Conform concluziilor la care a ajuns compania americana Hold, aproape 1,2 miliarde de date înregistrate referitoare la conturi și care constau în nume de...
securitateConform concluziilor la care a ajuns compania americana Hold, aproape 1,2 miliarde de date înregistrate referitoare la conturi și care constau în nume de utilizatori și parole, sunt susceptibile a fi fost furate de un grup de hackeri ruși.

Se crede că aceste date au fost sustrase de pe 420.000 website-uri, care au rămas necunoscute până la momentul actual. Tranzacțiile cu date de autentificare pe conturi de email sau portaluri de cumpărături online sunt o afacere extrem de profitabilă pentru infractori. Valoarea de piață a acestui tip de date depinde de calitatea datelor înregistrate puse în vânzare.

În urma unor analize a structurii prețurilor de pe forumurile economiei subterane, G DATA estimează că valoarea acestor înregistrări se apropie de 12 milioane de euro. Datele verificate pot să aducă chiar o valoare semnificativ mai mare atacatorilor.

Producătorul german de soluţii antivirus îi sfătuiește pe utilizatorii de Internet să-și schimbe imediat parolele folosite pe cele mai importante portaluri web precum, servicii de email, online shopping sau servicii de plată, și să respecte măsurile de siguranță.

Un anumit tipar folosit de utilizatori, este foarte periculos în cazul furturilor de date: utilizatorii de Internet folosesc adesea aceeași combinație de nume de utilizator și parolă pentru a accesa un număr diferit de website-uri, lăsând astfel descoperit un front larg de site-uri vulnerabile la atacuri în fața atacurilor.

Ce reprezintă o parolă sigură?

Mulți utilizatori își crează parole care sunt bazate pe detalii personale, pentru a fi mai ușor de reamintit. Este un lucru pe care și atacatorii îl anticipează. Adesea, parolele formate din numere scurte sunt ușor de ghicit, prin simpla încercare de tastare a zilei, lunii sau anului nașterii victimelor. Altă metodă comună de ajutare a memoriei este folosirea de nume de animale de companie sau ale partenerilor de viață, și este ușor de folosit de către atacatori.

Combinațiile de majuscule, litere mici și numere sunt mult mai sigure. Parolele sigure constau în cel puțin opt caractere ce conțin litere mici, majuscule și cifre.

Spre exemplu, dacă cineva ar inșira primul caracter al fiecărui cuvânt, fiecare cifră și fiecare semn de punctuație din următoare frază: “Astăzi, 11 august, am creat o parolă sigură constând din 15 caractere”, s-ar crea urmatoarea parolă: A,11A,acOpscD15C”.

Verificare de securitate pe trei niveluri de la G DATA:

Protecție antivirus: În multe locuințe sunt folosite dispozitive diferite pentru navigare pe Internet. Acesta este motivul pentru care utilizatorii ar trebui să verifice securitatea tuturor dispozitivelor existente, desktop-uri, laptopuri, telefoane inteligente sau tablete. Toate dispozitivele ar trebui să fie protejate de soluții moderne și actualizate de protecție antivirus.

Sistemele de operare și celelalte aplicații: Toate actualizările de securitate ale sistemului de operare și ale programelor instalate ar trebui să fie descărcate și instalate fără întarziere. Aceasta va închide breșele existente de securitate și va proteja în cazul viitoarelor atacuri.

Schimbarea parolelor: Utilizatorii afectați ar trebui, ca pe lângă schimbarea parolelor de la căsuțele de email să-și creeze parole noi pentru toate conturile care au legatură  cu căsuțele de email, de exemplu, magazine online, conturi de online banking, platforme de socializare media sau website-uri de licitații de vânzare. În special, pentru nu se știe sigur dacă datele nu au ajuns în mâinile infractorilor prin intermediul conturilor de email compromise.

Compania G Data,  fondată în Bochum în 1985, este unul dintre cei mai importanți producători de soluții de securitate IT din lume. Soluțiile de securitate G Data sunt disponibile în peste 90 de țări din întreaga lume.

AV Security Software  este noul distribuitor oficial al produselor de securitate antivirus G Data Software in Romania. Compania, cu capital romanesc 100%, asigura suportul necesar pentru instalarea, configurarea si gestionarea solutiilor G Data cu management centralizat si solutii multiuser, pentru  companii medii si mici, companii mari sau institutii de stat.

No comments so far.

Be first to leave comment below.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.