAsociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii – ANIS este o asociaţie patronală de sector, nonguvernamentală şi nonprofit care reprezintă producătorii de software şi furnizorii de servicii asociate din România. Asociaţia este alcătuită din peste 100 de companii membre și susţine promovarea României în lume ca ţară IT.

Monica Ene-Pietroșanu, vicepreședintele ANIS susține că România are un potențial excelent în domeniul cercetării și dezvoltării (R&D). Potrivit ei, țara noastră are potențial creativ, reputație la nivel internațional, oamenii bine pregatiți tehnic, capabili să inoveze și nu doar să scrie soft la comandă. Bineînțeles, ca țară, avem și hibele binecunoscute care reduc puțin din atractivitatea investitorilor. Monica Ene-Pietrosanu ne oferă, în interviul acordat, și câteva detalii despre cum ANIS contribuie la afirmarea României ca unul din liderii regionali în producţia de software. În paralel, ea conduce Intel Romania Software Development Center, un centru de elită, conectat complet la rețeaua multinațională a laboratoarelor de cercetare-dezvoltare Intel, cu o echipă entuziastă, ce construiește tehnologia pentru lumea de mâine, de aici, din România. 

Care sunt atuurile românilor în R&D pe zona de software?

Zona software este foarte populară în România, avem mulți tineri talentați, pasionați, care investesc în a-și construi o bază teoretică solidă în timpul facultății. La nivel de industrie, e important să schimbăm percepția asupra României din cea de țară care oferă ingineri buni și ieftini, în cea de hub de talente și ingineri de elită cu potențial creativ, de neînlocuit datorită competențelor unice pe care le au.

Evoluția de la outsourcing, la crearea de proprietate intelectuală reprezintă o altă prioritate la nivel de industrie. Conform raportului ANIS privind piața de software și servicii, mai puțin de 20% din centrele prezente pe piața locală sunt implicate în crearea de proiecte cu valoare adăugată, în dezvoltarea de proprietate intelectuală.

Cum vede și „concurența” în acest domeniu?

Concurența pe talent în ingineria software este acerbă în toată lumea, resimițită tot mai acut și în România. Vorbim de un domeniu cu șomaj zero la noi în țară.

Cât de mult contează echipa în astfel de proiecte?

Cel mai mult. Indiferent că vorbim de un manager sau un inginer, fără o echipă în care să poți comunica deschis, în care există încredere și cu care să poți face un schimb relevant de informații sau păreri nu e posibilă dezvoltarea unui proiect de succes.

Care a fost cel mai greu proiect personal dezvoltat de dv. în acești ani?

Intel Romania Software Development Center, însă nu i-aș spune cel mai greu, ci, mai degrabă, cel mai complex. Centrul înseamnă multă muncă de cercetare și inovaţie, cu echipe de lucru multiple și diverse, încercând în permanență să ne depășim limitele și să demonstrăm nu doar că suntem buni, ci că suntem o echipă cu competențe cheie, de neînlocuit.  Centrul a însemnat începerea unui drum nou cu provocări mari, dar și satisfacții pe măsură.

Intel Romania Software Development Center face parte din grupul de software Intel, care, dacă ar fi considerat o companie separată s-ar clasa în top 10 companii de software la nivel mondial. Centrul din România a fost anunțat în decembrie 2010, după o selecție de țări pe care Intel a facut-o. Tot atunci a fost angajată prima echipă de 16 ingineri.

Am inaugurat oficial centrul și noul birou în care operăm în februarie 2012, moment în care am semnat un Memorandum de Înțelegere cu Guvernul României pentru susținerea cercetării-dezvoltării în software, ca direcție strategică pentru creșterea competitivității României. De atunci, echipa noastră a crescut constant și la un nivel de calitate foarte bine controlată. La fel au crescut și invesțiile Intel în România, în ecosistemul software și în domeniul cercetării, dezvoltării și inovării.

Spre ce domeniu recomandați tinerilor să se orienteze în carieră?

Dezvoltarea software este unul dintre cele mai căutate domenii în acest moment, cu perspective foarte bune și pentru viitor. Pentru România, cercetarea și dezvoltarea în industria software pot fi un diferențiator, oportunitățile reale ale țării noastre sunt în zona de inovare, de dezvoltare de proprietate intelectuală.

Cum se îmbină viața de familie cu businessul?

Importantă este păstrarea unui echilibru, în orice, inclusiv între viața profesională și cea de familie. În această industrie angjații pot menține această balanță punându-le la dispoziție diverse instrumente și oferindu-le diverse facilități care să îi ajute în acest sens: lucrul de acasă, ședințe pe telefon, program flexibil de lucru etc.

ANIS: 11% dintre companiile de software, care dezvoltă exclusiv produse, generează 30% din cifra de afaceri a sectorului

Conform studiului “Software și servicii IT în România” publicat de ANIS și IDC în noiembrie 2013, cele mai importante argumente ale României pentru atragerea de investiții străine sunt: numărul angajaților din sector, numărul studenților în domeniile Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică (STIM) și competențele lingvistice.

În plus, România este considerată o țară cu talent și excelență în programare, și mulți investitori și-au localizat aici operațiunile de cercetare-dezvoltare. Deși încă există provocări în mediul de afaceri general, profilul de resurse umane din România va rămâne pe radarul investitorilor offshore/nearshore interesați de Europa Centrala și de Est pentru operațiunile specifice.

Studiul ANIS mai arată că, în mare parte, companiile românești de software sunt încă orientate majoritar către proiectele de dezvoltare de aplicații la comandă, care în mod obișnuit se concretizează mai ușor și care generează majoritatea resurselor de venit operaționale.

În ceea ce privește produsele software, aplicațiile de management al resurselor companiei (ERM – Enterprise Resource Management) sunt dintre cele mai populare pentru companiile românești. Cele mai puțin populare produse software dezvoltate local sunt, conform așteptărilor, aplicațiile de securitate și stocare, pentru care vendorii internaționali domină piața.

Dacă vorbim de împărțirea pe industrii verticale, cei mai activi cumpărători sunt industria producătoare, sectorul financiar (incluzând sectorul bancar, asigurările și alte servicii financiare) și cel de retail și vânzare en-gros, fiecare reprezentând aproximativ 13% din piață, urmate de sectorul guvernamental (11%) și serviciile de consultanță de business sau servicii individuale (10%). Cele mai puțin populare sectoare țintă pentru dezvoltarea de aplicații comerciale sunt construcțiile, segmentul educațional și sectorul de telecomunicații.

——————————————————————————————————————————————————–

Articolele din seria “Business Trends” sunt realizate de către echipa editorială a Gadget & Trends Magazine cu sprijinul Gras Savoye Romania, una din principalele companii de brokeraj in asigurari si consultanta de risc dedicate segmentului business.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.